Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni zebrał już ponad 114 tys. zł na WOŚP!
We wtorek 21.01 o godz. 7.33 wystartowała, a dwa dni później osiągnęła już ponad 114 tys. zł! Z takim rekordem otwarcia zbiórka Szymona Hołowni jest w czołówce najbardziej efektywnych akcji (aukcji lub zbiórki) dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” to zbiór kulinarnych inspiracji polityków i gwiazd show biznesu z całego świata. Głównym recenzentem dań był Damian Kolasa, szef kuchni i łódzkiej restauracji Jedwabna, a za zdjęcia w publikacji odpowiadała Aneta Ulich - utalentowana fotografka z Łodzi. E-book, dostępny jest na stronie Zrzutka.pl w cenie 25 zł. Cały dochód zasili konto WOŚP.
Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki
w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy, kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.
Wśród polskich gwiazd do akcji przyłączyli się m.in. Małgorzata Rozenek-Majdan, Bovska, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak. W gronie zaś polityków zagranicznych przepisy nadesłali szefowe i szefowie parlamentów oraz liderzy polityczni z Portugalii, Francji, Cypru, Szwecji, Finlandii, Kanady, Estonii, Litwy, Łotwy, Czech, Ukrainy, Albanii, Luksemburga, a nawet przewodnicząca Parlamentu Europejskiego.
Rekord otwarcia
Akcja cieszy się tak dużą popularnością, że zaledwie po pierwszym dniu wskoczyła na 4 miejsce, a już teraz jest w pierwszej trójce najbardziej popularnych aktywności zbierających fundusze na WOŚP. Ranking aukcji i zbiórek przedstawia się w tym momencie następująco:
1. Skarbonka WOŚP – 528 939 zł (siepomaga.pl)
2. Golf w słońcu Hiszpanii z Omeną Mensah i Rafałem Brzoską - 125 500 zł (allegro)
3. FoodBook „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” – 114 306 zł (zrzutka.pl)
4. Maciej Musiał wysprząta Ci dom do zapętlonego utworu „Explosion” - 100 749 zł (allegro)
5. Wersja specjalna JBL Toyoty Aygo X - 95 250 zł (allegro)
6. Robert Lewandowski: Wyjątkowa Aukcja dla Fanów FC Barcelona! - 70 250 zł (allegro)
7. Donal Tusk Wspólne Kaszubskie Śniadanie i wizyta w KRP - 70 000 zł (allegro)
8. Rafał Sonik dla WOŚP: Wspólny dzień na petardzie! - 51 250 zł (allegro)
9. Legendarne zdjęcie "Czas Apokalipsy" - od WOŚP - 50 250 zł (allegro)
10. Ewa Chodakowska dla WOŚP: Tydzień metamorfozy - 36 250 zł(allegro)
Damian Kolasa i Aneta Ulich
W słusznej sprawie
Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach. Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej). E-book jest nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone jest osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.
Spis treści
- José Pedro Aguiar-Branco - przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
- Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
- Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte, czyli królik w potrawce
- Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
- Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
- Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
- Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
- Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
- Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
- Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
- Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
- Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
- Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
- Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
- Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
- Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
- Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
- Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
- Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
- Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
- Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
- Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
- Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
- Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
- Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
- Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
- Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
- Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
- Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
- Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
- Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
- Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
- Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami
Kontakt dla mediów: Barbara Krysztofczyk, 501 209 530, media@holownia2025.pl i Aleksandra Tobiasz, biuroprasowe@holownia2025.pl
Źródło: Biuro prasowe Komitetu Wyborczego Kandydata na Prezydenta RP Szymona Hołowni

Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!

Business Centre Club po raz 32. docenił firmy spełniające najwyższe standardy w biznesie

Jak inwestować w dobrą sztukę w 2025 roku? Kluczowe wskazówki dla kolekcjonerów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Coraz mniej kredytów bankowych płynie do polskiej gospodarki. Przed sektorem duże wyzwania związane z finansowaniem strategicznych projektów
Polskie przedsiębiorstwa w coraz mniejszym stopniu finansują się kredytem bankowym, zwłaszcza w porównaniu z rosnącym PKB. Powoduje to wysoką nadpłynność sektora bankowego. Deregulacja mogłaby pomóc w skróceniu drogi firm do finansowania bankowego, zwłaszcza że Polskę czekają ogromne wydatki na transformację energetyczną i obronność. Sektor ma bardzo dobre wyniki finansowe, co powoduje, że politycy patrzą w stronę jego zysków. Ryzyko prawne, jakim wciąż są kredyty frankowe, pociąga za sobą brak zainteresowania ze strony zagranicznych inwestorów.
Firma
Bezrobocie może zacząć rosnąć. Ochłodzenie odczuwane szczególnie w branży budowlanej i automotive

W Polsce od kilku lat stopa bezrobocia utrzymuje się poniżej 6 proc., a według metodologii unijnej jest o połowę niższa i jedna z najniższych w Unii. Pracownicy przywykli już, że sytuacja na rynku pracy jest dla nich korzystna. Jednak zaczynają się pojawiać pierwsze niepokojące sygnały zwiastujące możliwą zmianę trendu. Część branż ucierpiała np. z powodu spowolnienia w Niemczech, inne rozważają wybór innej niż Polska lokalizacji ze względu na wysokie koszty pracy czy energii. Na razie ogromnym wyzwaniem pozostaje aktywizacja osób biernych zawodowo.
Ochrona środowiska
Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych

Centra danych to jeden z dynamicznie rozwijających się, ale przy tym energochłonnych sektorów gospodarki. Prognozy PMR wskazują, że do 2030 roku operatorzy w Polsce będą dysponować centrami danych o mocy przekraczającej 500 MW, co oznacza, że wzrośnie ona ponad trzykrotnie względem 2024 roku. Przyspieszona cyfryzacja i dynamiczny rozwój sztucznej inteligencji sprawiają, że w ciągu kilku następnych lat zużycie energii elektrycznej w centrach danych tylko w Europie wzrośnie o 66 proc. Dlatego coraz więcej firm sięga po zrównoważone rozwiązania i energię pochodzącą ze źródeł odnawialnych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.