Komunikaty PR

Inwestycje, pandemia i bardzo dużo pracy. Podlaskie Zakłady Zbożowe podsumowały

2021-01-13  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 1.17 MB )

Strach, mnóstwo obaw i niepewności – taki właśnie był miniony 2020 rok. Wszystkim niezależnie od wieku, wykształcenia czy wykonywanego zawodu upłynął pod znakiem pandemii, a słowo COVID było tym wypowiadanym najczęściej. Mimo wielu niesprzyjających okoliczności produkcja mąk w Podlaskich Zakładach Zbożowych S.A. w Białymstoku szła nieprzerwanie, a firma w minionym roku ma na swoim koncie wiele sukcesów i udanych inwestycji.

Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od przeszło 70 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką, ale także wiele innych produktów, takich jak mąki żytnie, pszenne, płatki czy kasze.
– Pandemia odbiła się na wszystkich branżach, nie ominęła również i naszej. Jednak mimo tego nie mogę powiedzieć, że ten rok był nieudany. Utrzymaliśmy ciągłość produkcji, nie zmniejszyliśmy zatrudnienia, a dodatkowo zrealizowaliśmy wiele planowanych inwestycji – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku.
Profesjonalne laboratorium i piekarnia wypiekowa …
… to dwie pierwsze inwestycje, które PZZ S.A. zrealizowały na początku 2020 roku. Profesjonalne laboratorium zostało wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. ilość i jakoś glutenu, popiołu czy liczba opadania. Dodatkowo niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów wypiekowych oferowanej mąki, co umożliwiają profesjonalne urządzenia takie jak alweograf, farinograf czy amylograf. Dzięki temu PZZ jest w stanie produkować mąki specjalistyczne, spełniające oczekiwania najbardziej wymagających Klientów zarówno w Polsce jak i za granicą.

Aby mieć absolutną pewność, że mąka jest odpowiedniej jakości, cały proces kontroli wyrobu gotowego kończy się próbnym wypiekiem w piekarni laboratoryjnej. Tu z pieca wychodzi pieczywo pszenne, mieszane, żytnie oraz specjalistyczne, np. pizza czy ciastka.
– Piekarnia laboratoryjna to taka mała piekarnia, w pełni wyposażona w odpowiednie sprzęty do wypieku pieczywa. Dzięki temu wiemy, jak wyprodukowana przez nas mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają wówczas walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków. Po końcowej akceptacji gotowego produktu jesteśmy pewni, że mąka z czystym sumieniem może trafić do odbiorców – mówi Sylwia Majewicz.
Dwie spedycje – mąk i otrębów
Nowoczesna spedycja mąk została oddana do użytku w pierwszym kwartale roku. To znacznie ułatwiło pracownikom PZZ S.A. sprawną dystrybucję oraz precyzyjne wydawanie zaplanowanej ilości mąki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii oraz osprzętom, odbywa się to z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności. Dodatkowo pokaźne zbiorniki na spedycji pozwalają zmagazynować jeszcze większe ilości mąki.

– Nowa spedycja otrębowa to nasza ostatnia inwestycja, która jest już na finiszu prac. Po modernizacji młyna znacznie zwiększyliśmy dobowy przemiał zboża. Spowodowało to konieczność wybudowania nowej spedycji otrębowej, która będzie praktycznie całkowicie bezobsługowa. Będzie wyposażona w laser, który skontroluje ilość wsypanych otrąb w danym miejscu i przesunie rękaw zasypowy w kolejne miejsce, aby zasyp był rozłożony równomiernie– mówi prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.
Mieszalnia Buhler'a
Mieszalnia Buhler'a – to kolejna zakończona inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku. Dzięki zastosowanej technologii białostocki młyn jest obecnie jednym z najnowocześniejszych młynów w Polsce. Mieszalnia jest w stanie wymieszać kilka partii mąk w dowolnych proporcjach. Do tego można dozować odpowiednie enzymy oraz inne dodatki z niezwykłą dokładnością, odmierzaną za pomocą najczulszych wag.
- Aktualnie piekarnie i zakłady produkujące pieczywo prześcigają się w coraz to nowszych recepturach oraz technologiach stosowanych przy wypieku pieczywa. Niesie to za sobą wyzwanie dla młyna w przygotowaniu głównego surowca w piekarnictwie – mąki. Dzięki dokładnemu mieszaniu wielu frakcji mąk oraz dodatków, w specjalistycznej mieszalni Buhler’a możemy przygotować mąkę dopasowaną do każdego profilu produkcyjnego Klienta – mówi Sylwia Majewicz.

