Etniczny street food i klasyka w nowej odsłonie
Kolejną okazją do tego były warsztaty dla influencerów, zorganizowane w siedzibie Akademii – zabytkowym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Tematem było grillowanie, a prowadzący spotkanie, czyli gość specjalny – Andrzej Andrzejczak, znany jako Dr Meat oraz szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko, udowodnili, że na ruszcie można przygotować naprawdę oryginalne dania, zarówno klasyczne z nowoczesnym twistem, jak i te inspirowane etniczną kuchnią uliczną.
Warsztaty organizowane w Akademii Qulinarnej Sokołów wpisują się w misję edukacyjną firmy. To zarówno zachęta do zróżnicowanej, codziennej diety, opartej na wysokiej jakości produktach, jak i poszerzanie kulinarnych horyzontów. – Jesteśmy przekonani, że propagowanie wiedzy i umiejętności kulinarnych sprzyja jednocześnie dbałości o wartościowe odżywianie – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Zachęcamy do odkrywania nowych smaków i pokazujemy, że każdy może przygotować wyśmienite, oryginalne dania. Teraz jesteśmy w pełni uwielbianego przez Polaków sezonu grillowego, dlatego tematem naszych warsztatów były właśnie dania z rusztu. Nasi goście, wspólnie z prowadzącymi przygotowali ciekawe, różnorodne potrawy, z dużą ilością warzyw i dodatków. To znakomite propozycje kulinarne, które mogą urozmaicić i wzbogacić grillowe menu.
W Akademii Qulinarnej Sokołów swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się uznani szefowie kuchni i eksperci. Tym razem gościem specjalnym był Andrzej Andrzejczak, znany jako Dr Meat – jedna z najbarwniejszych postaci na polskiej scenie gastro, prowadzący telewizyjne programy kulinarne, których głównym tematem jest mięso. Od lat odkrywa i definiuje polski streetfood – i to właśnie dania „uliczne”, reprezentujące kuchnie etniczne, przygotował wspólnie z uczestnikami warsztatów. Smash burger, wykonany z sokołowskiej wołowiny, został podany w towarzystwie piklowanej cebuli i ogórków, a ich smak dodatkowo podbił przygotowany własnoręcznie mayo chorizo. Kuchnię tex-mex reprezentowały fajitas ze skirt stekiem (czyli stekiem z przepony, o unikalnych walorach smakowych) i grillowanymi warzywami. Nie zabrakło też smaków z Korei. Bulgogi, czyli cienkie plastry wołowiny opiekane na grillu, stworzyły znakomitą kompozycję z makaronem udon i sałatką pa muchim.
Szef kuchni Sokołów, Dominik Moskalenko, zaprezentował natomiast grillową klasykę, lecz w nowej odsłonie. Karkówka, która należy do dań najczęściej przygotowywanych na ruszcie, podczas warsztatów została przyrządzona w trzech zupełnie odmiennych wariantach: w marynacie klasycznej, jogurtowej oraz z dodatkami rodem z kuchni wietnamskiej. W innowacyjny sposób został podany także kolejny grillowy klasyk, jakim jest kaszanka. Podczas spotkania została zaserwowana na podpłomykach, z dodatkiem duszonej cebuli oraz prażonych gruszek i jabłek z majerankiem.
- Chcemy zachęcać wszystkich do poszerzania kulinarnych horyzontów, odkrywania w sobie pasji do gotowania oraz czerpania przyjemności z dobrego jedzenia – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Jestem przekonany, że dzięki spotkaniom w Akademii Qulinarnej Sokołów, podczas których inspirujemy i dostarczamy profesjonalnej wiedzy, możemy realizować tę misję.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.