Laktopol poszukuje technologów do pracy nad nowymi produktami
Laktopol zamierza rozszerzyć swoją ofertę o nowe produkty nie produkowane do tej pory w Polsce. Suwalski zakład poszukuje technologów do zespołu, który miałby zająć się ich opracowaniem i wdrożeniem do produkcji.
– Zapraszamy do współpracy ludzi z nowatorskim sposobem myślenia, chcących poszerzać horyzonty wiedzy technologicznej i naukowej. Mamy do zaoferowania duże możliwości rozwojowe oraz pracę nad nowymi projektami. Naszym celem jest wprowadzenie do produkcji takich wyrobów, które wytyczą kierunek rozwoju Laktopolu na najbliższe lata – mówi Dyrektor Zakładu w Suwałkach, Lech Antonowicz.
Laktopol ma już spore doświadczenie w tego typu działaniach. Pod koniec lat 90. firma jako pierwsza w Polsce wdrożyła nowoczesną technologię przerobu serwatki, stając się jedynym krajowym producentem laktozy i koncentratu białek serwatkowych.
W 2005 roku przeprowadzono modernizację urządzeń suszarniczych, co pozwoliło podnieść wydajność produkcyjną o 50%. Trzy lata później Laktopol uruchomił jedną z najnowocześniejszych proszkowni w Europie Wschodniej o wydajności ponad 100 ton na dobę. W tym samym czasie rozpoczął produkcję proszków typu instant.
W ciągu ostatnich 15 lat zatrudnienie w Zakładzie w Suwałkach wzrosło o ponad 110% ze 100 do około 210 osób, natomiast sama produkcja roczna zwiększyła się aż 3,5-krotnie – z 17 tys. ton do 60 tys. ton.
Dużym przełomem w 2015 roku było wdrożenie technologii produkcji preparatu mleczno-tłuszczowego Instant Fat Filled Milk Powder o zmiennej zawartości białka, który jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego oraz bazą mleczno-tłuszczową do produkcji lodów, napojów mlecznych, analogów sera itp. Z powodzeniem może być stosowany w piekarnictwie, cukiernictwie, produkcji koncentratów spożywczych. Ze względu na specyficzne wymagania rynku krajów Afryki oraz Azji, cieszy się on tam ogromnym powodzeniem. Obecnie odbiorcy IFFMP znajdują się już w ponad 90 krajach świata. Rok do roku Laktopol podwaja jego produkcję.
– Chcielibyśmy powtórzyć sukces IFFMP, dlatego poszukujemy osób, które dołączą do grona naszych ekspertów z dziedziny proszkarstwa. Zadaniem powstającego zespołu, oprócz oczywiście ciągłego podnoszenia wydajności i jakości dotychczas produkowanych wyrobów, będzie praca nad nowymi produktami, które wymagają opracowania odpowiednich technologii, a następnie wdrożenia ich do produkcji. W tym celu niezbędna będzie również współpraca z technologami z innych krajów, nie tylko z Unii Europejskiej. W zamian oferujemy umowę o pracę w stabilnej firmie z ugruntowaną pozycją na rynku, pakiet świadczeń dla pracowników i duże możliwości rozwoju kompetencji zawodowych. A do tego przyjazną atmosferę i naprawdę zgrany zespół ludzi z pasją – zachęca Dyrektor Lech Antonowicz.
Kandydaci powinni posiadać wykształcenie wyższe z zakresu technologii mleczarstwa, żywności lub pokrewnych, a także praktyczną znajomość procesów technologicznych. Mile widziane są osoby z minimum dwuletnim doświadczeniem na podobnym stanowisku, biegle posługujące się językiem angielskim.
CV ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych można zostawić na portierni Zakładu (Wojska Polskiego 110 C, 16-400 Suwałki) lub wysłać drogą mailową na adres: rekrutacja.suwalki@laktopol.com.pl. Więcej informacji pod nr tel. 696 795 790
Zielony list. Usługi pocztowe także muszą być zrównoważone
Efektywne magazynowanie w przemyśle spożywczym
Rebranding w branży deweloperskiej – kto, jak, dlaczego?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
T-Mobile startuje w Polsce z nowym konceptem. Pozwoli klientom przetestować i doświadczyć najnowocześniejszych technologii
T-Mobile już od kilku lat realizuje strategię, która mocno skupia się na innowacjach i doświadczeniach klienta związanych z nowymi technologiami. Połączeniem obu tych elementów jest Magenta Experience Center – nowoczesny koncept, który ma zapewnić klientom możliwość samodzielnego przetestowania najnowszych technologii. Format, z sukcesem działający już na innych rynkach zachodnioeuropejskich, właśnie zadebiutował w Warszawie. Będą z niego mogli korzystać zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi.
Problemy społeczne
W Polsce brakuje dostępnych cenowo mieszkań. Eksperci mówią o kryzysie mieszkaniowym
– Większość osób – nawet ze średnimi, wcale nie najgorszymi dochodami – ma problem, żeby zaspokoić swoje potrzeby mieszkaniowe, ale też z tym, żeby po zaspokojeniu tych potrzeb, po opłaceniu wszystkich rachunków i opłat związanych z mieszkaniem, mieć jeszcze środki na godne życie – mówi Aleksandra Krugły z Fundacji Habitat for Humanity Poland. Jak wskazuje, problem stanowi nie tylko wysoki współczynnik przeciążenia kosztami mieszkaniowymi, ale i tzw. luka czynszowa, w której mieści się ponad 1/3 społeczeństwa. Tych problemów nie rozwiąże jednak samo zwiększanie liczby nowych lokali. Potrzebne są również rozwiązania, które umożliwią zaangażowanie sektora prywatnego w zwiększenie podaży dostępnych cenowo mieszkań na wynajem.
Konsument
Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend
Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.