Komunikaty PR

Co wspólnego ma gastronomia z IT?

2023-04-21  |  13:00
Biuro prasowe

POS-y, które zrewolucjonizowały gastro

Współczesne sprzęty do obsługi gastronomii posiadają zaawansowane funkcje, pozwalające na prowadzenie sprzedaży w sposób zautomatyzowany i bardziej precyzyjny. W efekcie wzrasta szybkość obsługi, na czym zależy nie tylko właścicielom lokali, ale i gościom.

Nowoczesne systemy chmurowe POS (Point of Sale) od lat zyskują coraz większą popularność w branży. Są to oprogramowania które integrują wiele funkcji gastronomicznych w jednym miejscu. Wśród nich m.in.: zamówienia, obsługa stolików, modyfikacja menu, raportowanie, wystawianie faktur czy rozliczanie. Dzięki temu pracownicy restauracji są w stanie działać znacznie efektywniej.

Oprogramowania do systemów POS

Programy POS dla gastronomii są w pełni dostosowane do tego, z jakimi problemami czy wyzwaniami mierzą się pracownicy gastro. Nowoczesne oprogramowania cechują się łatwą obsługą i dostosowaniem do specyfiki danego lokalu. Za ich pomocą można łatwo zarządzać kuchnią, a także tworzyć menu czy listy składników, w tym przepisów na potrawy. Ułatwia to zarówno planowanie jak i kontrolę kosztów.

Tworząc nowe oprogramowanie dla gastronomii, iD POS, koncentrowaliśmy się na tym, by zapewnić właścicielom lokali narzędzie tak proste w obsłudze jak używanie smartfona. Chcieliśmy maksymalnie obniżyć subskrybentom próg wejścia, by czuli, że sami, za pomocą kilku kliknięć mogą modyfikować ustawienia i zarządzać biznesem. Obserwowaliśmy, że w tym kierunku zmierza rynek technologiczny, który staje się dostępny dla każdego, i przełożyliśmy to na rynek gastronomii – komentuje Mateusz Dudek, przedstawiciel marki iD POS.

Integracje oprogramowań z urządzeniami

Integracja systemów POS z urządzeniami mobilnymi, takimi jak tablety i smartfony, staje się coraz bardziej popularna w gastronomii. Pozwala to na szybsze i bardziej wydajne obsługiwanie klientów. Kelnerzy mogą przeglądać menu, przyjmować zamówienia, drukować paragony i rozliczać rachunki bezpośrednio z urządzenia mobilnego.

Śledzimy nowości na rynku technologii dla gastronomii, ponieważ chcemy, by nasz zespół korzystał z rekomendowanych, najlepszych rozwiązań. Zupełnie nie wyobrażam dziś sobie pracy w systemie analogowym. Zapisywanie wszystkich danych w chmurze, do której mamy stały dostęp z dowolnego urządzenia, znacznie usprawnia nam prowadzenie lokalu – wskazuje Konrad Czekański z Restauracji Paradiso Kitchen & Cocktails.

Choć w restauracjach czy barach z reguły nie szukamy nowości technologicznych, to trudno dziś o lokal, który nie korzysta z takich rozwiązań. Zdaniem ekspertów trend ten będzie się pogłębiał, a kolejne lata przyniosą nam jeszcze silniejsze zespolenie tych dwóch, na pozór odległych sobie branż

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy System wizyjny Zebra Technologies wspiera piekarnie przemysłowe Biuro prasowe
2024-04-29 | 13:00

System wizyjny Zebra Technologies wspiera piekarnie przemysłowe

WARSZAWA, Polska, 18 kwietnia 2024 r. – Zebra Technologies Corporation (NASDAQ: ZBRA), wiodący dostawca rozwiązań cyfrowych umożliwiających przedsiębiorstwom inteligentne łączenie
Przemysł spożywczy Prawie głodny? 7Days. Złap na drogę! Rogalik dla każdego w nowej kampanii marki.
2024-04-29 | 12:00

Prawie głodny? 7Days. Złap na drogę! Rogalik dla każdego w nowej kampanii marki.

W maju marka 7Days startuje z największą aktywacją w tym roku w ramach kampanii „7Days. Złap na drogę!”, której celem jest promocja produktu – rogalika 7Days.
Przemysł spożywczy BRAK ZDJĘCIA
2024-04-26 | 12:00

Zebra Technologies uruchamia program wyróżnień dla zrównoważonego rozwoju

Warszawa, Polska – 24 kwietnia 2024 r. – Zebra Technologies Corporation (NASDAQ: ZBRA), wiodący dostawca rozwiązań cyfrowych umożliwiających firmom inteligentne łączenie danych, zasobów i ludzi, ogłosiła dziś

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

T-Mobile startuje w Polsce z nowym konceptem. Pozwoli klientom przetestować i doświadczyć najnowocześniejszych technologii

T-Mobile już od kilku lat realizuje strategię, która mocno skupia się na innowacjach i doświadczeniach klienta związanych z nowymi technologiami. Połączeniem obu tych elementów jest Magenta Experience Center – nowoczesny koncept, który ma zapewnić klientom możliwość samodzielnego przetestowania najnowszych technologii. Format, z sukcesem działający już na innych rynkach zachodnioeuropejskich, właśnie zadebiutował w Warszawie. Będą z niego mogli korzystać zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi.

Problemy społeczne

W Polsce brakuje dostępnych cenowo mieszkań. Eksperci mówią o kryzysie mieszkaniowym

 Większość osób – nawet ze średnimi, wcale nie najgorszymi dochodami – ma problem, żeby zaspokoić swoje potrzeby mieszkaniowe, ale też z tym, żeby po zaspokojeniu tych potrzeb, po opłaceniu wszystkich rachunków i opłat związanych z mieszkaniem, mieć jeszcze środki na godne życie – mówi Aleksandra Krugły z Fundacji Habitat for Humanity Poland. Jak wskazuje, problem stanowi nie tylko wysoki współczynnik przeciążenia kosztami mieszkaniowymi, ale i tzw. luka czynszowa, w której mieści się ponad 1/3 społeczeństwa. Tych problemów nie rozwiąże jednak samo zwiększanie liczby nowych lokali. Potrzebne są również rozwiązania, które umożliwią zaangażowanie sektora prywatnego w zwiększenie podaży dostępnych cenowo mieszkań na wynajem.

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.