Komunikaty PR

Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności

2023-01-23  |  09:30
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.06 MB )

Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.

W przemyśle innowacyjnych suplementów diety o jakości decydują zarówno nowoczesne rozwiązania, pojawiające się w trakcie całego cyklu – od produkcji, przetwarzania, magazynowania i transportu, po zakup przez konsumenta, jak i szczegółowa analiza procesu i dbałość o każdy jego detal. Produkcja żywności w Polsce odpowiada za 2,6% PKB, a sam sektor spożywczy wytwarza około 16% całkowitej produkcji sprzedanej rodzimego przemysłu. Wśród innowacyjnych narzędzi znajdują się przyrządy do pomiaru ciśnienia, drgań, poziomu, pozycji, temperatury, przewodności, przepływu, pojemności czy dystansu. Monitoring pomiarów eliminuje z kolei nieplanowane konserwacje czy przestoje.

Producenci rozumieją, jak wielki wpływ na ich działalność mają innowacyjność, elastyczność i kwalifikacje pracowników. Dzięki najnowszym technologiom, jesteśmy w stanie szybko i  skutecznie podejmować decyzje i wykorzystywać nowe okazje. Posiadanie wiedzy o złożonych relacjach determinujących popyt, podaż i realizację zamówień jest kluczem do osiągnięcia przez firmę najwyższych w branży wskaźników rentowności. Technologie, które usprawniają wewnętrzne i zewnętrzne procesy zachodzące w przedsiębiorstwie oraz zapewniające szybszą i bardziej precyzyjną komunikację, są niezwykle ważne. Pozwalają zachować konkurencyjność na światowych rynkach, pokonać granice geograficzne, rozwinąć strategiczną różnorodność oraz ograniczyć wszelkie problemy w łańcuchu dostaw – mówi Sebastian Duży, dyrektor ds. badań i rozwoju w onesano S. A., producenta naturalnych suplementów diety.

Jak wynika z raportu „Rynek suplementów diety w Polsce. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2021-2026”, sprzedaż suplementów diety w naszym kraju znajduje się na najwyższym poziomie w historii. Sektor rośnie ze względu na zwiększoną samoświadomość w obszarze profilaktyki zdrowotnej, a co za tym idzie – otwartości na prowadzenie zdrowego stylu życia. Wzrosty są obserwowane zarówno w przypadku liczby konsumentów, jak i nabywanych produktów.

Suplementy diety nie należą do kategorii leków. Ich zadaniem jest uzupełnianie codziennej diety w kluczowe składniki odżywcze. Zbilansowanym żywieniem zajmują się z reguły dietetycy. To właśnie oni posiadają dogłębną wiedzę w zakresie działania wybranych składników na organizm, a także wzajemnych zależności. Technologia jest natomiast jednym z ważnym aspektów, decydujących o skuteczności danego preparatu. Wpływa również na jego ostateczną cenę i możliwość zachowania najwyższej jakości oraz bezpieczeństwa produktów.

Odpowiedni dobór składników oraz ich forma chemiczna mają decydujący wpływ na skuteczność działania suplementu diety. Syntetyczne formy witamin i minerałów, które są produkowane w procesie chemicznym, to nie to samo co ich odpowiedniki naturalnie występujące na przykład w roślinach. Przy formułowaniu receptur suplementów diety, należy zwrócić również uwagę na synergizm oddziaływania ze sobą różnych składowych. Dla przykładu, witaminy ADEK lepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, więc jeżeli przy wyborze suplementu będziemy kierować się wysoką jakością, pochodzeniem substancji w nim zawartym oraz potwierdzoną klinicznie skutecznością działania, to możemy realnie poprawić nasze zdrowie, a tym samym jakość życia – dodaje Aleksandra Smolczyk, kierowniczka naukowa ds. badań i rozwoju w onesano S.A.

W innowacyjnych przedsiębiorstwach dział kontroli składa się z zespołu wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Laboratorium jest miejscem, w którym przeprowadza się testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Całość uzupełniają analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Gwarancją bezpiecznych warunków dla wytwarzania suplementów jest natomiast ciągły monitoring higieny instalacji pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników.

Niezwykle istotna jest kompozycja suplementu diety. Należy jednak również pamiętać o kwestiach technicznych, czyli opakowaniu. Często umieszczanie substancji bioaktywnych w takiej, a nie innej formie, nie jest dziełem przypadku, lecz przemyślaną strategią, mającą na celu maksymalne zabezpieczenie produktu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Niepewna sytuacja zwracanych do Skarbu Państwa gruntów dzierżawnych. To może się wiązać z likwidacją infrastruktury rolniczej i miejsc pracy

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wciąż nie przedstawił spójnego planu zagospodarowania gruntów zwracanych do Zasobów Skarbu Państwa. W efekcie setki hektarów gruntów leżą odłogiem, a strategiczna infrastruktura rolnicza jest demontowana. Spółka Top Farms od dawna wnioskowała do KOWR-u o utworzenie ośrodków produkcji rolniczej (OPR) lub podjęcie jakichkolwiek decyzji, które umożliwiłyby dalsze funkcjonowanie wielu takich obiektów rolniczych. Brak decyzji skutkuje trwałą utratą potencjału produkcyjnego, a tym samym może osłabić pozycję konkurencyjną polskiego rolnictwa.

Transport

Europejskie miasta planują wzrost inwestycji w infrastrukturę społeczną. Wydatki na niskoemisyjny transport wciąż są niewystarczające [DEPESZA]

W ciągu najbliższych trzech lat 56 proc. gmin miejskich w UE planuje zwiększyć nakłady na redukcję emisji gazów cieplarnianych, a 53 proc. – na infrastrukturę społeczną – wynika z badania EBI. Dotacje krajowe i unijne pozostają głównym źródłem finansowania inwestycji, choć samorządy szukają także innych form finansowania. O potrzebach w tym obszarze eksperci i samorządowcy rozmawiali w trakcie panelu „Fundusze unijne w rozwoju miast i regionów”, który odbył się w ramach EKG w Katowicach.

Farmacja

Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.