Komunikaty PR

Świat odwraca oczy. Alarmujące statystyki dotyczące głodu na świecie.

2021-04-28  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Dorota Zadroga
PMM

ul. Batorego 2/30
31-135 Kraków
dorota.zadroga|pmm.org.pl| |dorota.zadroga|pmm.org.pl
698989141
pmm.org.pl
Do pobrania głód ( 0.05 MB )

Mapa głodu na świecie powiększyła się o nowe kraje – Madagaskar, Honduras i Liban to kolejne miejsca, w których nie ma zapewnionego bezpieczeństwa żywnościowego. Bez natychmiastowych działań, do 2030 roku całkowita ilość ludzi dotkniętych głodem przekroczy 840 milionów. W tragicznej sytuacji znajdują się obecnie Sudan Południowy i Jemen, gdzie przedłużająca się destabilizacja polityczna i klęski żywiołowe doprowadziły do katastrofy humanitarnej. 

– Niedożywienie na wczesnym etapie rozwoju dziecka, a w przypadku Jemenu mówimy o ponad dwóch milionach maluchów poniżej piątego roku życia, wywołuje spustoszenie w organizmie. Jego skutkiem jest opóźnienie sprawności fizycznej i umysłowej, obniżenie odporności, zaburzenia metaboliczne i hormonalne. Do tego dochodzi cały szereg chorób występujących w kraju, w tym malaria, które mają cięższy przebieg niż u zdrowych dzieci – mówi Małgorzata Olasińska-Chart, dyrektor programu pomocy humanitarnej Polskiej Misji Medycznej.  

2100 kcal dziennie – to minimalne wymaganie dotyczące wartości energetycznej pożywienia dla dorosłej osoby. W Jemenie to standard nierealny do spełnienia. Ponad 16 milionów Jemeńczyków idzie spać ze świadomością, że nie starczy im jedzenia na kolejny dzień, a rozdzielając niewielkie racje muszą stawać przed wyborem, kto przeżyje.  

– Ludzie starają się oszukać żołądek podobnymi metodami, jakie widzieliśmy przy wcześniejszych klęskach głodu, w różnych częściach świata. Z zagotowanej wody i wrzuconych do niej ziół i traw można zrobić wywar, który na chwilę przytłumi organizm domagający się pożywienia. Możemy sobie wyobrazić, jak codzienne zastępowanie pożywnego posiłku takimi napary wpływa na zdrowie - dodaje Dorota Zadroga z Polskiej Misji Medycznej. 

Mimo wystarczających zasobów, głód wciąż jest globalnym problemem. Na całym świecie około 9% populacji nie może liczyć na pożywienie, które zapewniałoby codzienne minimum niezbędne organizmowi do przetrwania. Najbardziej narażonymi grupami są mieszkańcy wsi i terenów oddalonych od większych miast – to tam głód i ubóstwo są najdotkliwsze, dodatkowo ich sytuację pogarsza brak dostępu do lekarzy i gotówki na opłacenie wizyty medycznej. Bez kompleksowego podejścia do kwestii rolnictwa, zapobiegania konfliktom i gospodarki wodnej, najubożsi mieszkańcy globu pozostaną na straconej pozycji.    

Miesięczny koszt zakupu żywności dla siedmioosobowej rodziny w Jemenie to około 50 dolarów. Jest to równowartość ośmiogodzinnego dnia pracy pracownika średniego szczebla w Polsce. Stworzony przez Polską Misję Medyczną kalkulator pozwala obliczyć, jaką pomoc jesteśmy w stanie dostarczyć przekazując równowartość jednej godziny naszej pracy dla najbardziej potrzebujących. Kalkulator jest dostępny pod adresem: https://pmm.org.pl/walka-z-glodem-i-niedozywieniem  

Wesprzyj akcję Polskiej Misji Medycznej w Jemenie: 

- wpłać datek przez stronę https://pmm.org.pl/walczymy-z-glodem-w-jemenie 

- przekaż 1% podatku wpisując KRS 0000162022 

- przekaż darowiznę na numer konta PMM dla Jemenu: 62 1240 2294 1111 0000 3718 5444  

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PMM
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Polityka

Konsument

Co roku ubywa na świecie około 10 mln hektarów lasów. Walka z wylesianiem i degradacją lasów jest koniecznością

Degradacja lasów i wylesianie stanowi jeden z ważniejszych czynników przyspieszających negatywne skutki zmian klimatycznych. Powstrzymanie tego procesu i regeneracja ekosystemów leśnych to jedne z najskuteczniejszych sposobów ograniczenia emisji CO2. Niezbędne są więc rozwiązania systemowe, które powstrzymają wylesienie, jak rozporządzenie EUDR czy certyfikacja gospodarki leśnej, która potwierdza najwyższe standardy w tym zakresie.

Prawo

Prace nad deregulacją przyspieszają. Przedsiębiorcy wyczekują korzystnych zmian

Większość firm w UE wskazuje przeregulowanie jako przeszkodę dla inwestycji i traktuje je jako największe wyzwanie, przede wszystkim dla konkurencyjności – wskazują badania przytaczane w raporcie Mario Draghiego. Od kilku miesięcy deregulacja jest więc odmieniana przez wszystkie przypadki, zarówno na forum UE, jak i w Polsce. Są też już pierwsze konkretne propozycje uproszczeń.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.