Newsy

Konsumenci piwa coraz bardziej wymagający. Piwa specjalne są najszybciej rosnącą kategorią na tym rynku

2016-04-01  |  06:40

Kategoria piw specjalnych, do której należą m.in. piwa smakowe, pszeniczne i niepasteryzowane, w ubiegłym roku rosła najszybciej na rynku. Zarówno pod względem wartości, jak i wolumenu sprzedaży był to ponad 15-proc. wzrost względem 2014 roku. Na tę kategorię stawia także Kompania Piwowarska i zapowiada nowości w tym segmencie. Chce także promować konsumpcję piwa do jedzenia.

– Spodziewamy się, że w tym roku w dalszym ciągu będzie rósł segment piw specjalnych, takich jak portery, piwa niepasteryzowane czy pszeniczne. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, jaki jest wybór piw na rynku i częściej wybierają te bardziej wyszukane – przekonuje w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Andrew Highcock, prezes Kompanii Piwowarskiej, jednego z największych producentów złocistego trunku w Polsce.

Jak wynika z raportu firmy Nielsen cytowanego przez ZPPP Browary Polskie, w 2015 roku wartość tej kategorii wzrosła o 15,3 proc., a wolumen sprzedaży o 15,6 proc. W tym czasie rynek segment lagerów, który jest najpopularniejszy w Polsce, wzrósł o 0,8 proc. wartościowo, a spadł o 0,1 proc. ilościowo. Największe spadki dotknęły kategorię piw mocnych – wartość spadła o 5,4 proc., a wolumen o 3,5 proc. Cała branża zanotowała wzrost wartości sprzedaży o 0,8 proc., a w ujęciu ilościowym o 1,4 proc.

– Jesteśmy numerem jeden na rynku, dlatego chcemy odpowiadać na trendy rynkowe. Mamy już w ofercie piwo Książęce Pszeniczne, ale w tym roku planujemy także wprowadzić niepasteryzowane piwo Prażubr – zapowiada Andrew Highcock.

Jak podkreśla, w tym roku Kompania będzie inwestować zarówno w marki już istniejące i lubiane na rynku, jak i w nowości. Do koncernu należą Tyskie Browary Książęce, Dojlidy w Białymstoku, poznański Lech Browary Wielkopolski oraz znane wszystkim piwoszom marki Tyskie, Lech, Żubr czy Książęce.

– Chcemy także wzmacniać sprzedaż w gastronomii. W tym celu będziemy rozwijać ofertę piwa Tyskie 14-dniowe, które jest dostarczane do pubów bezpośrednio z naszego browaru w Tychach – podkreśla prezes Kompanii Piwowarskiej. – Będziemy pokazywali konsumentom możliwości łączenia piwa z różnymi potrawami.

Marki obecne na rynku zostaną wsparte nowymi kampaniami marketingowymi, które odświeżą ich wizerunek. Jak podkreśla Highcock, Kompania pozostanie przy sprawdzonych pomysłach na spoty reklamowe.

– To piwo jest największą gwiazdą naszych reklam i spotów telewizyjnych. Bardzo duży sukces jako bohater spotów reklamowych odniósł Żubr. W nowej kampanii reklamowej piwo Tyskie pojawia się jako bohater, który pomaga dwóm żołnierzom wrócić do Polski – mówi prezes KP.

Jak wynika z raportu firmy Nielsen cytowanego przez ZPPP Browary Polskie, w 2015 roku statystyczny polski piwosz częściej niż przed rokiem sięgał po piwa markowe (sprzedaż wzrosła ilościowo o 1,8 proc.). Na znaczeniu straciły za to trunki marek własnych sieci handlowych (spadek o 3,8 proc.).

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok

Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.

Problemy społeczne

Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami

Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.