Sernik baskijski - na czym polega tajemnica jego przyrządzenia

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Wierzch karmelizowany (niemal przypalony), a do tego sprężysty środek. Niesamowicie pyszne połączenie tekstur i smaków, które bez najmniejszego wysiłku osiągnąć możemy łącząc ze sobą zaledwie kilka składników. Sernik baskijski - jak powstał i jak możemy go przygotować?
Przypalony sernik brzmi raczej jak pomyłka, aniżeli godny pożądania smakołyk, ale nazwy mogą być mylące, a deser, o którym mowa, to w rzeczywistości pyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto. Z cudownie „spaloną” powierzchnią i bogatym kremowym wypełnieniem, ten sernik z hiszpańskiego Kraju Basków jest ulubionym słodkim specjałem tysięcy smakoszy na całym świecie.
Szczypta historii
Skąd właściwie wzięło się to całe zainteresowanie, jakim obdarzają ten deser koneserzy słodkich smakołyków? Okazuje się, że popularność sernika baskijskiego wybuchła nagle, mniej więcej 10 lat temu, kiedy to kilkoro znanych szefów kuchni odkryło go w jednej z restauracji w San Sebastián. Sernik okazał się na tyle pyszny, że zaczęto go odwzorowywać w lokalach na całym świecie.
Żeby jednak okryć jego prawdziwe pochodzenie, musimy cofnąć się parę dekad wcześniej. Sernik baskijski po raz pierwszy podany został w restauracji La Viña w zabytkowej części San Sebastián. Zważywszy, iż charakterystyczną cechą sernika, jest jego spalona powierzchnia, popularność, którą szybko zdobył, była w rzeczy samej dość nieoczekiwana. Pewnie nie bez znaczenia jest tu fakt, iż wnętrze tego deseru jest z kolei miękkie, niemal rozpływające się. Właśnie te cechy stanowią o złożoności i wyjątkowości sernika baskijskiego. Znajdziemy tu nuty słonego karmelu i przyrumienionego masła, które harmonicznie składają się na niepowtarzalny aromat ciasta.
Jak przygotować sernik baskijski?
Składniki:
650 g twarogu sernikowego
200 g ciasteczek
100 g masła
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 l śmietanki kremówki 36%
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm smarujemy odrobiną masła i wyścielamy papierem do pieczenia.
W niewielkiej miseczce kruszymy ciastka, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
W misce umieszczamy ser, do którego dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie cukier i sól. Całość miksujemy. Do otrzymanej mieszaniny dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy.
Serową masę wlewamy do tortownicy ze schłodzonym już spodem.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
Upieczony sernik musi jeszcze poleżeć kilka godzin w lodówce, aż do stężenia.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji
Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.
Konsument
Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.