Komunikaty PR

MITY NA TEMAT NAWOZÓW W UPRAWIE ROŚLIN

2020-05-20  |  15:00
Biuro prasowe

Mimo wielu przeprowadzonych zróżnicowanych badań oraz dostępu do sprawdzonych źródeł wiedzy, mity na temat stosowania nawozów w uprawie roślin wciąż są powielane. Które powszechnie przekazywane informacje są prawdziwe i przydatne w nawożeniu upraw? Przed którymi warto się przestrzegać, gdyż mogą być powodem szkodliwych decyzji w prowadzeniu roli?

Najpopularniejszym, ale za to najprostszym do obalenia mitem, jest zdanie o szkodliwości nawozów mineralnych czy nieorganicznych, inaczej nazywanych sztucznymi. Samo słowo „sztuczne” wprowadza wiele osób w błąd, gdyż nawozy mineralne również są pochodzenia naturalnego. Jak sama nazwa wskazuje, wydobywane są z gleby w postaci minerałów i wracają do niej. Dlatego różnią się one od nieorganicznych formą występowania, lecz samo zastosowanie przyniesie takie same efekty.

Oczywiście każdy nawóz, czy to organiczny, czy też nie, stosowany w nadmiernych ilościach może ostatecznie być szkodliwy dla środowiska. Ważne jest umiejętne określenie potrzeb pokarmowych uprawianej rośliny poparte analizą zasobności gleby w dany pierwiastek, po to, by dostarczyć taką ilość nawozu, która prawidłowo odżywi rośliny, a jednocześnie nie wpłynie w sposób negatywny na środowisko – mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.

Mitem jest także osąd o ich wysokiej toksyczności dla ludzi i zwierząt. Takie obawy mają się nijak do dzisiejszych technologii stosowanych w nawożeniu i ochronie upraw. Od wielu lat istnieją ściśle opracowywane normy wprowadzania produktów na rynek, a także użytkowania ich przez rolników. Określona jest dawka, której zastosowanie w sposób efektywny odżywia i chroni plantacje.  Możliwość zagrożenia powstaje jedynie, gdy te normy nie są przestrzegane.

– Najnowsze preparaty oprócz zaawansowanej technologii produkcji i wysokiej jakości, powinny zawierać jasne instrukcje ich stosowania. Najlepszym wyborem będą produkty, których samo stosowanie charakteryzuje się najwyższą skutecznością. Jako zwolennicy zrównoważonego rozwoju, w naszej ofercie proponujemy jedynie takie rozwiązania. Dostępność współczesnych, prostych w stosowaniu materiałów, znacząco wpłynęła na efektywność wykonywanych zabiegów – dodaje Różniak.

Następnym fałszywym stwierdzeniem jest wpływ nawozów mineralnych czy środków ochrony na wymieranie pszczół. Wykonywanie zabiegów zgodnie z etykietą produktu nie stanowi dla nich zagrożenia. Głównym, a zarazem realnym zagrożeniem, wymienianym w różnych opracowaniach naukowych są pasożyty, następnie obniżenie odporności pszczół, a także zmiany klimatyczne.

Kolejnym, często spotykanym mitem wynikającym z istotnych braków w posiadanej wiedzy jest negatywny wpływ nawozów na smak oraz jakość żywności. Prostym wyjaśnieniem powstania tego mitu jest ogromna liczba odmian owoców i warzyw oraz szybko zmieniające się trendy wśród konsumentów.

Podczas stosowania nawozów najważniejsze jest przestrzeganie ustalonych dawek, terminów, a także pór roku, a także zachowanie środków bezpieczeństwa oraz standardów produkcji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Rolnictwo XXV jubileuszowa edycja Wystawy AGRO SHOW Biuro prasowe
2024-09-26 | 12:52

XXV jubileuszowa edycja Wystawy AGRO SHOW

XXV jubileuszowa edycja Wystawy AGRO SHOW – podsumowanie wystawy Tegoroczna XXV jubileuszowa edycja Międzynarodowej Wystawy Rolniczej AGRO SHOW odbyła się w dniach 20-22 września na
Rolnictwo Badania: Jak kupują rolnicy? Mniej ufni i bardziej patriotyczni
2024-09-24 | 10:30

Badania: Jak kupują rolnicy? Mniej ufni i bardziej patriotyczni

Dobre, bo polskie – nie wydaje się w przypadku rolników tylko marketingowym sloganem. Tylko dla co dziewiątego z nich pochodzenie produktów nie ma znaczenia – wynika z
Rolnictwo Nawet 2 miliardy pomidorów trafi do fabryki Kraft Heinz w Pudliszkach
2024-09-06 | 13:05

Nawet 2 miliardy pomidorów trafi do fabryki Kraft Heinz w Pudliszkach

Trwają właśnie zbiory tegorocznych pomidorów. W Pudliszkach i okolicach około 150 lokalnych gospodarzy przystąpiło do prac na polach. Mimo trudnych warunków pogodowych,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

Do 2050 roku lotnictwo ma być zeroemisyjne. Do osiągnięcia tego celu konieczna jest wymiana floty i przejście na ekologiczne paliwa

Lotnictwo odpowiada za ok. 4 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE. Międzynarodowa Organizacja Lotnictwa Cywilnego (ICAO) prognozowała, że wraz z dynamicznym wzrostem ruchu lotniczego do 2050 roku emisje z lotnictwa mogą się potroić w porównaniu z 2015 rokiem. Dlatego dwa lata temu wszystkie państwa członkowskie tej organizacji przyjęły zobowiązanie, by w ciągu kolejnych 25 lat dążyć do zeroemisyjności. Eksperci oceniają, że do tego konieczne są co najmniej dwa warunki – przejście na ekologiczne paliwa lotnicze i modernizacja floty.

Prawo

Rośnie liczba wynalazków wykorzystujących sztuczną inteligencję. Za rozwojem technologii nie nadążają przepisy

W ciągu ostatnich 10 lat liczba patentów związanych z generatywną sztuczną inteligencją wzrosła z 733 w 2014 roku do ponad 14 tys. w 2023 roku – wynika z raportu Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (WIPO). Łącznie w ciągu dekady przyznano niemal 54,5 tys. patentów dla tego typu wynalazków. Nie wszystkie kwestie związane z prawem własności intelektualnej, prawem autorskim, wykorzystaniem gen AI są uregulowane. – Potrzeba jeszcze trochę czasu, żeby znalazły się odpowiednie rozwiązania prawne, które pozwolą na ochronę rozwiązań wykorzystujących sztuczną inteligencję – ocenia Dorota Rzążewska, prezeska Polskiej Izby Rzeczników Patentowych.

DlaWas.info

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.