Śniadanie na bazie pieczywa – poznaj ciekawe przepisy na kanapki
Pieczywo to istotny element codziennej, zbilansowanej i zdrowej diety. Dobrej jakości chleb czy bułka dostarcza nie tylko niezbędnych dla organizmu węglowodanów złożonych, ale również błonnika, mikroelementów (takich jak żelazo i magnez), oraz witamin z grupy B, które są szczególnie ważne dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego.
Pieczywo spożywa się najczęściej w postaci kanapek. Ważne jednak jest to, aby zwracać uwagę na dodatki, które znajdą się w przyrządzonym na jego bazie posiłku – warto zadbać zwłaszcza o wartościowe źródła białka i tłuszczy oraz warzywa. Kanapki wcale nie muszą być nudne – wszystko zależy od ciekawych dodatków i naszej kreatywności. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Poznaj ciekawe przepisy na niebanalne kanapki, które można zjeść w domu albo zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły.
1. Kanapki na ciepło z serem camembert i szynką parmeńską
Składniki:
- bułka Panini (najlepiej w wersji z mąką graham),
- ser camembert,
- szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina dojrzewająca o wyrazistym smaku,
- zielone dodatki, np. kiełki rzodkiewki lub liście rukoli.
Ser camembert pokrój w cienkie plasterki i ułóż na połówce bułki. Dodaj wędlinę, a następnie połóż na górę ulubione zielone dodatki. Przykryj drugą częścią bułki. Podgrzewaj w opiekaczu, aż skórka pieczywa lekko się zarumieni i będzie chrupiąca, a ser camembert delikatnie się roztopi.
Komentarz Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr - dietetyczki, psychodietetyczki klinicznej, ekspertki kampanii „Łączy nas coś dobrego”:
Bułka Panini z mąką graham dzięki zawartości otrębów pszennych jest źródłem niezwykle cennego błonnika i minerałów, które są niezbędne w codziennej diecie i które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Ser camembert jest już bogaty w tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Szynka parmeńska zawiera małe ilości tłuszczu, za to jest bogata w białko, fosfor i witaminy. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę.
2. Kanapki w stylu włoskim
Składniki:
- chleb rustykalny premium,
- mozzarella,
- czerwone i żółte pomidory,
- liście świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: mieszanka ziół w stylu włoskim (suszone pomidory, bazylia, oregano, tymianek).
Kromki chleba skrop delikatnie oliwą z oliwek, a następnie ułóż na nie pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę oraz pomidory. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Można dodać szczyptę soli do smaku lub przypraw w stylu włoskim.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Ser mozzarella zawiera zarówno w białko, jak i tłuszcze, dlatego stanowi dobre uzupełnienie dla pieczywa. Jest także źródłem tryptofanu, który potrzebny jest m. in. do tworzenia melatoniny, która poprawia jakość snu i korzystnie wpływa na nasz nastrój. Pomidory zawierają ogrom witamin: C, E, beta-karotenu, są także dobrym źródłem potasu. Dodatkowo są bogate w cenny likopen. To organiczny związek chemiczny o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oliwa z oliwek oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych jest bogata w witaminy A, E, D oraz K – warto więc włączyć ją do codziennej diety. Świeża bazylia stanowi natomiast dobre źródło witaminy A, C, kwasu foliowego oraz składników odżywczych takich jak: wapń, miedź, mangan, magnez czy żelazo.
3. Pożywne grahamki z jajecznicą
Składniki:
- bułka grahamka,
- jajka,
- szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina o wyrazistym smaku,
- świeże liście szpinaku,
- masło,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: pasta z roślin strączkowych (np. pasta z fasoli lub hummus),
- dodatek: ulubione warzywa.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli i usmaż jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji. Następnie posmaruj przekrojoną grahamkę cienką warstwą masła lub pastą z roślin strączkowych (jeśli chcesz zwiększyć podaż białka). Ułóż na niej plasterek szynki parmeńskiej. Na koniec udekoruj całość jeszcze ciepłą jajecznicą. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Bułki grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Jajka stanowią bogate źródło białka oraz witamin A, E, D i K oraz z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Szpinak zawiera z kolei witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. Jeżeli chcemy ograniczyć tłuszcz, a zwiększyć podaż białka, warto smarować pieczywo pastą na bazie roślin strączkowych, które są pełne substancji odżywczych i witamin z grupy B. Taki posiłek możemy zbilansować, dodając do niego ulubione świeże warzywa, zawierające błonnik i witaminy.
