Spożycie mięsa w Polsce generuje ponad tonę CO2 na osobę rocznie
W Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa warto przyjrzeć się nie tylko zdrowotnym, ale także środowiskowym aspektom spożywania mięsnych posiłków. Już średnia, roczna wartość jego konsumpcji w naszym kraju pozostawia potężny ślad węglowy.
Analitycy z firmy technologicznej Omni Calculator, korzystając z najnowszych danych odnośnie łącznego spożycia różnych rodzajów mięs z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, obliczyli jak na środowisko wpływa statystyczny polski konsument mięsa.
Liczby dające do myślenia
W Polsce, według najnowszych dostępnych danych dla 2022 roku, konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. Wyliczenie Omni Calculator – poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględnia jeszcze średnie spożycie ryb oraz baraniny, co łącznie daje nieco ponad 82 kg. Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, statystyczny Polak konsumuje rocznie 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb.
Po wprowadzeniu tych wartości, które można dowolnie personalizować obliczając własny ślad węglowy spożywanego mięsa, opracowane przez krakowską firmę technologiczną narzędzie przedstawi w konkretnych liczbach nasz ślad węglowy. W taki sposób, aby możliwie najlepiej oddziaływały one na wyobraźnię.
I tak, do wyprodukowania średniej ilości mięsa spożywanej w Polsce rocznie potrzeba ponad 416 tysięcy litrów wody. To roczne zapotrzebowanie na wodę dla 381 osób. Ilość wygenerowanego przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne dwutlenku węgla będzie równa 1091,3 kg. Liczba ta sama w sobie nie musi jednak mówić zbyt wiele osobom niezajmującym się na co dzień emisją gazów cieplarnianych, zatem warto wyrazić ją znacznie bardziej czytelnie - By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów. Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem. Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia - tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator.
Nie tylko CO2
Zużycie wody i emisja CO2 to nie wszystkie uwzględnione w wyliczeniu parametry wpływu na naszą planetę. Celem wyprodukowania wskazanej na początku średniej rocznej ilości mięsa oraz przetworzenia ryb niezbędne jest użycie prawie 2000 metrów kwadratowych ziemi. Tyle wystarczyłoby na wyprodukowanie ok. 700 kg ryżu lub kukurydzy - w porównaniu dla, przypomnijmy, nieco ponad 80 kg pożywienia mięsno-rybnego. Kompletny łańcuch dostaw artykułów spożywczych z mięs oraz ryb w takiej ilości wytworzy także ponad 10 kilogramów dwutlenku siarki, zanieczyszczającego powietrze oraz powodującego tzw. kwaśne deszcze.
Analiza Omni Calculator uwzględniła również dwa parametry wpływu spożycia określonej ilości mięsa na zdrowie. Jak się okazuje, osoba spożywająca je w średniej, określanej przez IERiGŻ ilości, przekracza o 8% dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a mówimy wyłącznie o produktach mięsnych, stanowiących tylko część ogółu konsumowanych produktów spożywczych. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą także prawie 1/5 zalecanej normy spożycia sodu, o czym także warto pamiętać w sporządzaniu swoich jadłospisów.
Personalizowany kalkulator śladu węglowego spożycia mięsa dostępny jest poniżej: (przycisk Więcej Informacji)

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
Bez zaangażowania największych firm, które ograniczają własny ślad węglowy, będzie trudno o transformację energetyczną. Jak wynika z danych Europejskiego Banku Inwestycyjnego, w ubiegłym roku 61 proc. przedsiębiorstw z UE zainwestowało w walkę ze zmianą klimatu. Choć z tymi inwestycjami wiążą się zwykle ogromne koszty, część firm traktuje je jako szansę na podniesienie swojej konkurencyjności. Wśród znaczących korzyści podnoszą też kwestię zmniejszania zależności od dostaw surowców energetycznych z innych krajów.
Prawo
Rolnicy z Wielkopolski i Opolszczyzny protestują przeciwko likwidacji ich miejsc pracy. Minister rolnictwa deklaruje szukanie rozwiązań

W czwartek 24 kwietnia pracownicy towarowych gospodarstw rolnych z województw wielkopolskiego i opolskiego protestowali przed Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. To już kolejny – po poznańskim – protest, który ma zwrócić uwagę na opieszałość urzędników w związku z zagospodarowaniem zwracanych do Zasobu Skarbu Państwa dzierżawionych gruntów, na których dziś prowadzona jest działalność rolnicza. Minister Czesław Siekierski przyjął delegację pracowników, która przekazała petycję z postulatami wymagającymi pilnych działań urzędniczych.
Prawo
W połowie maja pierwszym pakietem deregulacyjnym zajmie się Senat. Trwają prace nad drugim pakietem

Zgodnie z zaplanowanym porządkiem obrad na posiedzeniu 14–15 maja Senat zajmie się pierwszym pakietem deregulacyjnym, przygotowanym przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Przyjęty w ubiegłym tygodniu przez Sejm dokument zawiera około 40 rozwiązań, które mają ułatwić prowadzenie biznesu. W ciągu kilku miesięcy efekty mają być odczuwalne dla przedsiębiorców. Jednocześnie trwają już prace nad kolejnymi propozycjami deregulacyjnymi.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.