Sieć Bobby Burger podsumowuje rok i przedstawia plany na 2023
Rok 2022 w sieci Bobby Burger upłynęły pod znakiem wege, ekologii i zmian w zakresie funkcjonowania franczyzy. Każdy burger w menu dostępny jest teraz w dwóch wersjach – mięsnej oraz wegańskiej. W Warszawie powstała też pierwsza kuchnia centralna, która zaopatruje w część produktów restauracje w całej Polsce. W drugą dekadę istnienia na rynku Bobby Burger wchodzi z rozbudowaną ofertą dla partnerów biznesowych, którzy są zainteresowani franczyzą lub ajencją.
Hasło “Real food real people” wybrzmiewa w Bobby Burger jak nigdy dotąd. Wprowadzenie menu 50/50 to wyraźny ukłon w stronę zróżnicowanych potrzeb współczesnych konsumentów. Jeśli mięso – to tylko świetnej jakości, z odpowiedzialnych źródeł. Jeśli burgery warzywne – to tylko takie robione od podstaw. Jeśli sosy i dodatki – to wyłącznie autorskie receptury, tworzone w naszej kuchni centralnej. Dzięki temu sieć działa w duchu odpowiedzialności, nie zapominając przy tym o podstawach – czyli świetnym smaku.
– W ubiegłym roku wypuściliśmy w świat naszą Deklarację Odpowiedzialności, w której opisujemy, jakimi wartościami kierujemy się jako marka. Stąd ekologiczne opakowania do dań na wynos, zmniejszenie śladu węglowego dzięki energooszczędnym urządzeniom, ograniczenie użycia przetworzonych produktów, dążenie do czystej etykiety. W 2022 zainicjowaliśmy też projekt badawczy, którego celem jest ograniczenie zużycia wody i energii oraz emisji metanu przy produkcji wołowiny. Rozpoczęliśmy ponadto własne uprawy hydroponiczne, w których zużywa się o 90% mniej wody – mówi Bogumił Jankiewicz, CEO Bobby Burger i dodaje: – Działania te to rozpoczynają nowy etap w rozwoju sieci. Nieprzypadkowo więc ogłosiliśmy je w roku, w którym świętowaliśmy 10-lecie istnienia na rynku.
W nowym menu, które zadebiutowało w styczniu 2023 r., Bobby Burger konsekwentnie realizuje swoją misję dostarczania gościom przyjemności z jedzenia, ale w zgodzie z ich przekonaniami.
– Cenimy sobie różnorodność w każdym wydaniu. Jesteśmy marką, która pozwala wyrażać siebie również poprzez jedzenie – bez względu na to czy ktoś je mięso, czy stawia na rośliny. Dajemy gościom wolność wyboru połączoną z dobrą jakością. Jakością, która pozytywnie oddziałuje na ich zdrowie. Nasi klienci to doceniają – przekonuje Bogumił Jankiewicz.
Kuchnia centralna – pomaganie przez gotowanie
Bobby Burger angażuje się nie tylko w tematy ekologiczne, ale także – społeczne. Po wybuchu wojny w Ukrainie centrala sieci współtworzyła projekt Strawa Warszawa. To właśnie w kuchni centralnej wolontariusze gotowali kilkaset (a w szczytowych momentach ponad tysiąc) posiłków dziennie. Dania trafiały później do uchodźców z Ukrainy przebywających na Dworcu Zachodnim, Torwarze czy Dworcu Centralnym.
– Z inicjatywą karmienia osób uciekających przed wojną zgłosiły się do mnie w marcu 2022 r. Marta Leśniewska i Magda Gapińska. Włączyliśmy się w ten projekt, ponieważ nasza obszerna kuchnia przy ulicy Białostockiej w Warszawie była w stanie sprostać zadaniu gotowania na taką skalę. W pomaganie zaangażowanych było kilkadziesiąt osób, które poświęcały mnóstwo swojego wolnego czasu. Cieszymy się, że mogliśmy być częścią akcji, która przyniosła tak dużo dobra – mówi CEO Bobby Burger.
Obecnie, gdy potrzeby związane z uchodźcami nie są tak duże, kuchnia centralna zajmuje się tym, do czego została stworzona – produkcją sosów, burgerów warzywnych i innych półproduktów na potrzeby sieci.
– Naszym celem jest objęcie całego cyklu produkcyjnego, od pola do talerza. Dlatego też planujemy otwierać kolejne kuchnie centralne, w innych regionach Polski, które będą zaopatrywać nasze burgerownie. Dzięki temu produkcja stanie się jeszcze bardziej przyjazna dla środowiska – przekonuje Bogumił Jankiewicz.
Nowe modele współpracy
Plany na 2023? Szersza promocja franczyzy, obejmująca nowe koncepty współpracy – w formie franczyzy lub ajencji.
– Nasz podstawowy model działania to burgerownia na zasadach franczyzowych, obsługująca zamówienia na miejscu, na wynos i w dostawie. Ale oferujemy także koncept dark kitchen, który zakłada funkcjonowanie w 100% na rynku delivery. W tym modelu franczyzobiorca musi posiadać jedynie kuchnię, więc koszty uruchomienia lokalu są dużo niższe. W najbliższych miesiącach planujemy także powrócić z konceptem Cube stworzonym z myślą o działalności sezonowej – tłumaczy właściciel sieci.
Co ważne, z Bobby Burger można działać nie tylko na zasadach franczyzy. Sieć posiada kilkanaście lokali własnych, do prowadzenia których poszukuje ajentów.
– Ajent zarządza gotowym lokalem, nie ponosząc kosztów jego remontu czy adaptacji. Jego wynagrodzeniem jest stała podstawa oraz ustalony procent od obrotów. To więc świetne rozwiązanie dla osób, które dopie ro zaczynają swoją przygodę z prowadzeniem własnego biznesu. My nazywamy to miękkim wejściem w świat franczyzy. Obecnie poszukujemy osób zainteresowanych współpracą w Krakowie i Olsztynie – mówi Bogumił Jankiewicz.
***
Bobby Burger to jedna z pierwszych sieci burgerowni w Polsce. Działa na rynku od 11 lat. Obecnie liczy 27 punktów w kraju.

