Mówi: | Kazimierz Plocke |
Funkcja: | Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi |
Będą ułatwienia podatkowe dla rolników wprowadzających na rynek produkty spożywcze na skalę nieprzemysłową
Senatorowie PO chcą wprowadzić zwolnienie od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych dochodów z nieprzemysłowej sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Zwolnienie ma przysługiwać do wysokości 7 tys. zł. w roku podatkowym. Wiceminister rolnictwa Kazimierz Plocke uważa, że zmiany mogą wejść w życie od stycznia 2014 r.
Projekt zmian w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawie o swobodzie działalności gospodarczej złożyli w Sejmie senatorowie PO.
– Projekt dotyczy możliwości wprowadzania na rynek produktów spożywczych wytworzonych w małych gospodarstwach rolnych po spełnieniu minimalnych wymagań sanitarno-weterynaryjnych. Chodzi o zbudowanie systemu, który pozwoli na to, żeby produkty, które będą wytworzone i wstępnie obrobione, mogły być swobodnie sprzedawane na rynku – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Kazimierz Plocke, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.
Proponowane zmiany w prawie przewidują zwolnienie od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych przychodów ze sprzedaży produktów wytworzonych na skalę nieprzemysłową we własnym gospodarstwie rolnym. Zwolnienie będzie obowiązywało do określonego limitu.
– Wartość produktów, które będą w ciągu roku będzie rejestrowane i do wysokości 7 tys. złotych w ciągu roku podatkowego nie będzie opodatkowana. Od 1 stycznia 2014 roku kwota wolna od podatku dla tych rolników, którzy prowadzą działalność gospodarczą będzie ustalona na poziomie 3091 zł. Inaczej mówiąc, kwota wolna od podatku przy sprzedaży tego typu produktów będzie na poziomie ponad 10 tys. złotych . Będzie to oznaczało, że w ciągu roku rolnicy swobodnie, bez podatku, będą mogli sprzedać produkty o takiej wartości – podkreśla wiceminister rolnictwa.
Nadwyżka ponad kwotę 7000 zł. będzie opodatkowana jako przychód z tzw. innych źródeł. Z uwagi na wprowadzenie limitu, zwolnienie będzie warunkowane prowadzeniem ewidencji sprzedaży, w której wykazywana będzie wielkość przychodu.
Senatorowie PO podkreślają w uzasadnieniu projektu, że dzięki tym zmianom producenci domowej żywności wyjdą z szarej strefy i odprowadzą podatki od kwot stanowiących nadwyżkę ponad limit 7000 zł. przychodu rocznie.
Kolejnym warunkiem będzie przetwarzanie osobiste lub przez domowników rolnika, a więc z wyłączeniem podwykonawców i pracowników, a także w sposób inny niż przemysłowy – czyli z wyłączeniem linii produkcyjnych i technologii charakterystycznych dla produkcji na dużą skalę. Produkcja ma być dokonywana z własnych surowców, aby wykluczyć podmioty skoncentrowane na przetwórstwie, a nie na produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wszystko to ma zagwarantować, że ta działalność będzie miała bardzo ograniczony charakter i nie będzie miała wpływu na rynek handlu żywnością.
– Chcemy ucywilizować proces sprzedaży ze względu na bezpieczeństwo konsumentów i na bezpieczeństwo produktów rolno-spożywczych, które są wprowadzane na rynek. Mam nadzieje, że to też ułatwi rolnikom normalne funkcjonowanie i swobodne wprowadzanie na rynek produktów, które są wstępnie wytworzone i przetworzone w gospodarstwie rolnym. Na razie projekt znajduje się w Sejmie, liczę na to, że te zmiany od stycznia 2014 roku staną się faktem – uważa wiceminister rolnictwa.
Przyjęcie zaproponowanych rozwiązań oznaczać będzie również objęcie kontrolą sanitarną takiej działalności.
Projekt przewiduje także zmianę w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej po to, aby produkcja i sprzedaż przetworzonej przez rolników żywności została wyłączona z zakresu tej ustawy. Obecnie jej przepisów nie stosuje się do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, a także wynajmowania przez rolników pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczenia w gospodarstwach rolnych innych usług związanych z pobytem turystów.
Czytaj także
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-03-19: Rekordowy eksport polskiej żywności. Koszty produkcji będą jednak rosły z powodu zmieniających się norm wraz z wprowadzaniem Zielonego Ładu
- 2024-12-18: Rolnictwo czekają znaczące inwestycje. Bez nich trudno będzie zapewnić żywność 10 mld ludzi
- 2024-11-18: Polscy producenci żywności obawiają się utraty unijnych rynków zbytu. Wszystko przez umowę z krajami Ameryki Południowej
- 2024-11-25: Dane satelitarne w użyciu urbanistów i samorządowców. Mogą im służyć do przygotowania na zmiany klimatu
- 2024-11-21: Akcesja Ukrainy będzie dużym wyzwaniem dla unijnego rolnictwa. Obie strony czeka kilka lat przygotowań
- 2024-11-19: Rozwój rolnictwa kluczowy dla przetrwania Ukrainy. Odpowiada ono za ponad 60 proc. dochodów z eksportu
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2025-01-09: Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa
- 2025-01-16: Systemy żywnościowe będą się zmieniać w kierunku bardziej zrównoważonym. Transformacja czeka nie tylko rolników
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Projekt unijnego budżetu po 2027 roku będzie przedstawiony w lipcu. Polska może odegrać istotną rolę w pracach nad nim
Polska prezydencja zbiegła się z rozpoczęciem rozmów na temat wieloletnich unijnych ram finansowych (WRF), które określą cele i priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. Projekt budżetu ma być gotowy w lipcu, a potem rozpoczną się negocjacje między instytucjami unijnymi. Polska może odegrać istotną rolę w pracach nad WRF, dlatego to od naszego kraju swoje konsultacje rozpoczęli europarlamentarzyści, którzy są współsprawozdawcami PE ds. wieloletniego budżetu Unii Europejskiej.
Prawo
Przedsiębiorcy czują się pomijani w pracach nad przepisami. Narzekają na zawrotne tempo prac legislacyjnych

W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa. To wynik o 59 proc. niższy niż rok wcześniej – wynika z „Barometru prawa” Grant Thornton. Eksperci wskazują, że nie przekłada się to jednak na jakość nowych przepisów. Tempo prac regulacyjnych przyspiesza, a konsultacje publiczne rzadko są transparentne. Przedsiębiorcy czują się pomijani w procesie konsultacji i zaskakiwani nagłymi zmianami w prawie.
Konsument
Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów

Niemal trzy czwarte uczniów w wieku 15–16 lat już sięgnęło po alkohol. Jak wynika z badania ESPAD 2024, to wciąż najbardziej wśród młodzieży rozpowszechniona substancja psychoaktywna. W ostatnich 20 latach o ponad 20 pp. spadł odsetek nastolatków palących papierosy, ale prawie 70 proc. 17–18-latków przyznaje, że sięgnęło w swoim życiu po e-papierosa. Eksperci wskazują na potrzebę nie tylko bardziej restrykcyjnego ograniczania dostępności tych produktów dla młodych ludzi, ale też o działania na rzecz edukacji zdrowotnej i kompleksowego podejścia do profilaktyki i leczenia uzależnień, bez podziału na poszczególne grupy substancji.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.