Finalizacja inwestycji Herbapolu-Lublin w oddziale w Lubawie
Nowa linia do produkcji dżemów jest oparta o nowoczesną technologię, zawierającą standardy Lean Management, mające na celu skrócenie czasu przezbrojeń pomiędzy formatami słoików oraz wizualizację części formatowych wraz z ustawieniami procesu dla operatorów. Projektując maszyny skupiono uwagę na optymalizacji zużycia nośników energii. Inwestycja obejmuje także budynek magazynowo-produkcyjny.
Prezes Herbapolu-Lublin podkreśla, jak duże ma to znaczenie dla realizacji strategii firmy. – Inwestycje to niezbędna baza dalszego, stabilnego rozwoju – mówi Evangelos Evangelou. – Dzięki nim możemy umacniać naszą przewagę konkurencyjną, poprzez zwiększanie potencjału poszczególnych zakładów oraz usprawnianie procesów produkcyjno-logistycznych. Co ważne, zgodnie z naszą strategią CSR, każda z realizowanych przez nas inwestycji, spełnia też określone wymogi środowiskowe.
Innowacje i korzyści
Nowy park maszynowy w lubawskim oddziale Herbapolu-Lublin jest w pełni zautomatyzowany. Zastosowane innowacje technologiczne obejmują cały proces produkcji – począwszy od rozładunku słoików, które są podawane automatycznie na linię, poprzez proces przygotowania dżemów, w którym wszystkie składniki również są dodawane automatycznie, a receptury są zapisane w komputerze. Niezwykle ważnym elementem inwestycji jest pasteryzator, który kontroluje proces na każdym etapie: od pasteryzacji, poprzez wstępne chłodzenie, po wychłodzenie produktu. W tym urządzeniu jest siedem niezależnych sekcji, regulowanych i dostosowanych do procesu przez technologów zakładu. Pasteryzator pozwala ponadto na odzysk ciepła, a co za tym idzie mniejsze zużycie węgla i ograniczenie emisji CO2.
Dyrektor Operacyjny w Herbapolu-Lublin podkreśla korzyści płynące z nowej inwestycji. – Dbając o nieustanny rozwój naszych zakładów, korzystamy z najnowocześniejszych, innowacyjnych technologii – mówi Paweł Ogorzałek. – Rozwiązania zaimplementowane w oddziale w Lubawie przede wszystkim zwiększają aż trzykrotnie nasze moce produkcyjne. Produkty dżemowe Herbapolu już wcześniej cieszyły się renomą wśród konsumentów, doceniających ich znakomite walory smakowe. Teraz możemy zaoferować dżemy, konfitury i powidła o jeszcze wyższej, w pełni powtarzalnej jakości, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. To z pewnością dodatkowo umocni pozycję Herbapolu-Lublin w tej ważnej kategorii rynkowej.
![Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności Biuro prasowe](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_479802588,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności
![Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_303177164,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?
![DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_911734298,w_253,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-innowacje.png)
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-lifestyle.png)
Prawo
![](https://www.newseria.pl/files/11111/headway-5qgiuubxkwm-unsplash,w_274,_small.jpg)
Przedsiębiorcy czekają na doprecyzowanie przepisów dotyczących Małego ZUS-u Plus. W sądach toczy się ponad 600 spraw z ZUS-em
Oddziały Biura Rzecznika MŚP prowadzą już ponad 600 spraw dotyczących Małego ZUS-u Plus. Przedmiotem sporu z ZUS-em jest interpretacja, jak długo – dwa czy trzy lata – powinna trwać przerwa, po upływie której przedsiębiorca może ponownie skorzystać z niższych składek. Pod koniec czerwca Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim wydał pierwszy wyrok, w którym podzielił korzystną dla przedsiębiorców argumentację Rzecznika MŚP. – Nie stanowi on jeszcze o linii interpretacyjnej. Czekamy na wejście w życie ustawy deregulacyjnej, która ułatwi od stycznia przedsiębiorcom przechodzenie na Mały ZUS Plus – mówi Agnieszka Majewska, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.
Problemy społeczne
Awaria CrowdStrike’a miała podobne skutki jak potencjalny cyberatak. Uzależnienie od technologii to ryzyko wyłączenia całych gałęzi gospodarki
![](https://www.newseria.pl/files/11111/izdebski-awaria-foto-2,w_133,r_png,_small.png)
Ogromna awaria systemu Windows, wywołanego błędem w aktualizacji oprogramowania CrowdStrike, doprowadziła do globalnego paraliżu. Przestały działać systemy istotne z perspektywy codziennego życia milionów ludzi. Tylko w piątek odwołano kilka tysięcy lotów na całym świecie, a w części regionów w USA nie działał numer alarmowy. – To pokazuje, że im bardziej jesteśmy uzależnieni od technologii, tym łatwiej wykluczyć wręcz całe gałęzie gospodarki, a podobne skutki mógłby mieć cyberatak – ocenia Krzysztof Izdebski z Fundacji im. Stefana Batorego. Jego zdaniem tego typu incydenty są nie do uniknięcia i trzeba się na nie lepiej przygotować.
Ochrona środowiska
Nowelizacja przepisów ma przyspieszyć rozwój farm wiatrowych. Do 2040 roku Polska może mieć zainstalowane w nich ponad 40 GW mocy
![](https://www.newseria.pl/files/11111/wiatraki-nowelizacja-2-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Jeszcze w tym kwartale ma zostać przyjęty przez rząd projekt zmian w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych. Nowelizacja zmniejsza minimalną odległość turbin wiatrowych od zabudowań do 500 m. Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej ocenia, że zmiana odległości zwiększy potencjał energetyki wiatrowej do 2040 roku nawet dwukrotnie, do poziomu 41,1 GW. – Branża czeka też na przyspieszenie procedur, przede wszystkim procedury środowiskowej i całego procesu zmiany przeznaczenia gruntów – mówi Anna Kosińska, członkini zarządu Res Global Investment.
Partner serwisu
Szkolenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ramka-prawa-akademia-newser_1,w_274,_small.jpg)
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.