Mówi: | Damian Kozioł |
Funkcja: | dyrektor serwisu |
Firma: | Alfa Laval Polska |
Firmy produkcyjne zmieniają podejście do serwisów urządzeń. Zdalne systemy pozwalają przewidzieć awarie i oszczędzić zużycie energii i wody
Usterki, awarie i wywołane nimi przestoje w produkcji to jeden z największych problemów w branży produkcyjnej. Generują ogromne koszty finansowe i mogą się przyczynić do utraty klientów. Właściwy serwis pozwala zminimalizować albo całkowicie wyeliminować to ryzyko. Przyczynia się także do optymalizacji zużycia surowców, zwłaszcza wody i energii, których rosnące ceny są coraz większym problemem dla przemysłu.
– Wiele zakładów z naszego regionu, niezależnie, czy mówimy tutaj o mało- czy wielkoskalowej produkcji, przemyśle spożywczym czy branży energetycznej, dąży do ograniczenia zużycia mediów. Ważne jest dla przeciętnego producenta nie tylko, aby ograniczyć koszty, ale również dążyć do zerowej emisyjności – mówi agencji Newseria Biznes Damian Kozioł, dyrektor serwisu Alfa Laval Polska.
Wysokie ceny energii uderzają w konkurencyjność polskiego przemysłu. W lipcu br. Forum Odbiorców Energii Elektrycznej i Gazu (FOEEiG), zrzeszające największych przemysłowych odbiorców paliw i energii w Polsce, wystosowało w tej sprawie list do premiera Donalda Tuska, wskazując w nim zagrożenia i apelując o działania osłonowe. Według cyklicznego badania MIK, publikowanego przez Polski Instytut Ekonomiczny, w sierpniu br. rosnące ceny energii po raz kolejny znalazły się w czołówce barier, które utrudniają polskim firmom prowadzenie działalności (obok rosnących kosztów pracowniczych i ogólnej niepewności odnośnie do sytuacji gospodarczej). Na ten czynnik wskazało 58 proc. przedsiębiorstw.
Dla wielu z nich problemem – zarówno ekonomicznym, jak i środowiskowym – jest też zużycie wody. Zwłaszcza w sektorze spożywczym, w którym woda jest jednym z najpowszechniejszych surowców, wykorzystywanych m.in. do mycia, płukania, pasteryzacji, ogrzewania, chłodzenia czy czyszczenia urządzeń. Dlatego coraz więcej firm, m.in. z branży mleczarskiej i browarniczej, decyduje się na wdrożenie działań proekologicznych, ukierunkowanych na optymalizację zużycia wody, a przy tym obniżenie kosztów produkcyjnych.
– Największe zużycie mediów raportowane jest przez branżę browarniczą, mleczarstwo, jak również przemysł mięsny. Wiąże się to z tym, że każdy z tych zakładów musi prowadzić proces w sposób higieniczny, a co za tym idzie, stan i jakość urządzeń jest krytyczna, aby dostarczyć i wyprodukować produkt wysokiej jakości. Im lepszy stan urządzeń oraz im lepsza kondycja linii technologicznej, tym termin przydatności do spożycia będzie dłuższy – zauważa Damian Kozioł.
Usterki, awarie i wywołane nimi przestoje w produkcji to jeden z największych problemów, z którymi boryka się branża produkcyjna. Generują ogromne koszty finansowe, dodatkowe zmiany i utratę klientów. Jednak właściwy serwis – czyli regularne przeglądy i konserwacja bądź wymiana maszyn i urządzeń – pozwala zminimalizować albo całkowicie wyeliminować to ryzyko. Z drugiej strony przyczynia się też do optymalizacji zużycia surowców.
– Jeden z naszych klientów z branży skrobiowej kilka lat temu zdecydował się na podłączenie całej linii do naszego systemu, serwera, zewnętrznej chmury i dzięki analizie pracy i porównaniu aktualnego stanu ze stanem z rozruchu mieliśmy możliwość przewidzenia, kiedy dojdzie do awarii. Na czas wymieniliśmy elementy urządzenia, co uchroniło klienta końcowego przed stratami produkcji idącymi w setki tysięcy złotych – mówi dyrektor serwisu Alfa Laval Polska.
