Suwalski Laktopol zwiększa swoje zdolności produkcyjne
Laktopol Sp. z o.o. jest od maja tego roku dzierżawcą spółdzielni mleczarskiej w Bielsku Podlaskim. W ostatnich tygodniach rozpoczęła się tam testowa produkcja wyrobów, które stanowią stałą ofertę suwalskiego przedsiębiorstwa. Ze względu na skutki pożaru w proszkowni, produkcja musiała zostać wstrzymana. Wkrótce szkody zostaną usunięte, dlatego zakład nadal prowadzi rekrutację i realizuje plan rozwoju.
Laktopol Sp. z o.o. z zakładem produkcyjnym w Suwałkach to jeden z zakładów Grupy Polindus – Laktopol. To bardzo znany i uznany światowy producent proszków mlecznych. Jego sztandarowy produkt jakim jest Instant Fat Filled Milk Powder czyli mleko odtłuszczone z dodatkiem tłuszczów roślinnych sprzedaje się na rynki ponad 90 krajów świata. Produkty Laktopolu eksportowane są do Afryki, ale także na Bliski i Daleki Wschód oraz obie Ameryki.
Cała Grupa Polindus – Laktopol wytwarza blisko 30 rodzajów wyrobów mlecznych w proszku, 13 gatunków masła i miksów oraz sery. Ostatnio na rynku pojawił się nowy produkt DairyLak. Stosuje się go głównie do zabielania kawy i herbaty, doskonale sprawdza się podczas przygotowywania napojów mlecznych. Coraz większym zainteresowaniem wśród odbiorców cieszy się aglomerowana maltodekstryna w proszku, a najnowszy hit w Grupie to Kremówka Łosicka 33 % UHT, łosickie HoReCa dla profesjonalistów.
- Popyt na Fat Fillet Milk Powder zdecydowanie przekracza zdolności produkcyjne zakładu w Suwałkach. Poszukując drogi zwiększenia produkcji od maja bieżącego roku dzierżawimy bielską Spółdzielnię Mleczarska „Bielmlek” w upadłości. Naszym nadrzędnym celem jest wdrożenie produkcji FFMP na nowo wybudowanej w tej spółdzielni instalacji wyparno-suszarniczej. Zdolności tej instalacji są identyczne jak bliźniaczej instalacji pracującej w Suwałkach, która działa od roku 2008. Od tego czasu Zakład w Suwałkach wyprodukował setki tysięcy ton proszków - mówi Lech Antonowicz, Dyrektor Zakładu Produkcyjnego w Suwałkach i dodaje - Zatem nikt nie może powiedzieć, że załoga zakładu w Suwałkach nie potrafi produkować proszków mlecznych. Pojawiają się takie zarzuty i są one bardzo krzywdzący dla całego zespołu Laktopolu, a szczególnie dla osób bezpośrednio obsługujących instalację suszarniczą.
Od początku dzierżawy pracownicy Zakładu w Suwałkach byli delegowani do zakładu w Bielsku Podlaskim, aby przygotować proszkownię do produkcji proszków. Załoga zakładu w Bielsku Podlaskim była kompletowana prawie od zera. Obecnie zatrudnia 60 osób.
- Zatrudniani nowi pracownicy nigdy nie mieli do czynienia z mlekiem. Trzeba było wykonać ogrom pracy, aby przyuczyć ich do zawodu aparatowego produkcji proszków. W tym samym czasie prowadziliśmy próby suszenia proszków. Do zakładu w Bielsku Podlaskim, gdzie prowadziliśmy próby suszenia proszku, byli delegowani najlepsi pracownicy z Suwałk: aparatowi produkcji proszków, mechanicy, automatycy, informatycy jak również kadra kierownicza działu produkcji, którzy całą swoja wiedzę i zdobyte doświadczenie przekazywali nowym pracownikom – dodaje Lech Antonowicz.
Nie było łatwo ale powoli praca proszkowni i pracowników obsługi urządzeń wyparno-suszarniczych zmierzała we właściwym kierunku. Zwiększała się wydajność urządzeń przy zachowaniu odpowiedniej jakości proszków. Niestety pożar na terenie zakładu spowodował, że działania trzeba było na chwilę wstrzymać.
- Przestój zakładu w Bielsku Podlaskim spowodowany wypadkiem nie wpłynie na dalsze działania Laktopolu mające na celu przywrócenie produkcji, utrzymanie zatrudnienia już pracującym tam osobom i zatrudnienia nowych. Docelowo są palny zatrudnienia w zakładzie w Bielsku Podlaskim minimum 100 osób. Oferujemy bezpieczne warunki pracy, pracę na pełny etat, a także szkolenie i nadzór doświadczonej kadry z Suwałk. Z wieloletniego doświadczenia wiem, że gwarancją sukcesu jest wykwalifikowana i zaangażowana załoga. Na takich ludzi czekamy w Bielsku – Podlaskim – dodaje Wojciech Topolski, Dyrektor Zakładu w Bielsku Podlaskim.
Finał III edycji akcji „Dom z Serca”
Dynamiczny rozwój i inwestycja w przyszłość: podsumowanie roku 2024 w sieci fran
DDW podsumowuje rok 2024 branży wodorowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Wsparcie dla oszczędzających na wkład własny zamiast dla kredytobiorców. Eksperci proponują inne podejście do rządowych programów mieszkaniowych
Gigantyczne zainteresowanie Bezpiecznym Kredytem 2 proc., wprowadzonym przez poprzedni rząd w 2023 roku, wywindowało ceny mieszkań. Po roku obietnic związanych z wprowadzeniem zapowiadanego w kampanii wyborczej Kredytu na Start 0 proc. obecny rząd wycofał się z planów uruchomienia projektu, zapowiada jednak przedstawienie nowych rozwiązań. Zdaniem dr. Jacka Furgi z Centrum Procesów Bankowych i Informacji powinny one wspierać budowanie potencjału finansowego przyszłych kredytobiorców, zamiast zachęcać do sięgania po kredyt.
Transport
Obawy o serwis mogą zniechęcać do zakupu samochodów elektrycznych. W Polsce brakuje wyspecjalizowanych w tym warsztatów
Obawy o serwis i jego koszty sprawiają, że część osób odkłada zakup bezemisyjnego pojazdu na później. Wskazuje na to co 11. Polak – wynika z Barometru Nowej Mobilności. – Serwis samochodów elektrycznych w kontekście cen nie różni się aż tak bardzo od samochodu spalinowego, a jest nawet tańszy – ocenia Bartosz Jeziorański, założyciel i dyrektor generalny EV Repair.
Handel
Sztuczna inteligencja zmienia e-handel. Będzie wygodniej dla konsumentów, ale też sporo zagrożeń
W ciągu siedmiu lat wartość rynku związanego z wykorzystaniem sztucznej inteligencji w handlu elektronicznym wzrośnie ponad dwuipółkrotnie – do ponad 22 mld dol. Przedsiębiorcy widzą w niej duży potencjał marketingowy. Z punktu widzenia konsumentów obecność AI na platformach sprzedażowych to szansa na oszczędzenie czasu przy wyszukiwaniu produktów i możliwość otrzymywania spersonalizowanych ofert. To jednak również duże ryzyka – zwiększone ryzyko narażenia na manipulację i deepfake, a także obawa o bezpieczeństwo danych osobowych.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.