Drożdże i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Drożdże to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Z reguły żyją i rozwijają się na podłożach zawierających cukry proste, ale nie tylko. Istnieje wiele typów drożdży, posiadających różne właściwości oraz zdolności metaboliczne. Najpopularniejsze z nich to drożdże winne, piwne, piekarnicze oraz kefirowe. Wszystkie z nich są ogólnodostępne i wykorzystywane powszechnie w produkcji spożywczej. Znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii.
Zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się je głównie w dziedzinie piekarniczej. Dzięki swym właściwościom spulchniającym znajdują zastosowanie w produkcji pieczywa oraz ciast. Sprawiają, że produkty są smaczniejsze i na dłużej świeże. Nie potrzebują dodatkowych środków konserwujących. Drożdże w szerokim zakresie są także wykorzystywane w przemyśle gorzelniczym, piwowarskim i winiarskim. W procesie fermentacji wytwarzają alkohol, a produkowane trunki posiadają lepsze właściwości smakowe, aromatyczne i dłuższy termin przydatności do spożycia. Niektóre z drożdży wykorzystywane są również w fermentacji serów czy fermentowanych wyrobach mięsnych, nadając im wyjątkowych i unikalnych walorów smakowych oraz zapachowych.
Drożdże, dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom fizjologicznym i biochemicznym, posiadają olbrzymi potencjał biotechnologiczny. Mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, cennych dodatków spożywczych, żywności funkcjonalnej czy leków. Charakteryzują się one bowiem wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem bezglutenowego białka, witamin zwłaszcza z grupy B, składników mineralnych, beta-glukanów, mannanów oraz cennych substancji bioaktywnych. Zastosowanie ich w codziennej suplementacji może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie dedykowane są dla osób chcących wesprzeć zdrowie jelit, układu odpornościowego, a także poprawić wydolność umysłową i fizyczną organizmu. Są niezastąpione w diecie wegan i wegetarian, do której dostarczają witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego procesu krwiotwórczego i funkcjonowania układu nerwowego. Drożdże to również doskonała propozycja dla osób, które chcą w kompleksowy sposób zadbać o zdrowie i dobrą kondycję skóry, włosów oraz paznokci – mówi Aleksandra Smolczyk, kierowniczka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.
Odpowiednia dieta dla zdrowia skóry, włosów i paznokci powinna obfitować w zrównoważoną ilość tłuszczów, aminokwasów, mikroelementów, makroelementów i witamin, których drożdże są cennym źródłem. Drożdże są zasobne między innymi w biotynę, siarkę, cynk czy selen, które to składniki przyczyniają się do utrzymania zdrowych i mocnych włosów oraz paznokci. Z kolei obecność aminokwasów białkowych, witamin antyoksydacyjnych, koenzymu Q10 oraz beta-glukanu pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, wykazując właściwości nawilżające, antyoksydacyjne, wzmacniające oraz regeneracyjne. Suplementacja produktami drożdżowymi może być także uzasadniona w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania u młodzieży, osłabienia wynikającego z niezrównoważonej diety, przemęczenia czy w przypadku problemów skórnych. Ze względu na ogromną różnorodność zawartych składników pokarmowych, drożdże to także dobra propozycja dla osób w trakcie walki z otyłością, rekonwalescencji czy antybiotykoterapii.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Coraz mniej kredytów bankowych płynie do polskiej gospodarki. Przed sektorem duże wyzwania związane z finansowaniem strategicznych projektów
Polskie przedsiębiorstwa w coraz mniejszym stopniu finansują się kredytem bankowym, zwłaszcza w porównaniu z rosnącym PKB. Powoduje to wysoką nadpłynność sektora bankowego. Deregulacja mogłaby pomóc w skróceniu drogi firm do finansowania bankowego, zwłaszcza że Polskę czekają ogromne wydatki na transformację energetyczną i obronność. Sektor ma bardzo dobre wyniki finansowe, co powoduje, że politycy patrzą w stronę jego zysków. Ryzyko prawne, jakim wciąż są kredyty frankowe, pociąga za sobą brak zainteresowania ze strony zagranicznych inwestorów.
Firma
Bezrobocie może zacząć rosnąć. Ochłodzenie odczuwane szczególnie w branży budowlanej i automotive

W Polsce od kilku lat stopa bezrobocia utrzymuje się poniżej 6 proc., a według metodologii unijnej jest o połowę niższa i jedna z najniższych w Unii. Pracownicy przywykli już, że sytuacja na rynku pracy jest dla nich korzystna. Jednak zaczynają się pojawiać pierwsze niepokojące sygnały zwiastujące możliwą zmianę trendu. Część branż ucierpiała np. z powodu spowolnienia w Niemczech, inne rozważają wybór innej niż Polska lokalizacji ze względu na wysokie koszty pracy czy energii. Na razie ogromnym wyzwaniem pozostaje aktywizacja osób biernych zawodowo.
Ochrona środowiska
Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych

Centra danych to jeden z dynamicznie rozwijających się, ale przy tym energochłonnych sektorów gospodarki. Prognozy PMR wskazują, że do 2030 roku operatorzy w Polsce będą dysponować centrami danych o mocy przekraczającej 500 MW, co oznacza, że wzrośnie ona ponad trzykrotnie względem 2024 roku. Przyspieszona cyfryzacja i dynamiczny rozwój sztucznej inteligencji sprawiają, że w ciągu kilku następnych lat zużycie energii elektrycznej w centrach danych tylko w Europie wzrośnie o 66 proc. Dlatego coraz więcej firm sięga po zrównoważone rozwiązania i energię pochodzącą ze źródeł odnawialnych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.