Komunikaty PR

“Gości więcej niż przed pandemią” – Białostoczanie ruszyli do restauracji

2021-07-19  |  01:00
Biuro prasowe

Od końca czerwca lokale gastronomiczne działają przy 75% obłożenia sali. Restauratorzy już nazywają to “powrotem do normalności”. Goście dopisują, a ogródki wypełniają się w zakładanych limitach nie tylko wieczorami czy w weekendy. Entuzjazm jest, jednak nie brakuje też wyzwań oraz obaw przed tym, co przyniesie jesień.

– Przewidywaliśmy, że gdy tylko otworzą się restauracje, nasi stali bywalcy chętnie wrócą do jedzenia na mieście. Mimo to pierwsze tygodnie po zniesieniu restrykcji były dla nas miłym zaskoczeniem. Ruch jest bardzo duży, widać radość i ogromną chęć spędzania czasu razem – mówi Urszula Olechno z KOKU Sushi, współwłaścicielka największej sieci sushi barów w Polsce, która w Białymstoku prowadzi trzy punkty: na Rynku Kościuszki, przy ulicy Kilińskiego oraz nastawiony na dowozy POINT przy ulicy Zachodniej.  

Jej słowa potwierdzają właściciele innych lokali, które znajdują się w ścisłym centrum miasta.

– Dla kawiarni czas zamknięcia był szczególnie trudny. Podstawą ich istnienia jest przecież bezpośrednie spotkanie z drugim człowiekiem i wypicie kawy w miłej atmosferze. Dlatego powrót gości cieszy nas podwójnie. Ich zresztą też. Widać, że Białostoczanie odkrywają nas na nowo i bardziej doceniają każde tego typu wyjście – komentuje Marcin Zalewski, jeden z założycieli sieci kawiarni the White Bear Coffee.

Patryk Chowaniak z Bistro Dobra Zmiana również obserwuje większe zainteresowanie mieszkańców, także w obszarze cateringu.

– Od momentu, kiedy mogliśmy zacząć działać w lokalu, mieliśmy zauważalnie większy ruch, porównując do lat ubiegłych. Mamy też zwiększoną liczbę zapytań o catering, z uwagi na to, że wiele wydarzeń i uroczystości nie mogło się odbyć w ostatnim czasie. Mimo że trwa właśnie sezon urlopowy, nie brakuje też osób, które nas stale odwiedzają – komentuje restaurator.

Chociaż pandemia nadal trwa, to wyraźnie widać, że ludzie nie chcą już zamykać się w domach. Reżim sanitarny oraz szczepienia skutecznie niwelują ryzyko zarażenia. Znika więc lęk związany z kontaktami społecznymi.

– Nie zauważyliśmy, aby nasi goście mieli jakieś obawy związane z koronawirusem. Raczej wszyscy cieszą się z możliwości powrotu do „normalności” oraz życia zapamiętanego sprzed pandemii – przekonuje Krzysztof Kuderewski z mieszczącej się na Rynku Kościuszki, nowo otwartej restauracji Enklawa Cafe Canteen Bar.

Praca czeka na chętnych

Wznowienie działalności cieszy, jednak w związku z otwarciem pojawił się kolejny problem. Niektóre lokale mają bowiem trudność ze skompletowaniem załogi.

– Obecnie stale poszukujemy rąk do pracy, jakiś czas temu wystartowaliśmy nawet ze specjalną kampanią zachęcającą młodych ludzi do związania swojej przyszłości z KOKU Sushi. Pandemia sporo tu namieszała i nadszarpnęła zaufanie do branży oraz restauracji jako stabilnego pracodawcy. Udowadniamy jednak, że są firmy, które nadal oferują dobre warunki, bez strachu o kolejną falę i lockdown. My dajemy ponadto szansę na rozwój w ogólnopolskiej sieci, pakiety szkoleń oraz atrakcyjne wynagrodzenia – mówi Urszula Olechno.

Podobnie jak KOKU Sushi, także Bistro Dobra Zmiana utrzymała większość załogi.

– Nasza obsługa została przeszkolona do pracy na kuchni i dostaw posiłków, abyśmy mogli zapewnić im pracę. Aktualnie poszukujemy jednak kolejnych osób, bo odmrożenie nastąpiło wraz z ogródkami gastronomicznymi i w tym okresie zawsze potrzeba więcej ludzi. Wiem, że cała branża ma trudną sytuację, jeśli chodzi o personel – komentuje Patryk Chowaniak.

Co przyniesie jesień?

Teraz trwają wakacje, jednak największą niewiadomą są chłodniejsze miesiące i zapowiadana kolejna fala pandemii.

