Kasza gryczana - smaczna i zdrowa
Kasza gryczana kojarzy się z zazwyczaj kotletem mielonym w towarzystwie sosu grzybowego i surówki z białej kapusty. Takie obiady serwowały nasze babcie i prababcie co najmniej raz w tygodniu. Jednak kasza gryczana to coś więcej, niż skromny dodatek do drugiego dania. Kryje w sobie cenne wartości odżywcze, moc witamin, które są samym dobrem dla naszego organizmu, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Kaszę gryczaną produkuje się z gryki, rośliny z rodziny rdestowatych. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Kasza gryczana prażona (palona) powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki, co nadaje jej głęboki smak i ciemną barwę. Prażenie skraca też czas gotowania kaszy.
Właściwości
Kasza gryczana zawiera witaminy z grupy B (B2, B5, B6 i B9) oraz żelazo, fosfor, cynk, potas, magnez, miedź, selen i mangan. Jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Jej spożywanie pozytywnie wpływa także na układ nerwowy i krwionośny. Polecana jest w diecie cukrzycowej, posiada bowiem niski indeks glikemiczny.
- Choć mało się o tym mówi, to istnieją badania, że kasza gryczana w wielu wypadkach może zastąpić leki przeciwdepresyjne. Sprawia ona, że czujemy się spokojniejsi, rzadziej cierpimy na wahania nastrojów, poprawia się również nasza pamięć i koncentracja. Porcja kaszy gryczanej na kolację to gwarancja dobrego snu – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych, które oprócz mąk produkują również kaszę gryczaną.
Kaszę gryczaną można jeść jako dodatek do dań mięsnych i sosów grzybowych, a w połączeniu z twarogiem stosować jako farsz do pierogów lub naleśników. Z kaszy gryczanej można przygotować również pyszne pasty kanapkowe, pasztety, sałatki, kotlety lub zapiec ją z warzywami. Nadzienie z kaszy i grzybów będzie idealne do przygotowania wegetariańskich gołąbków, a ze zmielonej kaszy gryczanej wyjdą smaczne i bezglutenowe ciasta, chleby i naleśniki.
Kasza gryczana jest produktem niezwykle sycącym, przewyższa pod tym względem choćby tak popularny ryż. Produkt ten nadaje się znakomicie jako składnik diety odchudzającej. Dostarcza także sporej dawki błonnika, który spowalnia opróżnianie żołądka i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, a także zmniejsza poposiłkową glikemię. Właściwości sycące kaszy są szczególnie odczuwalne wtedy gdy połączymy ją z produktami białkowymi takimi jak mięso czy ryby.
Jak przygotować kaszę gryczaną?
Aby przygotować smaczną i zdrową kaszę gryczaną, należy ją zalać wodą w propozycji 2:1, gdzie wody jest dwa razy więcej niż kaszy. Wrzątek można lekko osolić. Gotujemy na niewielkim ogniu, czekając, aż ziarenka wchłoną wodę i kasza będzie miękka. Następnie dostawiamy ją w ciepłe miejsce, najlepiej owijając garnek kocem. Kaszę z powodzeniem można gotować w rosole, a nawet w mleku, wówczas będzie delikatniejsza.
Garść smacznych i zdrowych przepisów
Gołąbki „bez zawijania” z kaszy gryczanej
Składniki: 70 dag mięsa mielonego, pół średniej wielkości kapusty, 1 duża marchew, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 jaja, torebka surowej kaszy gryczanej PZZ, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej.
Sos: koncentrat pomidorowy, 0,75 l wody, 1 łyżka cukru, sos sojowy lub Maggi, sól, pieprz.
Wykonanie: kapustę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce, posól i po pół godziny odciśnij sok. Marchew zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Białka jaj ubij. Wszystkie składniki na gołąbki wymieszaj, uformuj kotleciki, a następnie panieruj w bułce tartej i przesmaż na oleju. Składniki sosu połącz i zalej nim obsmażone gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Potrawę duś około godziny w nagrzanym do 200° C piekarniku.
Budyń czekoladowy z kaszy gryczanej (dwie porcje)
Składniki: pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej PZZ, 400 ml mleka kokosowego, 5 daktyle, 1 banan, 4 kostki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: mleko gotujemy i wrzucamy kaszę gryczaną oraz daktyle. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min (tak, aby mleko nam nie wykipiało). Dokładamy czekoladę oraz pokrojonego banana. Jeszcze chwilę gotujemy, po czym przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dokładnie blendujemy, a jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę mleka.
Sałatka na ciepło z kaszą, burakami i szpinakiem
Składniki (6 porcji): 2 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej, 3 duże buraki, 50g świeżego szpinaku, ½ pora, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego, szczypta soli, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Buraki obrać i pokroić w grubą kostkę. Do buraków dodać rozmaryn, szczyptę soli, pieprzu, sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Piec około 40 minut, do miękkości. Kaszę ugotować. Pora posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Na koniec dodać szpinak i kaszę. Przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wymieszać.
SMACZNEGO!

PGE Baltica, CRIST, WIKE i Grupa Przemysłowa Baltic chcą współpracować przy budowie statków instalacyjnych i serwisowych

Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji
Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.
Konsument
Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.