Komunikaty PR

Speck Alto Adige ChOG – oryginalna włoska szynka z Dolomitów

2023-09-13  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt
Biuro Prasowe
Agencja Infinity

Warszawa
02-626 Warszawa
biuroprasowe|agencja-infinity.pl| |biuroprasowe|agencja-infinity.pl
781 453 985
www.agencja-infinity.pl

„Produkt wszechstronny o gwarantowanej jakości” - tak o Speck Alto Adige ChOG regionalnym specjale z Dolomitów powiedział szef kuchni z gwiazdką Michelin. Speck Alto Adige ChOG to włoska wysokojakościowa szynka coraz częściej dostępna w Polsce, której walory zostały szeroko zaprezentowane podczas symbolicznego spotkania z sympatykami włoskiej kuchni.

12 września 2023 r. w Warszawie odbyło się spotkanie promujące włoski produkt regionalny szynkę Speck Alto Adige ChOG. Wyjątkową wędlinę produkowaną w Górnej Adydze, najbardziej wysuniętym na północ regionie Włoch, nad której produkcją czuwa Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG. Szynka ta we Włoszech cieszy się wielką popularnością i mieści się w pierwszej piątce najchętniej wybieranych produktów, w Polsce dostępna jest od stosunkowo niedawna. Jak wyjaśniał Martin Knoll dyrektor Konsorcjum światowa sprzedaż tej certyfikowanej wędliny rośnie. Dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym cieszy się ona zainteresowaniem konsumentów w krajach europejskich, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie a także w Japonii. To, co wyróżnia Speck Alto Adige ChOG spośród około 40 certyfikowanych specjałów regionalnych, to proces produkcji, chroniona receptura i dbałość o detale, które wspólnie tworzą unikatowy smak i gwarantują wysoką jakość.

 

Jakość w pełni kontrolowana

 

Szynka Alto Adige ChOG tworzona jest ze starannie dobranego mięsa, z najwyższej jakościowo chudej szynki z udźca świni. Etapy jej produkcji szczegółowo opisane zostały w księdze produktu, do której przestrzegania zobowiązani są producenci chcący używać oryginalnej nazwy „Speck Alto Adige PGI”. Proces wytwarzania łączy dwie metody konserwacji mięsa: północną, czyli wędzenie i śródziemnomorską, czyli dojrzewanie. Początkowo mięso zostaje zamarynowane solą, pieprzem oraz kompozycją przypraw dobranych zgodnie z tradycyjnymi recepturami jej producentów. Etap ten trwa około trzech tygodni. W smaku Speck Alto Adige ChOG można wyczuć nuty rozmarynu, jałowca oraz liści laurowych. Ważne jest, by produkt końcowy, który trafia do sprzedaży posiadał mniej niż 5% soli. Jest to warunek konieczny dla szynki Speck Alto Adige ChOG. Następnie wędlina jest wędzona na zimno, na bukowym drewnie o niskiej zawartości żywicy w temperaturze maksymalnie 20 stopni Celsjusza. Przez kolejne 22 tygodnie dojrzewa na świeżym górskim powietrzu. Niezależny Instytut Badawczy kontroluje jej produkcję na każdym etapie, a także sprawdza artykuły trafiające do sprzedaży. Kontrolerzy testują je organoleptycznie, chemicznie i fizycznie tak, by mieć pewność, że wymagana jakość została zachowana. W jej produkcji bowiem nie ma miejsca na błędy.

 

Produkt wszechstronny

 

Według mistrza kuchni wyróżnionego gwiazdką Michelin Herberta Hintnera szynka Speck Alto Adige ChOG to produkt zasługujący na miano specjału wszechstronnego - jak tłumaczył podczas wydarzenia - smakuje ona wyśmienicie zarówno podana samodzielnie jak i użyta we włoskich daniach.

- Speck Alto Adige ChOG to produkt, który wzbogaci smak większości dań. Pokrojony w kostkę doskonale smakuje jako dodatek do sałatek. Wyśmienicie wzbogaca smak sosów do makaronu, czyniąc go głębszym i bardziej aromatycznym. Świetnie nadaje się też jako przekąska albo towarzystwo dla grissini czy serów - mówił Herbert Hintner, który przyznał się do bycia wielkim miłośnikiem rodzimego produktu.

