Komunikaty PR

Zupy z jajkiem

2024-05-21  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jajko to pożywny i urozmaicający smak dodatek do wielu zup. Tą najczęściej gotowaną w Polsce jest oczywiście żurek. Jednak smakosze lubiący łączyć smak zupy z jajem mają znacznie więcej możliwości...

- Jajko to idealny dodatek do zupy - mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Dzięki niemu staje się bardziej pożywna i wzbogacona o korzystne dla zdrowia składniki. Pamiętajmy, że jajka zawierają wiele witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, jod. A dodatkowo cenne aminokwasy. Chyba trudno o lepszą rekomendację?

 

Żurek nie tylko na Wielkanoc

Żur znany jest w Polsce prawdopodobnie od czasów panowania Jana III Sobieskiego, a jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „sauer” (kwaśny, ukiszony), ponieważ był przyrządzany z ukiszonej mąki. Właśnie zakwas, który dzisiaj można bez problemu kupić w większości sklepów, jest podstawą każdego żurku.

Do ugotowania tej zupy oprócz ½ litra zakwasu będziemy potrzebować 500 g białej kiełbasy, 1 litr wody, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, ½ szklanki śmietany 18%, 4 jajka ugotowane na twardo, sól i pieprz do smaku.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kiełbasa będzie miękka i aromatyczna. Dodajemy zakwas żurkowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak kolejne 10-15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z połową jajka.

 

Zupa bogów

Pod tą frapującą nazwą kryje się chińskie danie w postaci rosołu gotowanego z dodatkiem kości wieprzowych, do którego dodaje się surowe jajko. To niezwykle popularna w potrawa w Państwie Środka, zwykle jadana jako przerywnik między „cięższymi” daniami. Chcąc ją przyrządzić, najpierw musimy ugotować chiński rosół. Będziemy do tego potrzebowali następujących składników:

skrzydełka dużej kury, ½ kg kości wieprzowych, 1 mała cebula, 1 mała marchewka, średnia kalarepa, ¼ selera, 2 i ½  l wody, ½ łyżeczka soli, 2 plasterki świeżego imbiru (lub ¾ łyżeczki imbiru w proszku), 1,5 łyżeczki vegety, pieprz do smaku.

Aby ugotować rosół, do garnka wkładamy części mięsne, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, zbierając szumowiny. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu przez 1 godz. i 15 min, przecedzamy i studzimy. Zbieramy nadmiar tłuszczu, przyprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy.

Do przyrządzenia właściwej zupy bogów będziemy potrzebowali dodatkowo: 1 jajo, 2 cebulki dymki, 1 litr rosołu chińskiego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, sól i pieprz.

Jajo ubijamy widelcem przez kilkanaście sekund. Siekamy cebulki. Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy jajo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, po wlaniu natychmiast zestawiamy
z ognia. Podajemy od razu, posypując cebulką dymką i kropiąc olejem sezamowym.

 

Zupa szczawiowa

Wielkimi krokami zbliża się moment powrotu w naturze zieleni, dlatego warto wspomnieć też o zupie wykorzystującej liście szczawiu, czyli rośliny o intensywnie kwaśnym smaku. To jedna z potraw kojarzących się z wiosną, która idealnie pasuje do jajka ugotowanego na twardo. Zatem jeżeli oprócz zieleniejących drzew i trawy, chcielibyście zobaczyć zieleń w swoim talerzu to przygotujcie:

 500 g liści szczawiu, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 ziemniaki, 1 cebulę, 2 marchewki,
2 jajka, 2 łyżki masła lub oleju, 2 łyżki śmietany 18%, sól i pieprz do smaku.

Szczaw myjemy i siekamy, a ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Dodajemy szczaw i gotujemy przez kolejne 5 minut. Osobno gotujemy na twardo jajka,
a następnie kroimy na połowy lub plasterki wedle uznania. Dodajemy jajko do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy śmietanę.



Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Edukacja

Konsument

Branża pomp ciepła w Polsce odczuwa konsekwencje dezinformacji. Krążące mity zniechęcają do tej technologii

Przedstawiciele branży pomp ciepła biją na alarm: mity i dezinformacja krążące w przestrzeni publicznej, brak wystarczającego wsparcia informacyjnego rządu i nieprawidłowości w działalności nieuczciwych firm w poprzedniej edycji programu Czyste Powietrze – to główne przyczyny pogorszenia wizerunku tej technologii. Branża walczy z dezinformacją i stara się wzmacniać świadomość społeczną w zakresie ekologicznych i ekonomicznych korzyści z instalacji pomp ciepła. Jednocześnie podkreśla potrzebę kompleksowych działań ze wsparciem rządu.

Handel

W UE trwa dyskusja o większej kontroli przesyłek e-commerce o wartości poniżej 150 euro. Zwolnienie z cła jest nadużywane

Do Europy w ubiegłym roku trafiło ok. 4,5 mld przesyłek e-commerce o niskiej wartości, czyli poniżej progu 150 euro, który zwalnia z cła. To dwa razy więcej niż w 2023 roku. W 65 proc. przypadków wartość przesyłki jest zaniżana właśnie z uwagi na politykę celną, co zdaniem instytucji unijnych jest naruszeniem uczciwej konkurencji. W dodatku wiele z tych produktów nie spełnia norm bezpieczeństwa czy norm środowiskowych wymaganych w Europie. Dlatego trwa dyskusja nad tym, jak zwiększyć kontrolę nad wpływającymi z zagranicy paczkami.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.