Zasmakuj w „Kuchni Bałtyckiej” z Witem Szychowskim
Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie realizuje nowy program podróżniczo-kulinarny „Kuchnia Bałtycka”. Gospodarzem programu jest Wit Szychowski, występujący pod pseudonimem Pan Tasak, znany między innymi widzom cyklu „Dookoła Bałtyku”. Tym razem wyruszy on na drugą stronę Morza Bałtyckiego, na wyprawę pełną wyjątkowych smaków i zaskakujących przygód. W poszukiwaniu kuchni bałtyckiej sprawdzi, jak jedzą ryby mieszkańcy innych nadbałtyckich krajów. W trakcie swoich podróży zbierze kulinarne inspiracje, by następnie wykorzystać je przy tworzeniu nowych, smakowitych przepisów z ryb bałtyckich.
Jak wielki skarb kryje Bałtyk oraz dlaczego warto jeść i jak przyrządzać ryby bałtyckie? Tego wszystkiego dowiedzą się widzowie nowego programu „Kuchnia Bałtycka”, którego gospodarzem jest Wit Szychowski – kucharz-pasjonat-podróżnik, słynący z innowacyjnej, autorskiej kuchni, opartej na jakościowych, sezonowych produktach. Wit jest fanem zdrowych, prostych dań. „Odkurza” zapomniane receptury i nadaje im nowoczesnego sznytu.
Wraz z ekipą programu „Kuchnia Bałtycka” Wit odwiedzi wyspy: Uznam, Rugię, Bornholm i Christianso, a także południową Szwecję, a w niej – miasto Malmo. Zebrane podczas podróży inspiracje posłużą mu do stworzenia wyjątkowych przepisów, których bazą będą ryby bałtyckie.
Porozmawia z „lokalsami” o historii i tradycjach regionu, ich ulubionych potrawach oraz sposobach ich przyrządzania. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji odwiedzi miejsca, w których smaki przeszłości przenikają się z nowoczesnością. W każdym odcinku skosztuje typowej dla danego regionu rybnej potrawy, by następnie zaproponować ją we własnej, autorskiej wersji. W trakcie wyprawy pod tasak Wita trafią smakowite gatunki bałtyckich ryb.
Pierwsza seria programu „Kuchnia Bałtycka” składa się z siedemnastu odcinków. Bazą cyklu jest sześć odcinków o tematyce podróżniczej, do których uzupełnieniem są po dwa odcinki o tematyce kulinarnej, w których Wit prezentuje jak przygotować dania inspirowane podróżą i kuchnią danego kraju, czy miejsca. „Kuchnia Bałtycka” emitowana będzie na YouTube na kanale Naturalnie Bałtyckie. Premierowy odcinek, realizowany na wyspie Uznam już dostępny jest na YouTube na kanale Naturalnie Bałtyckie https://www.youtube.com/watch?v=4do7pr0dqb4

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Rośnie liczba i wartość udzielonych konsumentom kredytów gotówkowych. Gorzej mają się kredyty ratalne oraz te udzielane firmom
Rynek kredytowy w Polsce co do zasady rośnie, choć nierównomiernie. Z danych Biura Informacji Kredytowej wynika, że najlepiej rozwija się segment kredytów gotówkowych dla konsumentów. Wartościowo wzrosła też kwota udzielonych limitów w kartach kredytowych. Według prognoz BIK w całym roku wzrośnie wartość zarówno udzielonych kredytów mieszkaniowych, jak i gotówkowych, choć tych pierwszych poniżej inflacji. Wcześniejsze cięcia stóp procentowych przez RPP nie zmieniły tej prognozy.
Transport
37,5 proc. środków z Planu Społeczno-Klimatycznego trafi na walkę z ubóstwem transportowym. Organizacje branżowe apelują o zmianę priorytetowych projektów [DEPESZA]

Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej z końcem czerwca zakończyło konsultacje Planu Społeczno-Klimatycznego, który otwiera drogę do pozyskania 65 mld zł (11,4 mld euro) z unijnego Społecznego Funduszu Klimatycznego. Polska będzie jego największym beneficjentem, a 37,5 proc. budżetu zostanie przeznaczone na bezpośrednie wsparcie osób narażonych na ubóstwo transportowe. Organizacje branżowe oceniają jednak, że walka z tym zjawiskiem może się okazać nieskuteczna. W toku konsultacji zgłosiły swoje zastrzeżenia co do priorytetów w wydatkach i sposobu wsparcia inwestycji w transport rowerowy.
Prawo
Firmy będą mogły przetestować krótszy tydzień pracy z rządowym wsparciem. Nabór wniosków ruszy w sierpniu

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej uruchamia pilotaż krótszego tygodnia pracy. Zainteresowane wzięciem w nim udziału firmy będą się mogły ubiegać o wsparcie finansowe ze strony rządu. Politycy Nowej Lewicy, którzy są pomysłodawcami testu tego rozwiązania, przekonują, że finalnie zyskają na nim wszyscy, zarówno pracownicy, jak i pracodawcy, a ostrzeżenia o spodziewanych problemach gospodarki są mocno przesadzone.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.