ABC franczyzobiorcy. Jak zabrać się za lodowy biznes?
Prowadzenie własnego biznesu na zasadach franczyzy jest coraz bardziej popularne wśród początkujących przedsiębiorców. Dlaczego? W skomplikowanych realiach rynkowych franczyza bez żadnych wątpliwości zasługuje na miano jednego z najbardziej bezpiecznych, a zarazem najbardziej atrakcyjnych finansowo modeli własnej działalności gospodarczej.
Franczyza to gwarancja rozpoznawalności marki, która już na starcie zachęca klientów do odwiedzenia nowego lokalu. Dzięki sieci nie wchodzimy bowiem na rynek z nieznanym produktem, ale wykorzystujemy cały potencjał istniejącego już brandu. Na tym jednak nie koniec – niezwykle istotne dla przedsiębiorcy są bowiem koszty inwestycji oraz szybkość ich zwrotu.
Na samym początku należy oczywiście wybrać markę, pod której szyldem będzie działała nasza firma. Aktualnie na polskim rynku franczyzę oferuje całe mnóstwo różnych marek, w tym wiele takich, o których prawie nikt nie słyszał. Z oczywistych względów, działalność na zasadzie franczyzy będzie miała sens jedynie wtedy, gdy firma będzie korzystać z wizerunku naprawdę znanej i cieszącej się dobrą renomą firmy.
- Nasze dwudziestoletnie doświadczenie na rynku gastronomicznym jest świadectwem tego, że dobrze przygotowany plan biznesowy, najlepszej jakości produkty i urządzenia są gwarancją sukcesu, a to wszystko i jeszcze więcej znajduje się w naszej ofercie – mówi Radosław Charubin, założyciel Multi Ice Group. To największa grupa gastronomiczna rozwijająca obecnie cztery marki franczyzowe: „U Lodziarzy” Wytwórnia Lodów Polskich, LodyBonano, BuBu Bubble Tea i hot dogi Crazy Dog.
Decyzja o wyborze profilu własnego biznesu nie może być podejmowana ad hoc, bez przemyśleń i głębszego zastanowienia. Przedsiębiorca, który decyduje się na konkretną markę tylko na postawie dostępnych w internecie ofert, nie ma szans na powodzenie i dobry zarobek. Podstawą zawsze jest osobisty kontakt z przedstawicielem sieci.
- Już podczas pierwszej rozmowy jesteśmy w stanie omówić najważniejsze założenia, przewidywane opłaty oraz wymagania. Wstępnie rozeznajemy się także w planowanej lokalizacji czy szacowanych kosztach inwestycji. W miarę możliwości w krótkim terminie umawiamy się na spotkanie, aby doprecyzować resztę szczegółów - mówi Paulina Daniłowicz, przedstawicielka sieci MIG i dodaje: - W naszych modelach franczyzowych proces otwarcia nowego punktu zamyka się w 5 krokach, które hasłowo można streścić jako: wybór lokalizacji, umowa, finansowanie, szkolenie franczyzowe oraz akcja promocyjna. Na wszystkich tych etapach służymy franczyzobiorcom pełnym wsparciem – od przygotowania indywidualnego planu zagospodarowania lodziarni oraz jej reklamy zewnętrznej, przez atrakcyjne formy finansowania maszyny do lodów, aż po zatowarowanie i szkolenie.
Kiedy zyskamy rozeznanie w ofertach franczyzowych, stajemy przed wyborem konkretnej sieci. Na co, oprócz dogodnych warunków finansowych, warto jeszcze zwrócić uwagę? Przede wszystkim na historię danej firmy.
Dobrze jest, jeśli marka działa na rynku od kilku lat, posiada rozbudowaną siatkę punktów, oferuje centralne zatowarowanie i prowadzi działania marketingowe. Zyskujemy w ten sposób pewność, że wchodzimy w sprawdzony biznes, a franczyzodawca posiada doświadczenie, które pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów.
- Podczas spotkania wraz z potencjalnym franczyzobiorcą zawsze wspólnie analizujemy umowę franczyzową i omawiamy wszystkie jej warunki. Dla nas bardzo istotne jest, aby umowa była jasna i przejrzysta. Zachęcamy także, aby przy wejściu w jakąkolwiek współpracę wszelkie wątpliwości konsultować z prawnikiem – nie należy wchodzić w coś, do czego nie jesteśmy w stu procentach przekonani – przekonuje Radosław Charubin.

Z ziemniaka zrobili biznes

Jak wykorzystać kryptowaluty w biznesie?

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Jednorazowe opakowania z plastiku mają do 2030 roku zniknąć z lokali gastronomicznych. Przekonanie klientów do pojemników wielorazowych może być wyzwaniem
Unijne przepisy zobowiązują firmy z branży HoReCa do ograniczenia w perspektywie 2030 roku jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych i zastąpienia choć części z nich opakowaniami wielorazowymi. Choć wielu Europejczyków pozytywnie odnosi się do oferowania opakowań wielorazowych przez lokale gastronomiczne, zaangażowanie użytkowników w zwrot pojemników może się okazać wyzwaniem.
Handel
Zbliża się szczyt UE–Chiny. Głównym tematem spotkania będzie polityka handlowa, w tym cła

Unia Europejska i Chiny odpowiadają łącznie za niemal 30 proc. światowego handlu, ale Europa wciąż ma ogromny deficyt handlowy w wymianie z Państwem Środka. Ostatnio relacje między Pekinem a Brukselą były pełne napięć, choćby w kwestii europejskich ceł na elektryki, chińskich ograniczeń eksportu metali ziem rzadkich, czy braku równowagi w dostępie do rynków. Szczyt UE–Chiny odbędzie się ponad półtora roku po poprzednim.
Polityka
Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.