Komunikaty PR

Finalizacja inwestycji Herbapolu-Lublin w oddziale w Lubawie

2024-05-27  |  11:55
Biuro prasowe

Nowa linia do produkcji dżemów jest oparta o nowoczesną technologię, zawierającą standardy Lean Management, mające na celu skrócenie czasu przezbrojeń pomiędzy formatami słoików oraz wizualizację części formatowych wraz z ustawieniami procesu dla operatorów. Projektując maszyny skupiono uwagę na optymalizacji zużycia nośników energii. Inwestycja obejmuje także budynek magazynowo-produkcyjny.

Prezes Herbapolu-Lublin podkreśla, jak duże ma to znaczenie dla realizacji strategii firmy. – Inwestycje to niezbędna baza dalszego, stabilnego rozwoju – mówi Evangelos Evangelou. – Dzięki nim możemy umacniać naszą przewagę konkurencyjną, poprzez zwiększanie potencjału poszczególnych zakładów oraz usprawnianie procesów produkcyjno-logistycznych. Co ważne, zgodnie z naszą strategią CSR, każda z realizowanych przez nas inwestycji, spełnia też określone wymogi środowiskowe.

Innowacje i korzyści

Nowy park maszynowy w lubawskim oddziale Herbapolu-Lublin jest w pełni zautomatyzowany. Zastosowane innowacje technologiczne obejmują cały proces produkcji – począwszy od rozładunku słoików, które są podawane automatycznie na linię, poprzez proces przygotowania dżemów, w którym wszystkie składniki również są dodawane automatycznie, a receptury są zapisane w komputerze. Niezwykle ważnym elementem inwestycji jest pasteryzator, który kontroluje proces na każdym etapie: od pasteryzacji, poprzez wstępne chłodzenie, po wychłodzenie produktu. W tym urządzeniu jest siedem niezależnych sekcji, regulowanych i dostosowanych do procesu przez technologów zakładu. Pasteryzator pozwala ponadto na odzysk ciepła, a co za tym idzie mniejsze zużycie węgla i ograniczenie emisji CO2.

Dyrektor Operacyjny w Herbapolu-Lublin podkreśla korzyści płynące z nowej inwestycji. – Dbając o nieustanny rozwój naszych zakładów, korzystamy z najnowocześniejszych, innowacyjnych technologii – mówi Paweł Ogorzałek. – Rozwiązania zaimplementowane w oddziale w Lubawie przede wszystkim zwiększają aż trzykrotnie nasze moce produkcyjne. Produkty dżemowe Herbapolu już wcześniej cieszyły się renomą wśród konsumentów, doceniających ich znakomite walory smakowe. Teraz możemy zaoferować dżemy, konfitury i powidła o jeszcze wyższej, w pełni powtarzalnej jakości, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. To z pewnością dodatkowo umocni pozycję Herbapolu-Lublin w tej ważnej kategorii rynkowej.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Farmacja

Konsument

Konsumenci zwracają uwagę na klasę energetyczną sprzętu AGD. To ma wpływ na ich rachunki

Duże AGD ma spory potencjał oszczędności prądu w gospodarstwach domowych i w całym systemie elektroenergetycznym – ocenia APPLiA Polska, związek pracodawców tej branży. Ze względu na postęp technologiczny dziś produkowane urządzenia w najlepszych klasach energetycznych zużywają 10–20 proc. prądu w porównaniu do urządzeń dostępnych 25 lat temu. Do stałego postępu w tym obszarze motywują też wymogi unijne, które z roku na rok się zaostrzają.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.