Sushi MasterClass 2023 w kolejnych miastach Polski
Sushi MasterClass z marką Suzumo już niebawem odwiedzi Wrocław, Kraków i Warszawę. Podczas bezpłatnych warsztatów przedstawiciele tamtejszej gastronomii poznają innowacyjne usprawnienia do przygotowania sushi, a także posmakują najlepszych rolek Mistrza – Pawła Trzaskowskiego. Wydarzenie organizowane są przez firmę Grafen.
Wiedząc, że rynek sushi w Polsce od kilku lat prężnie się rozwija, restauracje i bary sushi można znaleźć już praktycznie we wszystkich dużych miastach i w większości mniejszych miejscowości. Oferują one zarówno tradycyjne sushi, jak i nowoczesne interpretacje tego dania. Sushi MasterClass 2023, będące wydarzeniem bezpłatnym, jest więc odpowiedzią na potrzeby rozwoju tego biznesu. Podczas warsztatów można posłuchać o rynku sushi, o trendach technologiczno-gastronomicznych czy o nowych składnikach czy połączeniach smakowych. Organizatorzy zadbali o merytoryczny wykład, ale i część praktyczną, w której goście mogą przyglądać się pracy mistrza sushi i degustować przygotowane przez niego rolki. Podczas pokazu zostanie zaprezentowana seria innowacyjnych maszyn przygotowujących sushi.
– Polacy coraz bardziej doceniają kuchnię japońską – postrzegają ją jako zdrową, lekką i smaczną, dzięki czemu sushi stało się jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Co ciekawe, w Warszawie na jednego mieszkańca przypada więcej barów sushi niż w Tokio. Siłą rzeczy więc, coraz bardziej świadomi i wymagający klienci oczekują coraz lepszych jakościowo dań, nowych kompozycji smakowych, ale i szybszej realizacji (serwisu w lokalu lub dostawy) bez ubytku na jakości. Wiele firm ma więc problem wydajnościowy, wydłuża się czas oczekiwania na sushi, a dodatkowo biznes sushi boryka się z problemem braku wyspecjalizowanej kadry oraz rosnącymi kosztami zatrudnienia. W takiej sytuacji jednym z rozwiązań jest zakup lub wynajem robotów do przygotowywania sushi, które nadal wymagają nadzoru, ale pracują szybciej i są ogromnym wsparciem dla lokalu. Ponadto nie męczą się i nie biorą urlopów, co oznacza płynność serwisu oraz powtarzalną i wysoką jakość dań. Trend ten przybyły do nas z Japonii i jest coraz chętniej stosowany w Europie, także w Polsce – powiedział Radosław Nowaczyk, Kierownik Działu Zakupów i Rozwoju w Grafen Europe.
Prezentacja możliwości technicznych Suzumo
Urządzenia, które już niebawem można osobiście przetestować podczas warsztatów Sushi MasterClass, nie tylko przyspieszają proces produkcji sushi, ale i optymalizują pracę oraz wykorzystanie składników spożywczych. Oczywiście sprzęt nie zastąpi wyspecjalizowanego sushi-szefa, jednak może go wesprzeć i zwiększyć przepustowość kuchni na wielu polach: przygotowania ryżu, jego idealnego układania, zwijania czy krojenia. Suzumo, to innowacyjna marka powstała w 1981 roku przez japońskiego szefa kuchni. Jego zdaniem, ale i zgodnie z opinią wielu firm korzystających z tego typu rozwiązań: Robot Suzumo może 4-krotnie przyspieszyć pracę, zwiększając jej efektywność. Urządzenie umożliwia też przygotowanie do 4800 nigiri w ciągu godziny! Równie szybko może przygotować też arkusze ryżu skręcając je w różne rodzaje rolek – nawet do 50 000 w ciągu 8 godzin. Pełną funkcjonalność zaprezentuje podczas warsztatów Paweł Trzaskowski, ambasador marki Grafen, finalista Mistrzostw Świata Sushi World Sushi Cup Japan, Global Sushi Challenge 2015 oraz seminarzysta World Sushi Skills Institute i Japan Sushi Association.
Jak zarejestrować się na wydarzenie?
Bezpłatne warsztaty dla profesjonalnych kucharzy, ale i przedstawicieli fabryk sushi, firm cateringowych, firm eventowych, hoteli czy lokalnych barów, które chcą rozwinąć swój biznes – odbędą się w tym roku jeszcze w 3 miastach Polski. Rejestracji dokonać można na stronie organizatora w zakładce Szkolenia. Lista miejsc jest ograniczona. Liczy się kolejność zgłoszeń.
- Kraków – 26.10.2023, godz. 11:00 (Centrum Kongresowe Uniwersytetu Rolniczego, Aleja 29 listopada 46)
- Warszawa – 23.11.2023 (Showroom Grafen, al. Jerozolimskie 200, 02-486 Warszawa)
Zapisy i dokładny kalendarz oraz miejsca wydarzeń znajdą Państwo na:
https://grafen.com/sushi-master-class/
Dodatkowe informacje o warsztatach i jakości Suzomo:
Anna Piechocka, koordynator Sushi MasterClass
+48 61 658 70 87, anna.piechocka@grafen.com

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji
Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.
Konsument
Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.