Komunikaty PR

Unilever udostępni branży lodowej swoje patenty, by zmniejszyć emisje CO2

2023-11-22  |  18:00
Biuro prasowe

Unilever udzieli branży bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. Dostęp do nich pomoże innym producentom przeformułować składy lodów tak, by pozostały stabilne w wyższej temperaturze zamrażarki wynoszącej -12 st. C., zamiast obecnego standardu branżowego wynoszącego -18 st. C. Celem udostępnienia patentów innym producentom lodów jest to, aby branża na całym świecie mogła wykorzystywać bardziej energooszczędne zamrażarki.

W ubiegłym roku Unilever ogłosił, że podniesie temperaturę w swoich zamrażarkach „ostatniej mili”, zachowując tę samą jakość lodów i wygodę konsumentów. Firma przeprowadziła badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, a także dwa programy pilotażowe w Niemczech. Potwierdziły one, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę -12 st. C. pobierają o 25% mniej energii elektrycznej, co czyni je mniej uciążliwymi dla środowiska i tańszymi w eksploatacji.

– To kolejny krok Unilever w pracach nad podniesieniem temperatury w zamrażarkach w handlu detalicznym. Mamy nadzieję, że dzięki naszej bezpłatnej licencji na patenty modyfikujące receptury lodów, nasi partnerzy w obrębie całego sektora będą pracować nad rozwiązaniem problemu emisji dwutlenku węgla. Wierzymy, że dzięki współpracy możemy zmniejszyć wpływ łańcucha chłodniczego na środowisko, jednocześnie dalej dostarczając najwyższej jakości produkty, które nasi konsumenci uwielbiają – mówi Andy Sztehlo, dyrektor ds. badań i rozwoju lodów w firmie Unilever. ​

Emisje dwutlenku węgla pochodzące z zamrażarek do lodów w handlu detalicznym stanowią 10% śladu węglowego w łańcuchu wartości Unilever. Plan działań na rzecz transformacji klimatycznej określa konkretne kroki firmy prowadzące do realizacji celów klimatycznych, w tym osiągnięcia zerowej emisji netto w całym łańcuchu wartości do 2039 roku. Innym obszarem działań jest realizacja opartego na podstawach naukowych celu, jakim jest redukcja o połowę wpływu emisji produktów firmy na użytkowanie konsumenckie do 2030 roku w odniesieniu do roku 2010. W obszarze zamrażarek detalicznych opracowywane są innowacje w głównych komponentach technicznych (m.in. sprężarkach), aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej oraz prowadzone są działania w kierunku zasilania urządzeń energią odnawialną.

W celu uzyskania informacji na temat uzyskania licencji na korzystanie z patentów, partnerzy branżowi mogą kontaktować się przez adres IceCream.Reformulations@unilever.com.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Firma

Były prezes PGE: OZE potrzebuje wsparcia magazynów energii. To temat traktowany po macoszemu

Choć udział odnawialnych źródeł energii w miksie energetycznym Polski jest stosunkowo wysoki i rośnie, to ten przyrost jest chaotyczny i nierównomiernie rozłożony miedzy technologiami – wskazuje Forum Energii. Dodatkowo OZE potrzebują wsparcia magazynów energii, a zdaniem Wojciecha Dąbrowskiego, prezesa Fundacji SET, ten temat jest traktowany po macoszemu. Brak magazynów powoduje, że produkcja energii z OZE jest tymczasowo wyłączana, co oznacza marnowanie potencjału tych źródeł.

Infrastruktura

Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.