Komunikaty PR

Fabryka Danone w Bieruniu z nagrodą Lean Diamonds Awards

2024-01-25  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Alicja Wincenciuk
24/7 Communication

ul. Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
alicja.wincenciuk|247.com.pl| |alicja.wincenciuk|247.com.pl
+48 731 940 247
https://247.com.pl/

Fabryka serków i jogurtów Danone w Bieruniu otrzymała prestiżową, międzynarodową nagrodę Lean Diamonds Awards 2023 za wdrożenie nowoczesnych procesów produkcyjnych, w tym zaawansowanych rozwiązań cyfrowych. Bieruńska fabryka to wiodący ośrodek produkcyjny Danone w Europie, który przetwarza mleko z polskich gospodarstw, a powstające tu produkty trafiają na rynek krajowy i do przeszło dwudziestu innych krajów. Rozwój skali działania idzie w parze z działaniami na rzecz środowiska, lokalnej społeczności i regionu.

Konkurs Lean Diamonds Awards nagradza najciekawsze rozwiązania z zakresu lean manufacturing – czyli optymalizujących procesy w firmach. W ostatniej edycji zgłoszono rozwiązania wprowadzone w 70 firmach z całego świata. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 12 organizacji – w tym zakład produkcyjny Danone w Bieruniu, któremu przyznano nagrodę główną w kategorii Lean Digital. Nagrodę wręczono podczas gali, która odbyła się w Mediolanie. Jury wzięło pod uwagę wykorzystanie rozwiązań cyfrowych w procesach wytwarzania, w tym m.in. w zakresie podnoszenia efektywności, rozwiązywania problemów, czy zarządzania komunikacją. – Nagroda Lean Diamonds Awards to ogromne wyróżnienie dla fabryki Danone w Bieruniu, wyraz uznania dla naszej strategicznej wizji i dobrze zaprojektowanych procesów. Jest to efekt zaangażowania całego zespołu fabryki w rozwijanie rozwiązań Lean i zapewnienie ciągłego doskonalenia. To także duża motywacja do dalszej pracy – komentuje Robert Eliasz, dyrektor zakładu produkcyjnego Danone w Bieruniu.

Cyfryzacja na najwyższym poziomie

Jakie innowacyjne rozwiązania stosowane w fabryce w Bieruniu zachwyciły zagranicznych ekspertów? Między innymi wspieranie codziennej pracy operatorów poprzez wykorzystanie rozwiązań cyfrowych. Przekłada się to na szybkość reakcji i zwiększenie bezpieczeństwa. Automatycznie generowane odczyty wskazują operatorowi miejsce wystąpienia ewentualnego problemu lub zwracają uwagę na ryzyko jego powstania. Technologia prześciga również oko ludzkie w wykrywaniu zatrzymań maszyn – takie informacje są wyświetlane na monitorach w czasie rzeczywistym, a więc szybciej niż ktokolwiek byłby w stanie je zauważyć. – Fabryka w Bieruniu posiada zaawansowane rozwiązania, ale też potencjał dalszego doskonalenia tych rozwiązań pod kątem ,,Przemysłu 4.0”, stąd wdrażanie kolejnych innowacji. Nieustannie dążymy do upraszczania procesów i przyniesienia jeszcze większej wartości dodanej, działając w duchu Lean i koncentrując się na ciągłym doskonaleniu – podsumowuje Magdalena Soból, kierownik ds. technologii cyfrowych w Danone.

Tego rodzaju rozwiązań wprowadzono wiele, a ciągłe rozszerzanie ich skali pozwala efektywniej zarządzać przepływem informacji, co przekłada się na szybkość reakcji i zwiększenie bezpieczeństwa na wszystkich etapach wytwarzania produktów mlecznych.

Lokalne działania – globalny wpływ

Fabryka w Bieruniu to kluczowy ośrodek produkcyjny Danone w Europie, przetwarza mleko pochodzące z polskich gospodarstw, a powstające tu produkty trafiają nie tylko do polskich sklepów, ale również są eksportowane łącznie do ponad 20 krajów – w tym do Stanów Zjednoczonych. Zakład to również znaczący pracodawca w regionie, angażujący się w działania społeczne.

Fabryka jest ceniona za innowacyjność i rozwiązania z zakresu ochrony środowiska, m.in. za sprawnie funkcjonujący system zarządzania środowiskowego ISO 14001, wysokie wskaźniki odzysku i recyklingu odpadów – aż 100% odpadów żywnościowych generowanych w fabryce w Bieruniu trafia do recyklingu lub odzysku. Zaś energia elektryczna, z jakiej korzysta fabryka w 100% pochodzi ze źródeł odnawialnych[1]. W 2019 roku zakład otrzymał tytuł Fabryki Roku, a w listopadzie 2023 r., został uhonorowany przez Burmistrza Miasta Bierunia nagrodą Bieruńskiego Utopca w kategorii społeczna odpowiedzialność biznesu za szczególne osiągnięcia na rzecz lokalnej społeczności.

 


[1] Na podstawie PPA (Power Purchase Agreement) i GO (Guarantee of Origin)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 24/7 Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji

Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.

Konsument

Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.