Badanie PMR: Kto kupuje dania gotowe?
Marketing
PMR
Królewska 57
30-081 Kraków
marketing|pmrcorporate.com| |marketing|pmrcorporate.com
12 340 51 00
www.pmrmarketexperts.com
Jak wynika z badania PMR przeprowadzonego w listopadzie 2020 r. na próbie reprezentatywnej, 56% Polaków w ciągu sześciu miesięcy poprzedzających badanie zdarzyło się kupić danie przygotowywane na ciepło w miejscu zakupu (np. hot-doga, hamburgera, zapiekankę). Z kolei po paczkowane dania gotowe sięgnęło w tym czasie niemal 2/3 badanych.
Spośród dań gotowych, najpowszechniej kupowane są dania garmażeryjne (naleśniki, pierogi, krokiety), po które sięga 82% kupujących dania gotowe. Sałatki świeże wybiera 43% zaś majonezowe 26%. Niemal co czwarty respondent kupuje gotowe zestawy obiadowe, zarówno te oferujące kuchnię polską (z kotletami schabowym, mielonym czy bigosem) jak i smaki świata (zestawy kuchni azjatyckiej, włoskiej, itd.). Niewiele mniej badanych (22%) kupuje zupy gotowe do podgrzania. Gotowe sushi w opakowaniu w badanym okresie kupiło 16% badanych. Po sushi ze sklepowych półek równie często sięgali kobiety i mężczyźni. W przypadku sałatek majonezowych oraz gotowych dań obiadowych i zup zaznaczała się przewaga mężczyzn. Z kolei na zakup kategorii sałatek świeżych i dań garmażeryjnych częściej wskazywały kobiety.
Wybory skorelowane z wiekiem
Respondenci w wieku 55 lat i więcej rzadziej deklarowali zakup gotowych zestawów obiadowych, zup i sushi. W przypadku sałatek majonezowych odsetek wskazań był zbliżony do średniej zaś w kategorii sałatek świeżych i dań garmażeryjnych nawet wyższy.
Po zestawy obiadowe sięgali natomiast najczęściej badani między 18-tym a 34-tym rokiem życia. Zwłaszcza dania „kuchni świata” były przez nich wybierane częściej (35%) niż przez respondentów z przedziału wiekowego 35-54 (27%) oraz starszych (13%).
Wegetarianie chętnie sięgają po dania gotowe
Osoby na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej częściej niż ogół respondentów deklarują zakup dań gotowych (78% vs. 64%), co może wiązać się z faktem, że na takiej diecie częściej byli badani z młodszych grup wiekowych. W porównaniu z osobami spożywającymi mięso, weganie i wegetarianie powszechniej kupowali sałatki świeże (60% vs. 42%), dania kuchni świata (35% vs. 24%) oraz zupy (37% vs. 21%).
Więcej informacji w raporcie PMR: Rynek produktów food to go w Polsce 2020/2021 ► https://bit.ly/pmr-food-to-go-2021
Najnowsze materiały prasowe firmy PMR można znaleźć na naszej stronie ► https://www.pmrmarketexperts.com/press-room/
KONTAKT DLA MEDIÓW
marketing@pmrcorporate.com
Zebra Technologies uruchamia program wyróżnień dla zrównoważonego rozwoju
Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
Think tank Żywność dla Przyszłości prezentuje wnioski z raportu „Talerz Polaka"
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
T-Mobile startuje w Polsce z nowym konceptem. Pozwoli klientom przetestować i doświadczyć najnowocześniejszych technologii
T-Mobile już od kilku lat realizuje strategię, która mocno skupia się na innowacjach i doświadczeniach klienta związanych z nowymi technologiami. Połączeniem obu tych elementów jest Magenta Experience Center – nowoczesny koncept, który ma zapewnić klientom możliwość samodzielnego przetestowania najnowszych technologii. Format, z sukcesem działający już na innych rynkach zachodnioeuropejskich, właśnie zadebiutował w Warszawie. Będą z niego mogli korzystać zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi.
Problemy społeczne
W Polsce brakuje dostępnych cenowo mieszkań. Eksperci mówią o kryzysie mieszkaniowym
– Większość osób – nawet ze średnimi, wcale nie najgorszymi dochodami – ma problem, żeby zaspokoić swoje potrzeby mieszkaniowe, ale też z tym, żeby po zaspokojeniu tych potrzeb, po opłaceniu wszystkich rachunków i opłat związanych z mieszkaniem, mieć jeszcze środki na godne życie – mówi Aleksandra Krugły z Fundacji Habitat for Humanity Poland. Jak wskazuje, problem stanowi nie tylko wysoki współczynnik przeciążenia kosztami mieszkaniowymi, ale i tzw. luka czynszowa, w której mieści się ponad 1/3 społeczeństwa. Tych problemów nie rozwiąże jednak samo zwiększanie liczby nowych lokali. Potrzebne są również rozwiązania, które umożliwią zaangażowanie sektora prywatnego w zwiększenie podaży dostępnych cenowo mieszkań na wynajem.
Konsument
Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend
Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.