Komunikaty PR

3 pomysły na wiosenne kanapki

2024-05-16  |  14:20
Biuro prasowe

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i korzystajmy z kanapkowych przepisów, bo sprawdzą się wielokrotnie na wycieczkach, wyprawach w góry i piknikach. Zobaczcie nasze ulubione połączenia!

Na półkach sklepowych i straganach na targowiskach można wreszcie spotkać nowalijki – rzodkiewki, botwinkę, szpinak, szczypiorek czy pomidory. Będą doskonałym „wsadem” do pożywnych kanapek, odczarowując stereotyp nudnej i przewidywalnej przekąski. Oto 3 najlepsze propozycje.

Kanapka z kurczakiem „na bogato”

To propozycja dla mięsożerców, ale zdecydowanie daleko jej do kanapki z szynką i serem. To wręcz Ferrari wśród kanapek – połączenie grillowanej piersi z kurczaka z pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i rukolą. Jak ją przygotować? Na samym początku zgrillujmy pierś z kurczaka, którą doprawimy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso pokrójmy na mniejsze kawałki. Czas na pieczywo – tutaj dobrze sprawdzi się chleb pszenny lub żytni albo bagietka. Po przecięciu pieczywa na pół posmarujmy jedną część pesto bazyliowym – możemy zrobić je samodzielnie lub skorzystać z produktu gotowego. Następnie układamy liście rukoli, plasterki rzodkiewki i pomidory cherry przecięte na pół. Na koniec przyprawy i gotowe!

Kanapka caprese prosto z Italii

Każdy, kto lubi włoską sałatkę caprese, będzie zadowolony z takiej opcji na wynos. Kanapka caprese, czyli ciabatta połączona z serem mozzarella, plastrami pomidora, listkami świeżej bazylii oraz octem balsamicznym to idealna opcja na smaczny i sycący posiłek w wersji bezmięsnej. Jak ją przygotować? Do tej kanapki idealnie sprawdza się bułka typu ciabatta, na której po przekrojeniu ułożymy plastry mozzarelli, następnie plasterki pomidora, a na to listki bazylii. Całość skropmy obficie octem balsamicznym i zamknijmy 2 połówką pieczywa. Kanapkę możemy zjeść w takiej wersji albo wrzucić do opiekacza, aby przekąska ładnie się zarumieniła, ser roztopił, a zawartość zwarła. Wersję na ciepło będzie także łatwiej zabrać na wynos.

- Wyprawa w góry, na przejażdżkę rowerową czy majówkę pod chmurką nie może odbyć się bez smacznej kanapki. To ten typ przekąski, który szybko się robi i nie sprawia problemów z transportem. Aby nasze kanapki zachowały swój kształt i estetyczną formę, bo przecież jemy oczami, warto dobrze je spakować. Świetnym rozwiązaniem będą podłużne, papierowe torebki śniadaniowe. Zmieścimy tam zarówno kanapkę z chleba, kwadratowy tost czy różne bułki. Co w przypadku kanapek mniej wymiarowych? Na przykład długich bagietek? Tutaj papier śniadaniowy zda egzamin – większy arkusz daje możliwość dobrego zapakowania przekąski – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: mam jeszcze protip dla wszystkich podróżników. Jeśli nasze przekąski są naprawdę wypełnione po brzegi, a przed nimi kilka godzin spędzone w plecaku, można je wcześniej owinąć w folię aluminiową. Dzięki temu nic nie będzie się wysypywało, a na szczycie będzie doskonale smakowało!

Kanapka z wędzonym łososiem

Mamy także coś dla fanów ryb – aromatyczny bajgiel z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia, plasterkami świeżego ogórka, pokrojonym koperkiem i kaparami. Jeśli nie mamy akurat takiego pieczywa, możemy użyć innych bułek. Wykonanie kanapki jest szybkie – wystarczy, że na warstwę serka położymy plastry ryby, przykryjemy je ogórkiem, następnie dodamy posiekany koperek i owoce kaparów, które podkręcą smak całej kanapki. Spróbujcie!

Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu? Najlepiej przetestować wszystkie i wybrać swojego ulubieńca albo bawić się smakami oraz komponować nowe smaki. W końcu bogactwo nowalijek sprawia, że pomysły tak szybko się nie wyczerpią.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Ochrona środowiska

Polskie przedsiębiorstwa otwarte na transformację w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc

Do 2030 roku z gospodarki o obiegu zamkniętym ma pochodzić co czwarty surowiec. Aby przyspieszyć ten proces, w Polsce potrzeba nowej, międzysektorowej Mapy Drogowej dla Gospodarki o Obiegu Zamkniętym – wskazywali eksperci w trakcie Polish Circular Forum. Obecny dokument nie spełnia już swojej roli i wymaga aktualizacji. Na braku jasnych przepisów i systemu wsparcia najbardziej cierpią przede wszystkim małe i średnie przedsiębiorstwa. – Z naszych badań wynika, że tylko 3–3,5 proc. firm z sektora MŚP jest świadomych i przygotowanych do transformacji – ocenia Agnieszka Zdanowicz, wiceprezes Klastra Gospodarki Cyrkularnej i Recyklingu.

Prawo

Wspólna polityka rolna do deregulacji. Trwają prace nad uproszczeniami dla rolników

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po uproszczeniu wspólnej polityki rolnej. Zaproponowany w maju przez Komisję Europejską pakiet zmian zakłada redukcję części obowiązków administracyjnych, które dziś spoczywają na rolnikach ubiegających się o unijne wsparcie. Szczególnie dotyczy to płatności dla drobnych rolników. Jak podkreślają eksperci, wszelkie zmiany, które będą działać na rzecz konkurencyjności unijnego rolnictwa, są wskazane, ale przy uwzględnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.

Polityka

W rosyjskiej niewoli może przebywać kilkadziesiąt tysięcy Ukraińców. Napięta sytuacja geopolityczna sprzyja Rosji

W rosyjskiej niewoli przebywa około 10 tys. obywateli Ukrainy, z czego ponad 8 tys. to żołnierze. Łącznie jednak może ich być nawet kilkukrotnie więcej. ONZ podaje, że ponad 95 proc. ukraińskich jeńców wojennych jest poddawanych torturom. – Pogarszająca się sytuacja międzynarodowego bezpieczeństwa i wzrost wpływów do budżetu Federacji Rosyjskiej ze względu na wzrost cen ropy mogą się negatywnie odbić na planowanych wymianach jeńców – ocenia Michał Dworczyk, wiceprzewodniczący Komisji Bezpieczeństwa i Obrony w Parlamencie Europejskim.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.