Komunikaty PR

Pomiar poboru mleka w fabryce Hochland w Węgrowie

2024-07-30  |  12:00

Jednym z największych wyzwań współczesnych mleczarni są odbiory mleka, czyli pierwszy i zarazem kluczowy proces, dzięki któremu można rozpocząć produkcję serów. Głównym problemem są różne wartości podczas pobierania surowca z cysterny do punktu odbioru, czyli w tym przypadku - mleczarni. Dla polskiego oddziału firmy Hochland rozwiązanie znalazł Endress+Hauser, wdrażając odpowiedni system w zakładzie w Węgrowie.

Transport mleka od rolnika do mleczarni wiąże się wyzwaniami dotyczącymi dokładnego określania ilości surowca, decyduje np. o późniejszych rozliczeniach finansowych. Podczas odbioru mleka od dostawcy lub przedsiębiorcy jego ilość jest mierzona za pomocą systemu pomiarowego objętości, który jest zamontowany w cysternie samochodowej.

Zupełnie inaczej wygląda to w mleczarni – tutaj ilość jest zliczana przez wyznaczenie objętości na podstawie np. pomiaru wagi samochodowej, gęstości mleka określonej w laboratorium lub przez bezpośredni pomiar objętości, za pomocą systemu pomiarowego bazującego na przepływomierzach elektromagnetycznych. Różnice mogą być więc znaczące.

Określanie odpowiedniej ilości mleka

Wskazania układów pomiarowych w cysternach mogą się różnić od tych podawanych przez systemy stosowane w mleczarniach. – Zakłady produkcyjne zaczęły poszukiwać rozwiązań, które nie tylko będą dokładniejsze, ale jednocześnie mogą wpłynąć na usprawnienie procesów lub uzyskanie przewagi konkurencyjnej w postaci optymalizacji produkcji, lub uzyskania wyższej jakości produktu. W tym przypadku razem z firmą Hochland Polska w Węgrowie, uzyskaliśmy pewne i powtarzalne rozwiązanie niezależne od warunków atmosferycznych oraz znacznie wyższą przepustowość przyjęcia. Finalnie przełożyło się na znaczne obniżenie czasu rozładunku, dzięki czemu zarówno firma Hochland, jak i dostawcy, oszczędzają czas i swoje pieniądze. – mówi Łukasz Wołoszyn, Industry Manager Food & Beverages  z Endress+Hauser.

Zastosowanie przepływomierza masowego w precyzyjny sposób pozwoli na usprawnienie kilku zasadniczych procesów. Były to: prowadzenie bezpośrednich pomiarów masy, gęstości i objętości, uniezależnienie pomiarów od warunków atmosferycznych, monitorowanie gęstości on-line z możliwością wykrywania rozwodnienia mleka, automatyczne rozpoznawanie produktu na podstawie gęstości (produkt lub CIP) oraz odporność na napowietrzanie mleka i piany, czy wreszcie automatyczną kontrolę rozładunku, zapewniającą najlepszą powtarzalność.

Zastosowanie tego rozwiązania sprawiło również, że pomiary są powtarzalne i nie była potrzebna dodatkowa rekalibracja, która jest też uzależniona od pory roku. Dodatkowo, zastosowanie takich systemów eliminuje potencjalne nieuczciwe praktyki dostawców. Wszystko to prowadzi do usprawnienia prowadzonych i niezbędnych procesów.

Nowoczesne systemu kontrolno-pomiarowe i… serek Almette

Endress+Hauser współpracuje z polskim oddziałem Hochland od wielu lat w kilku obszarach. Firma dostarcza m.in. aparaturę kontrolną pomiarową używaną w procesach produkcji – od prostszych rozwiązań, jak urządzenia do pomiaru ciśnienia czy temperatury, ale też te najbardziej zaawansowane do pomiarów mętności, przewodności, gęstości czy pH.

Jednym z nich, specjalnie dostarczonym dla procesu produkcji serka wiejskiego Almette, była aplikacja pomiaru pH. Ciągły pomiar procesu ma kluczowe znaczenie dla prowadzenia wytwarzania w sposób zapewniający wysoką jakość i powtarzalność produkcji. Układ pomiaru to w pełni automatyczny zestaw, przystosowany do automatycznego mycia, co jest ważne z uwagi na konieczność zachowania wysokiej higieny procesu.

Endress+Hauser jest obecny również w obszarze wytwarzania i dostarczania mediów, gdzie m.in. dokonuje pomiarów procesowych jak również monitoruje ich zużycie. W ostatnim roku została uruchomiona podczyszczalnia ścieków w węgrowskiej fabryce serów, w której skorzystano z rozwiązań szwajcarskiej firmy. – Od chwili uruchomienia instalacja działa zgodnie z założeniami. Cenimy sobie długoletnią współpracę, profesjonalizm, otwartość i elastyczność rozwiązań dostarczanych dla nas – podsumowuje Cezary Szymaniak, Menadżer ds. Rozwoju Technicznego w Hochland Polska.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.