Modernizacja młyna w Suwałkach
Generalna modernizacja, nowy park maszynowy, a w efekcie jeszcze większa wydajność – tak w skrócie można opisać kolejną znaczącą inwestycję – młyn w Suwałkach. Nowy młyn pszenny o wydajności kilkuset ton na dobę umożliwia produkcję tradycyjnych mąk pszennych, tj. typ 450, 500 i 750. Wielkim atutem powstającego młyna jest możliwość produkcji dużych ilości mąk makaronowych, tj. mąki krupczatki. Co ważne, wszystkie urządzenia w modernizowanym młynie są firmy Buhler.
W minionym roku na terenie młyna w Suwałkach ruszyła dodatkowo budowa nowoczesnej spedycji mąk oraz otrąb, co umożliwi sprawną dystrybucję powstających produktów przemiału. Niezwykle istotne jest również utworzenie profesjonalnego laboratorium, wyposażonego w najwyższej jakości sprzęt do analizy przyjmowanego surowca oraz produkowanej mąki.
Podlaskie Młyny – debiut nowego brandu
Jednym z większych sukcesów minionego roku w PZZ było wprowadzenie na rynek zupełnie nowej marki. Podlaskie Młyny – to odpowiedź na wciąż rosnące potrzeby Klientów poszukujących produktów pochodzących ze zdrowych upraw, z serca Zielonych Płuc Polski. Nowa, elegancka kredowa torebka z transparentnym oknem, przez które widać produkt w środku, z pewnością przyciągnie uwagę wielu Klientów. Brand jest przeznaczony do sprzedaży w całej Polsce, ale oczywiście w pierwszej kolejności pojawił się na rodzimym Podlasiu i już zyskał swoich wiernych odbiorców.

PZZ produkuje Mąkę na pizzę – idealna do użycia w domu
Nowym produktem, który pojawił się w portfolio PZZ jest specjalistyczna Mąka na pizzę włoską. Dzięki odpowiednio przygotowanej mące przygotowanie pizzy w domu będzie niesłychanie proste i przyjemne: ciasto na spód od pizzy będzie elastyczne, łatwe w wyrabianiu i formowaniu, a odpowiednio długi okres fermentacji ciasta spowoduje, że pizza będzie lekka i smaczna.
– Te wszystkie działania i inwestycje ułatwią produkcję, analizę oraz transport mąk nie tylko na terenie kraju, ale też i za granicę. Na razie skupiamy się na Litwie, ale nie jest wykluczone, że niebawem usłyszy o nas cały świat – podsumowuje Sylwia Majewicz.


PZZ podołały wyzwaniom
Również zdaniem Krzysztofa Gwiazdy, Prezesa Zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego miniony rok w branży był bardzo trudny.
– W pierwszej kolejności należy wymienić gwałtowny wzrost popytu na mąkę paczkowaną w opakowania detaliczne, a także zwiększone zapotrzebowanie na kasze i płatki. Na początku marca Polacy tłumnie ruszyli do sklepów, chcąc zgromadzić zapasy żywności o przedłużonej trwałości. Podlaskie Zakłady Zbożowe podołały temu wyzwaniu – mówi Gwiazda.
Wiele branż ucierpiało na trwającej nieprzerwanie pandemii koronawirusa. Aczkolwiek sztuką jest wykorzystać ten czas w odpowiedni sposób. Niektórzy pozwolili sobie na więcej wolnego, złapali oddech. Inni prą i posuwają do przodu planowane inwestycje. Widać, że Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. w Białymstoku dążą w niezmiennym kierunku od kilku lat – do rozwoju swojego młyna. Oby tak dalej!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Obowiązkowa deratyzacja
2025-03-06 | 10:30

Sanepid a deratyzacja – obowiązkowe akcje eliminacji szkodników

Szkodniki mogą pojawić się wszędzie – od pięciogwiazdkowych hoteli i eleganckich restauracji po domy jednorodzinne i miejskie parki. Wielu ludzi bagatelizuje problem gryzoni,
Firma Costa Coffee startuje z franczyzą. Pierwszy lokal to współpraca z Klubem Fikołki
2025-02-27 | 15:00

Costa Coffee startuje z franczyzą. Pierwszy lokal to współpraca z Klubem Fikołki

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Firma Wirtualny adres dla Twojej firmy - o co w tym chodzi?
2025-02-26 | 08:50

Wirtualny adres dla Twojej firmy - o co w tym chodzi?

Wirtualny adres stał się bardzo głośnym tematem w kontekście rejestracji firmy. Z takiej możliwości korzysta już masa przedsiębiorców, zwłaszcza freelancerów,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Handel

Planowana podwyżka akcyzy na e-papierosy skłoni palaczy do wyboru bardziej szkodliwych używek. Wrócą też do tradycyjnych papierosów

Trwają prace nad projektem regulacji, która wprowadza wysoką akcyzę na e-papierosy jednorazowe, urządzenia do waporyzacji i podgrzewacze, co ma na celu ograniczenie spożycia wyrobów nikotynowych, szczególnie wśród młodzieży. Jednak eksperci podkreślają, że zmiany mogą przynieść więcej szkód niż korzyści, zmuszając konsumentów do sięgnięcia po tańsze, ale bardziej szkodliwe alternatywy i utrwalając nawyk palenia tradycyjnych papierosów. Wyższe ceny produktów alternatywnych mogą również prowadzić do wzrostu szarej strefy i trudności w realizacji założeń fiskalnych oraz uderzyć w tysiące polskich MŚP.

Infrastruktura

Priorytetem osób kupujących mieszkanie jest dostęp do zielonych terenów. To ma istotny wpływ na ich dobrostan

Badania pokazują, że Polacy cenią bliskość natury bardziej niż sąsiedztwo aptek czy żłobków. – Aby zapewnić kontakt z naturą, osiedla powinny być rozplanowane z dużym poszanowaniem środowiska – podkreślają eksperci z APA Wojciechowski Architekci, projektanci osiedla Onelife w warszawskim Powsinie.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.