Komunikaty PR

Proces produkcji suplementów diety

2023-05-09  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.05 MB )

Produkcja suplementów diety jest długim, a zarazem skomplikowanym procesem, który składa się z wielu czynności zorientowanych na ustaleniu składu preparatu czy testach samego produktu. Rosnący popyt sprawia, że na rynku pojawiają się nowe wyroby, na czym finalnie korzystają konsumenci. Szerokie portfolio pozwala im dopasować odpowiedni produkt do indywidualnych potrzeb.

Tworzenie suplementów jest nadzorowane i weryfikowane na każdym etapie, przekładając się na bezpieczeństwo stosowania. Regulacje prawne uwzględniają między innymi spis składników mineralnych i witamin, które mogą być używane przy produkcji suplementów oraz zasady, według których powinny być oznakowane. Spełnione muszą być również normy związane z informacjami dotyczącymi produktów – z prawidłowym wskazaniem ich właściwości oraz dawkowaniem. Wymagane są także wskazówki dotyczące ich przechowywania oraz podkreślenie, że suplement nie jest substytutem prawidłowej diety.

Pierwszym etapem tworzenia suplementu jest ustalenie jego zastosowania, składu czy wyglądu opakowania. Dalsze działania obejmują wyznaczenie dziennej dawki, sporządzenie zasad przyjmowania preparatu, a następnie – przeprowadzenie prób i testów produktu. Ostatnią czynnością jest produkcja i konfekcjonowanie towaru. Wiarygodne podmioty, zajmujące się produkcją suplementów diety, dbają o najwyższą jakość procesu produkcyjnego i przestrzegają wszystkich norm. Optymalizują również zapotrzebowanie energetyczne, a także, poprzez ciągły monitoring higieny instalacji, pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników, zapewniają bezpieczne warunki dla wytwarzania produktów z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Jakość jest naszym priorytetem. Dział kontroli jakości to zespół wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Posiadamy laboratorium, w którym przeprowadzamy testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując, między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Wykonujemy analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Wszystkie pracownie są wyposażone w sprzęty spełniające najwyższe standardy niezbędne do prowadzenia badań. Nieustannie dbając o jakość i bezpieczeństwo, uzupełniamy nasze badania w akredytowanych laboratoriach – mówi Karolina Łapsa, kierowniczka Działu Laboratorium i Kontroli Jakości w onesano.

Kapsułki są złożone z otoczki oraz wypełnienia, czyli substancji czynnej preparatu. Ta pierwsza najczęściej jest wytwarzana z żelatyny wołowej, wieprzowej lub rybiej, czasem z ich mieszanek. Otoczka może być też produkowana ze skrobi lub polimerów organicznych. Kapsułki mogą przybierać różne kształty, rozmiary, a nawet kolory. Dzielimy je na twarde i miękkie. Twarde składają się z dwóch części, miękkie natomiast mają grubszą, jednoczęściową otoczkę. Preparaty w takiej postaci łatwiej wchłaniają się, zapewniając bezpieczne oraz precyzyjne dawkowanie. Najważniejszą czynnością kapsułkowania jest dokładne odmierzenie substancji czynnej oraz dobór rozmiaru otoczki do objętości wypełnienia. Trzeba mieć na uwadze, że nie uwzględnia się wagi składników, tylko właśnie ich objętość. Kapsułkowanie odbywa się w specjalnych, dedykowanych urządzeniach, zwanych kapsułkarkami.

Proces wytwarzania suplementów diety polega na opracowaniu technologii oraz składu produkcji, a następnie na wytwarzaniu produktu, pakowaniu i etykietowaniu. Najczęstsze formy wytwarzania to kapsułka twarda, kapsułka twarda wegetariańska, tabletka, proszek, granulat, zawiesina, krople, syrop i kapsułka miękka. Natomiast najpowszechniejsze rodzaje opakowań to blistry, kartoniki, butelki i słoiki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Startuje 10. edycja „Recepty na Sukces” z inicjatywy Gedeon Richter Polska Biuro prasowe
2024-06-07 | 11:00

Startuje 10. edycja „Recepty na Sukces” z inicjatywy Gedeon Richter Polska

Firma Gedeon Richter Polska rusza z jubileuszową edycją programu „Recepta na Sukces”. W jego ramach w maju wystartowała kampania pod hasłem „REALIZUJ SIĘ. Spotkajmy się na
Zdrowie SiDLY nawiązują partnerstwo z jedną z wiodących sieci aptecznych w Polsce.
2024-06-06 | 11:40

SiDLY nawiązują partnerstwo z jedną z wiodących sieci aptecznych w Polsce.

Ponad 60 tysięcy osób korzysta już z opaski telemedycznej, aplikacji oraz systemu opracowanego przez polski startup SiDLY. Rozwiązanie umożliwia zdalną diagnostykę i monitorowanie
Zdrowie Polakom przestaje być do śmiechu. Bezzębie odbiera Polakom pewność siebie
2024-05-28 | 13:00

Polakom przestaje być do śmiechu. Bezzębie odbiera Polakom pewność siebie

Szeroki uśmiech z wiekiem coraz bardziej gaśnie, a zaciśnięte usta wstydliwie skrywają „dziurawy” problem. Ponad połowa Polaków ma braki w uzębieniu, zarówno

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Finanse

Polska w światowej czołówce najchętniej wybieranych lokalizacji dla centrów usług wspólnych oraz ośrodków BPO. Generują one 4,5 proc. polskiego PKB

Sektor usług biznesowych jest jedną z wizytówek polskiej gospodarki i wciąż pozostaje bardzo konkurencyjny w globalnej skali – w Polsce działa już ponad 1,8 tys. centrów usług BPO, SSC/GBS, IT i R&D, a prognozowane zatrudnienie w sektorze w tym roku ma sięgnąć 465 tys. osób. Za ponad 80 proc. tych miejsc pracy odpowiadają inwestorzy zagraniczni, ale po usługi centrów usług biznesowych coraz chętniej sięgają również polskie firmy, które szukają oszczędności w dobie wysokich kosztów. Outsourcing procesów biznesowych pozwala im się skupić na strategicznych procesach i wyzwaniach, a przy tym zmniejszyć koszty nawet o ponad 20 proc.

Handel

Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie

Według najnowszych danych ONZ FAO nadmierne połowy dotyczą 37,7 proc. wszystkich stad ryb i ten odsetek stale rośnie. W niektórych akwenach, takich jak Morze Śródziemne i Czarne, ponad 60 proc. stad jest przełowionych. Może to prowadzić nie tylko do degradacji ekosystemów morskich, ale także mieć poważne konsekwencje dla milionów ludzi na świecie. – Gdyby wszystkie stada na świecie były poławiane w  zrównoważony sposób, pozwoliłoby to wygenerować o 16 mln t więcej ryb i owoców morza rocznie, co z kolei przełożyłoby się na możliwość wyżywienia dodatkowych 72 mln ludzi – wskazuje Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council).

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.