Komunikaty PR

Fabryka Danone w Bieruniu z nagrodą Lean Diamonds Awards

2024-01-25  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Alicja Wincenciuk
24/7 Communication

ul. Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
alicja.wincenciuk|247.com.pl| |alicja.wincenciuk|247.com.pl
+48 731 940 247
https://247.com.pl/

Fabryka serków i jogurtów Danone w Bieruniu otrzymała prestiżową, międzynarodową nagrodę Lean Diamonds Awards 2023 za wdrożenie nowoczesnych procesów produkcyjnych, w tym zaawansowanych rozwiązań cyfrowych. Bieruńska fabryka to wiodący ośrodek produkcyjny Danone w Europie, który przetwarza mleko z polskich gospodarstw, a powstające tu produkty trafiają na rynek krajowy i do przeszło dwudziestu innych krajów. Rozwój skali działania idzie w parze z działaniami na rzecz środowiska, lokalnej społeczności i regionu.

Konkurs Lean Diamonds Awards nagradza najciekawsze rozwiązania z zakresu lean manufacturing – czyli optymalizujących procesy w firmach. W ostatniej edycji zgłoszono rozwiązania wprowadzone w 70 firmach z całego świata. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 12 organizacji – w tym zakład produkcyjny Danone w Bieruniu, któremu przyznano nagrodę główną w kategorii Lean Digital. Nagrodę wręczono podczas gali, która odbyła się w Mediolanie. Jury wzięło pod uwagę wykorzystanie rozwiązań cyfrowych w procesach wytwarzania, w tym m.in. w zakresie podnoszenia efektywności, rozwiązywania problemów, czy zarządzania komunikacją. – Nagroda Lean Diamonds Awards to ogromne wyróżnienie dla fabryki Danone w Bieruniu, wyraz uznania dla naszej strategicznej wizji i dobrze zaprojektowanych procesów. Jest to efekt zaangażowania całego zespołu fabryki w rozwijanie rozwiązań Lean i zapewnienie ciągłego doskonalenia. To także duża motywacja do dalszej pracy – komentuje Robert Eliasz, dyrektor zakładu produkcyjnego Danone w Bieruniu.

Cyfryzacja na najwyższym poziomie

Jakie innowacyjne rozwiązania stosowane w fabryce w Bieruniu zachwyciły zagranicznych ekspertów? Między innymi wspieranie codziennej pracy operatorów poprzez wykorzystanie rozwiązań cyfrowych. Przekłada się to na szybkość reakcji i zwiększenie bezpieczeństwa. Automatycznie generowane odczyty wskazują operatorowi miejsce wystąpienia ewentualnego problemu lub zwracają uwagę na ryzyko jego powstania. Technologia prześciga również oko ludzkie w wykrywaniu zatrzymań maszyn – takie informacje są wyświetlane na monitorach w czasie rzeczywistym, a więc szybciej niż ktokolwiek byłby w stanie je zauważyć. – Fabryka w Bieruniu posiada zaawansowane rozwiązania, ale też potencjał dalszego doskonalenia tych rozwiązań pod kątem ,,Przemysłu 4.0”, stąd wdrażanie kolejnych innowacji. Nieustannie dążymy do upraszczania procesów i przyniesienia jeszcze większej wartości dodanej, działając w duchu Lean i koncentrując się na ciągłym doskonaleniu – podsumowuje Magdalena Soból, kierownik ds. technologii cyfrowych w Danone.

Tego rodzaju rozwiązań wprowadzono wiele, a ciągłe rozszerzanie ich skali pozwala efektywniej zarządzać przepływem informacji, co przekłada się na szybkość reakcji i zwiększenie bezpieczeństwa na wszystkich etapach wytwarzania produktów mlecznych.

Lokalne działania – globalny wpływ

Fabryka w Bieruniu to kluczowy ośrodek produkcyjny Danone w Europie, przetwarza mleko pochodzące z polskich gospodarstw, a powstające tu produkty trafiają nie tylko do polskich sklepów, ale również są eksportowane łącznie do ponad 20 krajów – w tym do Stanów Zjednoczonych. Zakład to również znaczący pracodawca w regionie, angażujący się w działania społeczne.

Fabryka jest ceniona za innowacyjność i rozwiązania z zakresu ochrony środowiska, m.in. za sprawnie funkcjonujący system zarządzania środowiskowego ISO 14001, wysokie wskaźniki odzysku i recyklingu odpadów – aż 100% odpadów żywnościowych generowanych w fabryce w Bieruniu trafia do recyklingu lub odzysku. Zaś energia elektryczna, z jakiej korzysta fabryka w 100% pochodzi ze źródeł odnawialnych[1]. W 2019 roku zakład otrzymał tytuł Fabryki Roku, a w listopadzie 2023 r., został uhonorowany przez Burmistrza Miasta Bierunia nagrodą Bieruńskiego Utopca w kategorii społeczna odpowiedzialność biznesu za szczególne osiągnięcia na rzecz lokalnej społeczności.

 


[1] Na podstawie PPA (Power Purchase Agreement) i GO (Guarantee of Origin)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 24/7 Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Przemysł spożywczy

Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa

Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.

Ochrona środowiska

Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania

Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.