Komunikaty PR

Śniadanie na bazie pieczywa – poznaj ciekawe przepisy na kanapki

2022-04-27  |  13:00
Biuro prasowe

Pieczywo to istotny element codziennej, zbilansowanej i zdrowej diety. Dobrej jakości chleb czy bułka dostarcza nie tylko niezbędnych dla organizmu węglowodanów złożonych, ale również błonnika, mikroelementów (takich jak żelazo i magnez), oraz witamin z grupy B, które są szczególnie ważne dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. 

Pieczywo spożywa się najczęściej w postaci kanapek. Ważne jednak jest to, aby zwracać uwagę na dodatki, które znajdą się w przyrządzonym na jego bazie posiłku – warto zadbać zwłaszcza o wartościowe źródła białka i tłuszczy oraz warzywa. Kanapki wcale nie muszą być nudne – wszystko zależy od ciekawych dodatków i naszej kreatywności. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Poznaj ciekawe przepisy na niebanalne kanapki, które można zjeść w domu albo zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły.

 

1. Kanapki na ciepło z serem camembert i szynką parmeńską

Składniki:

  • bułka Panini (najlepiej w wersji z mąką graham),
  • ser camembert,
  • szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina dojrzewająca o wyrazistym smaku,
  • zielone dodatki, np. kiełki rzodkiewki lub liście rukoli.

 

Ser camembert pokrój w cienkie plasterki i ułóż na połówce bułki. Dodaj wędlinę, a następnie połóż na górę ulubione zielone dodatki. Przykryj drugą częścią bułki. Podgrzewaj w opiekaczu, aż skórka pieczywa lekko się zarumieni i będzie chrupiąca, a ser camembert delikatnie się roztopi.

Komentarz Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr - dietetyczki, psychodietetyczki klinicznej, ekspertki kampanii „Łączy nas coś dobrego”:

Bułka Panini z mąką graham dzięki zawartości otrębów pszennych jest źródłem niezwykle cennego błonnika i minerałów, które są niezbędne w codziennej diecie i które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Ser camembert jest już bogaty w tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Szynka parmeńska zawiera małe ilości tłuszczu, za to jest bogata w białko, fosfor i witaminy. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę.

 

2. Kanapki w stylu włoskim 

Składniki:

  • chleb rustykalny premium,
  • mozzarella,
  • czerwone i żółte pomidory, 
  • liście świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: mieszanka ziół w stylu włoskim (suszone pomidory, bazylia, oregano, tymianek).

 

Kromki chleba skrop delikatnie oliwą z oliwek, a następnie ułóż na nie pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę oraz pomidory. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Można dodać szczyptę soli do smaku lub przypraw w stylu włoskim. 

Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:

Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Ser mozzarella zawiera zarówno w białko, jak i tłuszcze, dlatego stanowi dobre uzupełnienie dla pieczywa. Jest także źródłem tryptofanu, który potrzebny jest m. in. do tworzenia melatoniny, która poprawia jakość snu i korzystnie wpływa na nasz nastrój. Pomidory zawierają ogrom witamin: C, E, beta-karotenu, są także dobrym źródłem potasu. Dodatkowo są bogate w cenny likopen. To organiczny związek chemiczny o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oliwa z oliwek oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych jest bogata w witaminy A, E, D oraz K – warto więc włączyć ją do codziennej diety. Świeża bazylia stanowi natomiast dobre źródło witaminy A, C, kwasu foliowego oraz składników odżywczych takich jak: wapń, miedź, mangan, magnez czy żelazo.

 

3. Pożywne grahamki z jajecznicą

Składniki:

  • bułka grahamka,
  • jajka,
  • szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina o wyrazistym smaku,
  • świeże liście szpinaku,
  • masło,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: pasta z roślin strączkowych (np. pasta z fasoli lub hummus),
  • dodatek: ulubione warzywa.

 

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli i usmaż jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji. Następnie posmaruj przekrojoną grahamkę cienką warstwą masła lub pastą z roślin strączkowych (jeśli chcesz zwiększyć podaż białka). Ułóż na niej plasterek szynki parmeńskiej. Na koniec udekoruj całość jeszcze ciepłą jajecznicą. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ze świeżymi warzywami.

Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:

Bułki grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Jajka stanowią bogate źródło białka oraz witamin A, E, D i K oraz z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Szpinak zawiera z kolei witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. Jeżeli chcemy ograniczyć tłuszcz, a zwiększyć podaż białka, warto smarować pieczywo pastą na bazie roślin strączkowych, które są pełne substancji odżywczych i witamin z grupy B. Taki posiłek możemy zbilansować, dodając do niego ulubione świeże warzywa, zawierające błonnik i witaminy.