Szwedzka spółka Alfa Laval, do której należy szereg opatentowanych rozwiązań i technologii, to jeden ze światowych liderów optymalizacji procesów i wykorzystania surowców, m.in. poprzez odzysk ciepła, poprawę efektywności energetycznej i uzdatnianie wody. Działa w wielu branżach, w tym m.in. w energetyce i sektorze spożywczym, w którym dostęp i koszty wody są coraz większym wyzwaniem. Dlatego też duże znaczenie ma chociażby podejście do mycia zbiorników – w browarnictwie, mleczarstwie czy produkcji soków zamiana statycznych kul myjących na turbiny myjące pozwala zaoszczędzić 25–30 proc. zużycia wody. Z kolei opatentowane przez Alfa Laval główki sterujące Think Top V50 i V70 pozwalają zaoszczędzić ok. 3–4 l wody na każdym zaworze, co – biorąc pod uwagę, że baterie zaworowe składają się z nawet 100–150 zaworów – przekłada się na ogromne oszczędności. W jednym z dużych zakładów spożywczych w Polsce dzięki wymianie samych główek sterujących udało się zaoszczędzić 1,4 tys. m3 wody, a także 70 tys. kWh energii.
– Sprzęt w przetwórstwie i dla producentów, szczególnie żywności, jest kluczowy, jeżeli znajduje się on w sercu procesu, a gdy jest kluczowym elementem linii technologicznej i jeszcze jest przestarzały, to odpowiada z reguły za 20–30 proc. wyższe zużycie energii w porównaniu do sprzętu, który jest obecnie dostarczany na rynek. Na co dzień staramy się zoptymalizować pracę takich urządzeń, aby efekt pracy i uzysk był jak najwyższy. Służą do tego audyty monitoringu pracy, które również wykonujemy zdalnie, aby nie zakłócać pracy całego zakładu – wyjaśnia Damian Kozioł.
Jak wskazuje, pełne opomiarowanie urządzeń i linii technologicznych w połączeniu z analizą danych pozwala obecnie na predykcję potencjalnych awarii, jeszcze zanim do nich dojdzie, co umożliwia zakładom produkcyjnym uniknięcie przestojów i zaoszczędzenie pieniędzy. Dzięki technologii wsparcie serwisowe może być też świadczone w czasie rzeczywistym i w pełni zdalnie.
– Zdalne narzędzia, systemy czujników, dodatkowego monitoringu dają olbrzymie możliwości, pierwszą z nich jest to, że nasi inżynierowie mogą w ciągu kilku minut podłączyć się do linii czy do urządzenia, zweryfikować jego stan, sprawdzić historię pracy, wzorce, porównać je z tymi właściwymi i usunąć usterkę. Jest to również bardzo ważne przy planowaniu gospodarki przeglądowej, ponieważ bez zakłócenia i bez zatrzymania urządzeń możemy łatwo przygotować umowy serwisowe dla naszych klientów – mówi dyrektor serwisu Alfa Laval Polska.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Z powodu braku przejrzystego prawa branża recyklingu odkłada inwestycje. Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów
Branża recyklingu stoi przed wyzwaniami związanymi z wdrożeniem systemu kaucyjnego, systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta i rozporządzenia PPWR. Brakuje jednak odpowiednich przepisów dostosowujących polskie prawo i realia do unijnych regulacji. W efekcie utrzymującej się niepewności prawnej między 2018 a 2023 rokiem co trzeci zakład recyklingu zamknął działalność. Wiele firm odkłada inwestycje, czekając na uregulowanie rynku. Podobna niepewność dotyczy też producentów opakowań.
Transport
Testowanie pojazdów zautomatyzowanych wkrótce będzie możliwe. To odpowiedź na postulaty przedsiębiorców

Kończą się prace nad przepisami, które mają usprawnić prace badawcze nad pojazdami zautomatyzowanymi. Ma to być odpowiedź na postulaty przedsiębiorców, którzy wskazywali na potrzebę pilnej zmiany przepisów w zakresie testowania pojazdów autonomicznych. Obecne regulacje nie sprzyjają postępowi technologicznemu i rozwoju autonomiczności pojazdów, o czym świadczy bardzo niewielka liczba wydanych uprawnień do ich prowadzenia.
Firma
Przedsiębiorcom coraz bardziej doskwiera niestabilność i skomplikowanie przepisów podatkowych. Problemem są też niejasne ich interpretacje

Polscy przedsiębiorcy często negatywnie oceniają jakość przepisów podatkowych – wynika z raportu „Przedsiębiorcy pod lupą fiskusa 2025” przygotowanego przez firmę doradztwa podatkowego MDDP we współpracy z Konfederacją Lewiatan. Ich niepokój budzą niejednolite interpretacje przepisów i niepewność prawa podatkowego, które cały czas jest modyfikowane. Wśród kluczowych zmian w obszarze podatków, które będą dotyczyć praktycznie wszystkich przedsiębiorców, są m.in. wprowadzenie Krajowego Systemu e-Faktur czy zmiany w podatku od nieruchomości.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.