4. Kanapki z serem camembert i czereśniami
Składniki:
- chleb rustykalny premium,
- ser camembert,
- ulubione kiełki (najlepiej wyraziste w smaku, np. z rzodkiewki),
- świeże czereśnie,
- sól do smaku.
Nałóż na kanapki pokrojony w cienkie plasterki ser camembert. Na wierzchu dodaj świeże czereśnie, pokrojone na połówki i kiełki o wyrazistym smaku (np. z rzodkiewki). Posyp do smaku szczyptą soli.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Ser camembert zawiera tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę. Czereśnie z kolei to prawdziwa bomba witaminowa. W ich skład wchodzi dużo wartościowych substancji, takich jak witaminy z grupy B, a także witamina C i E. Ponadto czereśnie bogate są w karoten, sód, potas (w dużych ilościach), wapń i fosfor.
5. Kanapki na słodko z figą
Składniki:
- chleb rustykalny premium,
- serek kanapkowy naturalny,
- świeże figi,
- kilka listków świeżej mięty,
- opcjonalnie: miód.
Posmaruj kanapkę serkiem naturalnym (możesz wymieszać go wcześniej z miodem). Następnie połóż pociętą w plasterki świeżą figę. Udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty, która orzeźwi słodki smak twarożku.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Ta propozycja to znakomita opcja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Zamiast słodyczy warto wtedy postawić na posiłek, który jest nie tylko słodki, ale i odżywczy. Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i pełen mikroelementów. Serek kanapkowy to źródło białka i tłuszczu, a kanapki na jego bazie nie trzeba dodatkowo smarować masłem. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Świeże figi posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego (dzięki czemu wraz z liśćmi mięty poprawiają nasze trawienie), a także witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy).
6. Kanapki na słodko z owocami
Składniki:
- bułka grahamka,
- dżem 100% owoców, bez dodatku cukru,
- serek kanapkowy naturalny,
- borówki i truskawki lub inne ulubione owoce,
- opcjonalnie: miód.
Przekrojoną grahamkę posmaruj cienką warstwą serka kanapkowego (jeśli wolisz słodszy, możesz wcześniej dodać łyżeczkę miodu). Na serku rozsmaruj ulubiony dżem, a na samą górę ułóż borówki i truskawki.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Ta propozycja to również dobra opcja, kiedy mamy ochotę na deser, ale chcemy, by był on bardziej wartościowy niż batonik czy pączek. Bułki grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają one dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy). Wybierając dżem, warto postawić na niesłodzony, w którym występują jedynie naturalne cukry z owoców. Warto wiedzieć, że owoce jagodowe oprócz tego, że są nisko kaloryczne i zawierają wiele substancji odżywczych, zaliczane są do tzw. super foods – warto więc uwzględniać je w codziennej diecie.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Grupa nowych biednych emerytów stale się powiększa. Ich świadczenie jest znacznie poniżej minimalnej emerytury
Przybywa osób, które z powodu zbyt krótkiego czasu opłacania składek pobierają emeryturę niższą od minimalnej. Tak zwanych nowych biednych emerytów jest w Polsce ok. 430 tys., a zdecydowaną większość grupy stanowią kobiety – wskazują badania ekspertów Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. W ich przypadku krótszy okres składkowy zwykle wynika z konieczności opieki nad dziećmi lub innymi osobami w rodzinie. Wśród innych powodów, wymienianych zarówno przez panie, jak i panów, są także praca za granicą lub na czarno oraz zły stan zdrowia.
Media i PR
M. Wawrykiewicz (PO): Postępowanie z art. 7 przeciw Węgrom pokazało iluzoryczność tej sankcji. Unia wywiera naciski poprzez negocjacje nowego budżetu

Przykład Węgier pokazał, że procedura z artykułu 7 traktatu o UE o łamanie praworządności nie ma mocy prawnej z powodu braku większości, nie mówiąc o jednomyślności wśród pozostałych państw członkowskich. Negocjacje nowego budżetu UE to dobry pretekst do zmiany sposobu części finansowania z pominięciem rządu centralnego. Czerwcowy marsz Pride w Budapeszcie pokazał, że część społeczeństwa, głównie stolica, jest przeciwna rządom Viktora Orbána, ale i na prowincji świadomość konsekwencji działań Fideszu staje się coraz większa przed przyszłorocznymi wyborami.
Firma
Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin

Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.