 

4. Kanapki z serem camembert i czereśniami

Składniki:

  • chleb rustykalny premium,
  • ser camembert,
  • ulubione kiełki (najlepiej wyraziste w smaku, np. z rzodkiewki), 
  • świeże czereśnie,
  • sól do smaku. 

 

Nałóż na kanapki pokrojony w cienkie plasterki ser camembert. Na wierzchu dodaj świeże czereśnie, pokrojone na połówki i kiełki o wyrazistym smaku (np. z rzodkiewki). Posyp do smaku szczyptą soli. 

Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:

Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Ser camembert zawiera tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę. Czereśnie z kolei to prawdziwa bomba witaminowa. W ich skład wchodzi dużo wartościowych substancji, takich jak witaminy z grupy B, a także witamina C i E. Ponadto czereśnie bogate są w karoten, sód, potas (w dużych ilościach), wapń i fosfor. 

 

5. Kanapki na słodko z figą

Składniki:

  • chleb rustykalny premium,
  • serek kanapkowy naturalny,
  • świeże figi, 
  • kilka listków świeżej mięty,
  • opcjonalnie: miód.

 

Posmaruj kanapkę serkiem naturalnym (możesz wymieszać go wcześniej z miodem). Następnie połóż pociętą w plasterki świeżą figę. Udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty, która orzeźwi słodki smak twarożku. 

Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:

Ta propozycja to znakomita opcja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Zamiast słodyczy warto wtedy postawić na posiłek, który jest nie tylko słodki, ale i odżywczy. Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i pełen mikroelementów. Serek kanapkowy to źródło białka i tłuszczu, a kanapki na jego bazie nie trzeba dodatkowo smarować masłem. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Świeże figi posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego (dzięki czemu wraz z liśćmi mięty poprawiają nasze trawienie), a także witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy).

 

6. Kanapki na słodko z owocami

Składniki:

  • bułka grahamka, 
  • dżem 100% owoców, bez dodatku cukru, 
  • serek kanapkowy naturalny,
  • borówki i truskawki lub inne ulubione owoce, 
  • opcjonalnie: miód.

 

Przekrojoną grahamkę posmaruj cienką warstwą serka kanapkowego (jeśli wolisz słodszy, możesz wcześniej dodać łyżeczkę miodu). Na serku rozsmaruj ulubiony dżem, a na samą górę ułóż borówki i truskawki. 

Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:

Ta propozycja to również dobra opcja, kiedy mamy ochotę na deser, ale chcemy, by był on bardziej wartościowy niż batonik czy pączek. Bułki grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają one dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy). Wybierając dżem, warto postawić na niesłodzony, w którym występują jedynie naturalne cukry z owoców. Warto wiedzieć, że owoce jagodowe oprócz tego, że są nisko kaloryczne i zawierają wiele substancji odżywczych, zaliczane są do tzw. super foods – warto więc uwzględniać je w codziennej diecie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Grupa nowych biednych emerytów stale się powiększa. Ich świadczenie jest znacznie poniżej minimalnej emerytury

Przybywa osób, które z powodu zbyt krótkiego czasu opłacania składek pobierają emeryturę niższą od minimalnej. Tak zwanych nowych biednych emerytów jest w Polsce ok. 430 tys., a zdecydowaną większość grupy stanowią kobiety – wskazują badania ekspertów Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. W ich przypadku krótszy okres składkowy zwykle wynika z konieczności opieki nad dziećmi lub innymi osobami w rodzinie. Wśród innych powodów, wymienianych zarówno przez panie, jak i panów, są także praca za granicą lub na czarno oraz zły stan zdrowia.

Media i PR

M. Wawrykiewicz (PO): Postępowanie z art. 7 przeciw Węgrom pokazało iluzoryczność tej sankcji. Unia wywiera naciski poprzez negocjacje nowego budżetu

Przykład Węgier pokazał, że procedura z artykułu 7 traktatu o UE o łamanie praworządności nie ma mocy prawnej z powodu braku większości, nie mówiąc o jednomyślności wśród pozostałych państw członkowskich. Negocjacje nowego budżetu UE to dobry pretekst do zmiany sposobu części finansowania z pominięciem rządu centralnego. Czerwcowy marsz Pride w Budapeszcie pokazał, że część społeczeństwa, głównie stolica, jest przeciwna rządom Viktora Orbána, ale i na prowincji świadomość konsekwencji działań Fideszu staje się coraz większa przed przyszłorocznymi wyborami.

Firma

Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin

Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.