Organizacja dokumentów w firmie – strategiczny element zarządzania informacją

CIMA i Templar Executives podpisały memorandum o współpracy w celu wzmocnienia odporności cybernetycznej w Europie

Z ziemniaka zrobili biznes
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Ślązacy wciąż nie są uznani za mniejszość etniczną. Temat języka śląskiego wraca do debaty publicznej i prac parlamentarnych
W Polsce 600 tys. osób deklaruje narodowość śląską, a 460 tys. mówi po śląsku. Kwestia uznania etnolektu śląskiego za język regionalny od lat wzbudza żywe dyskusje. Zwolennicy zmiany statusu języka śląskiego najbliżej celu byli w 2024 roku, ale nowelizację ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych zablokowało prezydenckie weto. Ostatnio problem wybrzmiał podczas debaty w Parlamencie Europejskim, ale zdaniem Łukasza Kohuta z PO na forum UE również trudna jest walka o prawa mniejszości etnicznych i językowych.
Transport
Polacy z niejednoznacznymi opiniami na temat autonomicznych pojazdów. Wiedzą o korzyściach, ale zgłaszają też obawy

Polacy widzą w pojazdach autonomicznych szansę na poprawę bezpieczeństwa na drogach i zwiększenie mobilności osób starszych czy z niepełnosprawnościami. Jednocześnie rozwojowi technologii AV towarzyszą obawy, m.in. o utratę kontroli nad pojazdem czy o większą awaryjność niż w przypadku tradycyjnych aut – wynika z prowadzonych przez Łukasiewicz – PIMOT badań na temat akceptacji społecznej dla AV. Te obawy wskazują, że rozwojowi technologii powinna także towarzyszyć edukacja, zarówno kierowców, jak i pasażerów. Eksperci mówią także o konieczności transparentnego informowania o możliwościach i ograniczeniach AV.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.