Zgodnie z zaleceniami mistrza ważne jest, by przygotowując potrawy z tym rodzajem szynki, nie gotować jej. Dodaje się ją bowiem w ostatnim momencie, a temperatura dania wydobywa z niej wszystko co najlepsze: aromat i bogate nuty smakowe. Podczas wydarzenia prezentował on także, w jaki sposób przygotować szynkę do poczęstunku. Zwrócił uwagę, że produkt kupiony w foliowym opakowaniu warto rozpakować i napowietrzyć, bo tak jak w przypadku czerwonego wina, lepiej smakuje, gdy przez kilkadziesiąt minut „oddycha”.

 

W wydarzeniu organizowanym przez polskie biuro Italian Trade Agency udział wziął Ambasador Republiki Włoskiej w RP Jego Ekscelencja Luca Franchetti Pardo, Prezes Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG Paul Recla i zaproszeni goście. Wszyscy mieli niebywałą okazję poznać historię i sam produkt oraz spróbować dań przygotowanych przez wyróżnionego gwiazdką Michelin szefa kuchni Herberta Hintnera, właściciela restauracji Zur Rose w San Michele Appiano w prowincji Bolzano. Jako przystawkę zaproponował Carpaccio z szynką Speck AA ChOG z dodatkiem borowików i roszponki. W pierwszym daniu uraczył gości Risottem ziołowym z marynowaną szynką typu Speck, a w drugim - Schabem wieprzowym w szynce Speck AA ChOG.

 

- Misją Italian Trade Agency jest promocja włoskich firm, produktów Made in Italy na świecie, a także naszej kultury i tradycji. To nimi możemy się dzielić niezależnie od odległości między naszymi krajami. Widzimy wiele wspólnych cech w naszych narodach, a zdecydowanie to, co nas łączy to pasja do dobrego smaku. Jestem przekonany, że Speck Alto Adige ChOG, już obecny na sklepowych półkach w Polsce, będzie się cieszył coraz większym uznaniem wśród polskich konsumentów – podsumował spotkanie Paolo Lemma, Dyrektor polskiego oddziału Italian Trade Agency (ITA).

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Infinity
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dalsze prace nad uproszczeniami we wspólnej polityce rolnej. Celem jest ich wejście w życie w styczniu 2026 roku

Przed przerwą wakacyjną w Parlamencie Europejskim rozpoczęły się prace nad ogłoszonym w maju kolejnym Omnibusem – pakietem uproszczeń istotnym z punktu widzenia rolników. Chodzi m.in. o uproszczenie pewnych obowiązków w sprawozdawczości, ułatwienia dla drobnych rolników czy ograniczenie kontroli. Zdaniem europosłanki PO propozycje KE to przykład wsłuchiwania się w postulaty rolników, co jest potrzebne także przy kształtowaniu wspólnej polityki rolnej.

Finanse

Zdecydowane odbicie w liczbie ofert pracy dla programistów. Wynagrodzenia rosną, ale nie wrócą na dotychczasowe poziomy

Po 2,5 roku perturbacji na rynek pracy w branży IT wracają wzrosty. Jak wynika z danych JustJoin.IT, w I połowie tego roku na tym portalu odnotowano blisko 70-proc. wzrost liczby ofert pracy w porównaniu do sytuacji sprzed roku. W górę idą także płace, chociaż eksperci wskazują, że dynamika nie jest tak wysoka jak kilka lat temu. Wciąż trudności ze znalezieniem pracy mają pracownicy dopiero zaczynający karierę w branży.

Konsument

Dobrobyt Polski uzależniony od wiedzy społeczeństwa o ekonomii i finansach. Takiej edukacji wciąż za mało jest w szkołach

Ostatnie badania wskazują na pewną poprawę w świadomości ekonomicznej Polaków, zwłaszcza na temat konieczności oszczędzania. Jednak w zakresie inwestowania i dostępnych do tego narzędzi oraz systemu podatkowego wciąż są poważne deficyty w wiedzy. Polacy mają świadomość, że podnoszenie swoich kompetencji pozytywnie wpłynie na ich budżety domowe, ale mało się mówi o tym, że od tego zależy też przyszły dobrobyt kraju. Dlatego też edukacja finansowa i ekonomiczna powinna się wkrótce stać elementem nauczania na jak najwcześniejszym etapie.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.