Komunikaty PR

Sushi MasterClass 2023 w kolejnych miastach Polski

2023-10-04  |  11:46
Biuro prasowe

Sushi MasterClass z marką Suzumo już niebawem odwiedzi Wrocław, Kraków i Warszawę. Podczas bezpłatnych warsztatów przedstawiciele tamtejszej gastronomii poznają innowacyjne usprawnienia do przygotowania sushi, a także posmakują najlepszych rolek Mistrza – Pawła Trzaskowskiego. Wydarzenie organizowane są przez firmę Grafen.

 

Wiedząc, że rynek sushi w Polsce od kilku lat prężnie się rozwija, restauracje i bary sushi można znaleźć już praktycznie we wszystkich dużych miastach i w większości mniejszych miejscowości. Oferują one zarówno tradycyjne sushi, jak i nowoczesne interpretacje tego dania. Sushi MasterClass 2023, będące wydarzeniem bezpłatnym, jest więc odpowiedzią na potrzeby rozwoju tego biznesu. Podczas warsztatów można posłuchać o rynku sushi, o trendach technologiczno-gastronomicznych czy o nowych składnikach czy połączeniach smakowych. Organizatorzy zadbali o merytoryczny wykład, ale i część praktyczną, w której goście mogą przyglądać się pracy mistrza sushi i degustować przygotowane przez niego rolki. Podczas pokazu zostanie zaprezentowana seria innowacyjnych maszyn przygotowujących sushi.

 

Polacy coraz bardziej doceniają kuchnię japońską – postrzegają ją jako zdrową, lekką i smaczną, dzięki czemu sushi stało się jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Co ciekawe, w Warszawie na jednego mieszkańca przypada więcej barów sushi niż w Tokio. Siłą rzeczy więc, coraz bardziej świadomi i wymagający klienci oczekują coraz lepszych jakościowo dań, nowych kompozycji smakowych, ale i szybszej realizacji (serwisu w lokalu lub dostawy) bez ubytku na jakości. Wiele firm ma więc problem wydajnościowy, wydłuża się czas oczekiwania na sushi, a dodatkowo biznes sushi boryka się z problemem braku wyspecjalizowanej kadry oraz rosnącymi kosztami zatrudnienia. W takiej sytuacji jednym z rozwiązań jest zakup lub wynajem robotów do przygotowywania sushi, które nadal wymagają nadzoru, ale pracują szybciej i są ogromnym wsparciem dla lokalu. Ponadto nie męczą się i nie biorą urlopów, co oznacza płynność serwisu oraz powtarzalną i wysoką jakość dań. Trend ten przybyły do nas z Japonii i jest coraz chętniej stosowany w Europie, także w Polsce – powiedział Radosław Nowaczyk, Kierownik Działu Zakupów i Rozwoju w Grafen Europe.

 

Prezentacja możliwości technicznych Suzumo

Urządzenia, które już niebawem można osobiście przetestować podczas warsztatów Sushi MasterClass, nie tylko przyspieszają proces produkcji sushi, ale i optymalizują pracę oraz wykorzystanie składników spożywczych. Oczywiście sprzęt nie zastąpi wyspecjalizowanego sushi-szefa, jednak może go wesprzeć i zwiększyć przepustowość kuchni na wielu polach: przygotowania ryżu, jego idealnego układania, zwijania czy krojenia. Suzumo, to innowacyjna marka powstała w 1981 roku przez japońskiego szefa kuchni. Jego zdaniem, ale i zgodnie z opinią wielu firm korzystających z tego typu rozwiązań: Robot Suzumo może 4-krotnie przyspieszyć pracę, zwiększając jej efektywność. Urządzenie umożliwia też przygotowanie do 4800 nigiri w ciągu godziny! Równie szybko może przygotować też arkusze ryżu skręcając je w różne rodzaje rolek – nawet do 50 000 w ciągu 8 godzin. Pełną funkcjonalność zaprezentuje podczas warsztatów Paweł Trzaskowski, ambasador marki Grafen, finalista Mistrzostw Świata Sushi World Sushi Cup Japan, Global Sushi Challenge 2015 oraz seminarzysta World Sushi Skills Institute i Japan Sushi Association.

 

Jak zarejestrować się na wydarzenie?

Bezpłatne warsztaty dla profesjonalnych kucharzy, ale i przedstawicieli fabryk sushi, firm cateringowych, firm eventowych, hoteli czy lokalnych barów, które chcą rozwinąć swój biznes – odbędą się w tym roku jeszcze w 3 miastach Polski. Rejestracji dokonać można na stronie organizatora w zakładce Szkolenia. Lista miejsc jest ograniczona. Liczy się kolejność zgłoszeń.

  • Kraków – 26.10.2023, godz. 11:00 (Centrum Kongresowe Uniwersytetu Rolniczego, Aleja 29 listopada 46)
  • Warszawa – 23.11.2023 (Showroom Grafen, al. Jerozolimskie 200, 02-486 Warszawa)

 

Zapisy i dokładny kalendarz oraz miejsca wydarzeń znajdą Państwo na:

https://grafen.com/sushi-master-class/

Dodatkowe informacje o warsztatach i jakości Suzomo:

Anna Piechocka, koordynator Sushi MasterClass

+48 61 658 70 87, anna.piechocka@grafen.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom

Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.

Fundusze unijne

Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier

Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.