The White Bear Coffee rozwija kolejne kanały marketingowe
Sieć kawiarni the White Bear Coffee stawia na nowoczesne narzędzia marketingu online. Do prężnie rozwijających się profili na Facebooku i Instagramie dołączył TikTok, a program lojalnościowy w aplikacji mobilnej zyskał wsparcie w kawowym newsletterze. Misiek coraz śmielej wkracza też w sferę influencer marketingu.
Strategia marketingowa zarówno franczyzy the White Bear Coffee, jak i poszczególnych kawiarni, od zawsze skupiona była wokół narzędzi online. Jej charakterystyczną cechą jest zachowanie spójności przekazu na poziomie całej sieci, przy jednoczesnej indywidualizacji w ramach pojedynczych kawiarni.
– Zależy nam na stworzeniu poczucia lokalności, tak aby goście konkretnego Miśka mogli utożsamiać się z danym miejscem, nie mając jednocześnie poczucia odwiedzania “sieciówki”. Myślimy, że w znacznym stopniu nam się to udało. Każda kawiarnia realizuje tę samą idę, jednak na swój sposób – pokazując pracowników, wnętrza i relacje z gośćmi. Do tej pory wykorzystywaliśmy tu tylko Facebooka i Instagram, obecnie, aby dotrzeć z przekazem do pokolenia Z, uruchomiliśmy także TikTok – mówi Marcin Zalewski, współwłaściciel sieci.
To wielokanałowe działanie wymagało stworzenia odpowiednich procedur i struktur operacyjnych wewnętrz franczyzy. Dzisiaj każdy franczyzobiorca, zarówno obecny, jak i ten przyłączający się do sieci, otrzymuje pełne wsparcie w zakresie promocji w internecie. Mowa tu nie tylko o możliwości prowadzenia kanałów w mediach społecznościowych, ale także o starannie targetowanych reklamach Facebook Ads, Google Ads czy wizytówkach Google.
Newsletter w kawiarni?
Jednak media społecznościowe nie wyczerpują dostępnych w ramach sieci narzędzi marketingowych. The White Bear Coffee wykorzystuje bowiem także aplikację mobilną z programem lojalnościowym, a do niedawna – newsletter.
– Wiele badań pokazuje, że newsletter to jedno z najskuteczniejszych narzędzi pozwalających na dotarcie do odbiorców. Nasza koncepcja wykorzystania e-mail marketingu opiera się na oferowaniu subskrybentom korzystnych, zindywidualizowanych promocji, dostępnych tylko dla nich. Wysyłamy tylko jednego maila w tygodniu, który zawsze niesie konkretną wartość – przekonuje Łukasz Kaliciński, współwłaściciel the White Bear Coffee.
Newsletter początkowo był testowany wyłącznie w białostockich kawiarniach, własnych. Teraz mogą z niego skorzystać wszyscy franczyzobiorcy. Narzędzie to buduje lojalność klientów, a regularnie wysyłane wiadomości pozwala podtrzymać kontakt i stwarza pretekst do wizyty w lokalu.
Influencer marketing na poziomie lokalnym
Kolejnym obszarem rozwijanym przez the White Bear Coffee jest influencer marketing. Każdy lokal może zawrzeć współpracę z lokalnymi influencerami i poprzez ich zasięgi promować swoje miejsce. Tutaj także sieć oferuje swoją pomoc.
– Influencer marketing posiada ogromny potencjał, ale nadal wśród przedsiębiorców pokutuje przekonanie, że jest on zarezerwowany wyłącznie dla dużych marek i twórców o ogromnych, ogólnopolskich zasięgach. My udowadniamy, że współprace z lokalnymi, często mikroinfluencerami, potrafią przynieść bardzo dobre rezultaty. Ich odbiorców łączy fakt życia w jednym mieście, a relacje są silniejsze i bardziej osobiste. To zdecydowanie działa na korzyść kawiarni takich jak nasze – podkreśla Marcin Zalewski.
The White Bear Coffee posiada obecnie 11 kawiarni w całej Polsce. Lokale pod szyldem Miśka można spotkać w Białymstoku, Warszawie, Krakowie, Lublinie, Giżycku, Suwałkach i Ostrowie Wielkopolskim.

Prestiżowy program dla kadry kierowniczej w zakresie raportowania zrównoważonego rozwoju oraz zarządzania danymi ESG

Browary przyszłości, czyli strategia „Warzymy Lepszy Świat” Grupy Żywiec

Koniec z długami. Petsy promuje nowe podejście do opieki nad zwierzętami
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.