Proces produkcji suplementów diety
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Produkcja suplementów diety jest długim, a zarazem skomplikowanym procesem, który składa się z wielu czynności zorientowanych na ustaleniu składu preparatu czy testach samego produktu. Rosnący popyt sprawia, że na rynku pojawiają się nowe wyroby, na czym finalnie korzystają konsumenci. Szerokie portfolio pozwala im dopasować odpowiedni produkt do indywidualnych potrzeb.
Tworzenie suplementów jest nadzorowane i weryfikowane na każdym etapie, przekładając się na bezpieczeństwo stosowania. Regulacje prawne uwzględniają między innymi spis składników mineralnych i witamin, które mogą być używane przy produkcji suplementów oraz zasady, według których powinny być oznakowane. Spełnione muszą być również normy związane z informacjami dotyczącymi produktów – z prawidłowym wskazaniem ich właściwości oraz dawkowaniem. Wymagane są także wskazówki dotyczące ich przechowywania oraz podkreślenie, że suplement nie jest substytutem prawidłowej diety.
Pierwszym etapem tworzenia suplementu jest ustalenie jego zastosowania, składu czy wyglądu opakowania. Dalsze działania obejmują wyznaczenie dziennej dawki, sporządzenie zasad przyjmowania preparatu, a następnie – przeprowadzenie prób i testów produktu. Ostatnią czynnością jest produkcja i konfekcjonowanie towaru. Wiarygodne podmioty, zajmujące się produkcją suplementów diety, dbają o najwyższą jakość procesu produkcyjnego i przestrzegają wszystkich norm. Optymalizują również zapotrzebowanie energetyczne, a także, poprzez ciągły monitoring higieny instalacji, pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników, zapewniają bezpieczne warunki dla wytwarzania produktów z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Jakość jest naszym priorytetem. Dział kontroli jakości to zespół wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Posiadamy laboratorium, w którym przeprowadzamy testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując, między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Wykonujemy analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Wszystkie pracownie są wyposażone w sprzęty spełniające najwyższe standardy niezbędne do prowadzenia badań. Nieustannie dbając o jakość i bezpieczeństwo, uzupełniamy nasze badania w akredytowanych laboratoriach – mówi Karolina Łapsa, kierowniczka Działu Laboratorium i Kontroli Jakości w onesano.
Kapsułki są złożone z otoczki oraz wypełnienia, czyli substancji czynnej preparatu. Ta pierwsza najczęściej jest wytwarzana z żelatyny wołowej, wieprzowej lub rybiej, czasem z ich mieszanek. Otoczka może być też produkowana ze skrobi lub polimerów organicznych. Kapsułki mogą przybierać różne kształty, rozmiary, a nawet kolory. Dzielimy je na twarde i miękkie. Twarde składają się z dwóch części, miękkie natomiast mają grubszą, jednoczęściową otoczkę. Preparaty w takiej postaci łatwiej wchłaniają się, zapewniając bezpieczne oraz precyzyjne dawkowanie. Najważniejszą czynnością kapsułkowania jest dokładne odmierzenie substancji czynnej oraz dobór rozmiaru otoczki do objętości wypełnienia. Trzeba mieć na uwadze, że nie uwzględnia się wagi składników, tylko właśnie ich objętość. Kapsułkowanie odbywa się w specjalnych, dedykowanych urządzeniach, zwanych kapsułkarkami.
Proces wytwarzania suplementów diety polega na opracowaniu technologii oraz składu produkcji, a następnie na wytwarzaniu produktu, pakowaniu i etykietowaniu. Najczęstsze formy wytwarzania to kapsułka twarda, kapsułka twarda wegetariańska, tabletka, proszek, granulat, zawiesina, krople, syrop i kapsułka miękka. Natomiast najpowszechniejsze rodzaje opakowań to blistry, kartoniki, butelki i słoiki.
Startuje 10. edycja „Recepty na Sukces” z inicjatywy Gedeon Richter Polska
SiDLY nawiązują partnerstwo z jedną z wiodących sieci aptecznych w Polsce.
Polakom przestaje być do śmiechu. Bezzębie odbiera Polakom pewność siebie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Elektroniczna karta szczepień ułatwiłaby życie pacjentom i pomogła egzekwować obowiązek szczepień. System jest gotowy na takie e-rozwiązanie
Wszystkie szczepienia udokumentowane w elektronicznym systemie – to rozwiązanie, o którym dużo się mówi, jednak cały czas nie istnieje w naszym kraju. Mimo wdrożenia e-Skierowań, e-Zwolnień, Elektronicznej Dokumentacji Medycznej oraz Internetowego Konta Pacjenta nie ma jednej, ogólnokrajowej bazy danych, w której odnotowane byłyby szczepienia, jakim zostaliśmy poddani. Zdaniem ekspertów byłoby to nie tylko ułatwieniem dla pacjenta, ale też umożliwiło egzekwowanie obowiązku szczepień.
Finanse
Polska w światowej czołówce najchętniej wybieranych lokalizacji dla centrów usług wspólnych oraz ośrodków BPO. Generują one 4,5 proc. polskiego PKB
Sektor usług biznesowych jest jedną z wizytówek polskiej gospodarki i wciąż pozostaje bardzo konkurencyjny w globalnej skali – w Polsce działa już ponad 1,8 tys. centrów usług BPO, SSC/GBS, IT i R&D, a prognozowane zatrudnienie w sektorze w tym roku ma sięgnąć 465 tys. osób. Za ponad 80 proc. tych miejsc pracy odpowiadają inwestorzy zagraniczni, ale po usługi centrów usług biznesowych coraz chętniej sięgają również polskie firmy, które szukają oszczędności w dobie wysokich kosztów. Outsourcing procesów biznesowych pozwala im się skupić na strategicznych procesach i wyzwaniach, a przy tym zmniejszyć koszty nawet o ponad 20 proc.
Handel
Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
Według najnowszych danych ONZ FAO nadmierne połowy dotyczą 37,7 proc. wszystkich stad ryb i ten odsetek stale rośnie. W niektórych akwenach, takich jak Morze Śródziemne i Czarne, ponad 60 proc. stad jest przełowionych. Może to prowadzić nie tylko do degradacji ekosystemów morskich, ale także mieć poważne konsekwencje dla milionów ludzi na świecie. – Gdyby wszystkie stada na świecie były poławiane w zrównoważony sposób, pozwoliłoby to wygenerować o 16 mln t więcej ryb i owoców morza rocznie, co z kolei przełożyłoby się na możliwość wyżywienia dodatkowych 72 mln ludzi – wskazuje Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council).
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.