– Branża gastronomiczna mocno ucierpiała podczas lockdownów, dlatego wszyscy obawiamy się tego, co może się wydarzyć jesienią.  Ale nie przygotowujemy się specjalnie na czarny scenariusz. Wręcz przeciwnie. Prowadzenie restauracji to trudne i odpowiedzialne zajęcie, dlatego staramy się raczej skupić na rozwoju i ciężkiej pracy. Chcemy zaskakiwać naszych gości,  urozmaicać  menu, wsłuchiwać się w ich potrzeby i oczekiwania. Już od przyszłego miesiąca nasza restauracja wdraża dowozy dań,  będzie także możliwość zakupu wypiekanego przez nas zdrowego chleba – zachęca właściciel Enklawy.

Właściciel Bistro Dobra Zmiana dodaje, że również woli działać tu i teraz.

 Gastronomia to codzienne wyzwania. Aktualnie musimy reagować na gwałtownie rosnące ceny produktów, mimo że sami nie chcemy ich podnosić. Pojawiają się również problemy z brakiem surowców i towarów. Oczywiście obawiamy się, że już za kilka miesięcy naszą branżę spotkają znów tak mocne ograniczenia, a rząd tak jak do tej pory nie zapewni odpowiedniej pomocy, szczególnie małym firmom jak nasza.

Marcin Zalewski z the White Bear Coffee przekonuje natomiast, że dla nich receptą na przyszłość, jest intensywny rozwój.

– Mimo pandemii nasza sieć rozrasta się o kolejne lokale. Wkrótce miśkowe kawiarnie otwieramy w Giżycku, Suwałkach, Ostrowie Wielkopolskim. W tym roku ruszyła także nowa franczyza lodowa – the White Bear Ice Cream. W samym Białymstoku działają już cztery punkty, a to jeszcze nie koniec. Działamy więc nie na sto, ale na dwieście procent. Ograniczenia nie będą trwały wiecznie, dlatego chcemy jak najlepiej wykorzystać sprzyjający czas, który mamy obecnie – podsumowuje.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Organizacja dokumentów w firmie – strategiczny element zarządzania informacją Biuro prasowe
2025-07-30 | 09:25

Organizacja dokumentów w firmie – strategiczny element zarządzania informacją

W wielu organizacjach procesy związane z dokumentacją funkcjonują na uboczu uwagi zarządów, choć mają bezpośredni wpływ na ciągłość operacyjną, zgodność
Firma CIMA i Templar Executives podpisały memorandum o współpracy w celu wzmocnienia odporności cybernetycznej w Europie
2025-07-24 | 14:00

CIMA i Templar Executives podpisały memorandum o współpracy w celu wzmocnienia odporności cybernetycznej w Europie

Nowe partnerstwo ma służyć pogłębieniu integracji pomiędzy profesją  finansową a środowiskiem cyberbezpieczeństwa w Europie poprzez wymianę wiedzy, rozwój kompetencji
Firma Z ziemniaka zrobili biznes
2025-07-15 | 01:00

Z ziemniaka zrobili biznes

Jeszcze kilka lat temu Grzegorz Grodek i Adam Głos zarządzali strukturami w firmach finansowych. Pierwszy był wiceprezesem Tax Care, potem prezesem Faktura.pl, wcześniej związany

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Grupa nowych biednych emerytów stale się powiększa. Ich świadczenie jest znacznie poniżej minimalnej emerytury

Przybywa osób, które z powodu zbyt krótkiego czasu opłacania składek pobierają emeryturę niższą od minimalnej. Tak zwanych nowych biednych emerytów jest w Polsce ok. 430 tys., a zdecydowaną większość grupy stanowią kobiety – wskazują badania ekspertów Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. W ich przypadku krótszy okres składkowy zwykle wynika z konieczności opieki nad dziećmi lub innymi osobami w rodzinie. Wśród innych powodów, wymienianych zarówno przez panie, jak i panów, są także praca za granicą lub na czarno oraz zły stan zdrowia.

Media i PR

M. Wawrykiewicz (PO): Postępowanie z art. 7 przeciw Węgrom pokazało iluzoryczność tej sankcji. Unia wywiera naciski poprzez negocjacje nowego budżetu

Przykład Węgier pokazał, że procedura z artykułu 7 traktatu o UE o łamanie praworządności nie ma mocy prawnej z powodu braku większości, nie mówiąc o jednomyślności wśród pozostałych państw członkowskich. Negocjacje nowego budżetu UE to dobry pretekst do zmiany sposobu części finansowania z pominięciem rządu centralnego. Czerwcowy marsz Pride w Budapeszcie pokazał, że część społeczeństwa, głównie stolica, jest przeciwna rządom Viktora Orbána, ale i na prowincji świadomość konsekwencji działań Fideszu staje się coraz większa przed przyszłorocznymi wyborami.

Firma

Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin

Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.