Komunikaty PR

Ishida optymalizuje proces pakowania: Francep zyskał 20% wydajności

2023-03-28  |  13:00
Biuro prasowe

Naważarka wielogłowicowa Ishida umożliwiła wiodącemu francuskiemu dostawcy grzybów i warzyw zoptymalizowanie procesu pakowania nowego asortymentu produktów smażonych na patelni. Pozwoliło to znacząco zwiększyć produkcję przy jednoczesnym ograniczeniu strat produktowych, a to przełożyło się na atrakcyjny zwrot z inwestycji.

 

Francep, część grupy Gelpass, oferuje różnorodne produkty warzywne wysokiej jakości, kierowane do sektora detalicznego i gastronomicznego. Swoją reputację zawdzięcza przede wszystkim wyrobom z grzybów leśnych, a także ziemniakom i kasztanom. Niedawno firma rozszerzyła swoje portfolio o produkty przetworzone, takie jak grzyby smażone, smażone warzywa i gotowane puree ziemniaczane.

 

Wcześniej, firma Francep korzystała z naważarki wielogłowicowej innego producenta - na linii dedykowanej produkcji smażonych warzyw zawierających specjalistyczne składniki, w tym quinoę, kaszę bulgur i semolinę - maszyna osiągała jednak niską produktywność, a straty nadważeniowe były na zbyt wysokim poziomie. 

 

Jako rozwiązanie, Ishida zaproponowała 16-głowicową naważarkę wielogłowicową z serii CCW-RVE, dzięki której wydajność produkcji wzrosła o 20%, a straty nadważeniowe zmniejszyły się o 4%.

 

Nowa naważarka stanowi część inwestycji o wartości 3 milionów euro w fabryce Francep w Saint-Viance. Firma zdecydowała się na maszynę CCW-RVE-216 od Ishidy ze względu na wcześniejsze, bardzo pozytywne doświadczenia z technologią opracowaną przez producenta.  Sprzęt Ishida wykorzystywany był wcześniej na innej linii pakującej, a łatwość jego obsługi i wysoki poziom usług w zakresie wsparcia posprzedażowego i dostaw części zamiennych wpłynęły na decyzję o kolejnym zakupie.

 

"Byliśmy już dobrze zorientowani w możliwościach technologii Ishida i całkowicie zadowoleni z jej rozwiązań" - wyjaśnił Jérôme Prévost, dyrektor zakładu Francep, Saint-Viance. "Byliśmy zatem pewni, że i tym razem firma znajdzie najlepsze rozwiązanie dla naszych konkretnych wymagań" – dodał. 

 

16-głowicowy model Ishida RVE jest wyposażony w zestaw lejów wspomagających, montowanych bezpośrednio pod zbiornikami wagowymi. Pozwala to podwoić liczbę dostępnych zbiorników, z których wszystkie wykorzystują unikalne oprogramowanie Ishidy do obliczania potrójnej kombinacji. Oprogramowanie oblicza trzy optymalne kombinacje wagowe, następnie sprawdza je dwukrotnie, po to, by wybrać tę, która jest najbliższa ustalonej masie docelowej — wszystko w jednym cyklu. Produkt jest nakładany do opakowań za pomocą dwóch trzylitrowych zasobników czasowych. Wszystkie części kontaktowe pokryte są powłoką ze stali nierdzewnej z wypukłą powierzchnią, która zapobiega przywieraniu produktu i utrzymuje go w ruchu podczas przepływu przez wagę.

 

Ponadto, wytrzymała konstrukcja wagi i higieniczna konstrukcja zapobiegająca przedostawaniu się wody, pomagają zapewnić długotrwałą niezawodność maszyny.

 

W zakładzie Francep przez osiem miesięcy w roku maszyna pracuje w trybie dwóch siedmiogodzinnych zmian dziennych, a przez pozostałe cztery miesiące przez jedną siedmiogodzinną dzienną zmianę. Obecna wydajność 50 ważeń na minutę jest znacznie niższa od maksymalnej prędkości 100 opakowań na minutę. Daje to firmie Francep możliwość dalszego zwiększania mocy produkcyjnych - obecnie linia pracuje z wydajnością około 80 procent.

 

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z inwestycji. Ishida spełnia swoje obietnice" - potwierdził Jérôme Prévost. "Obecnie przetwarzamy około 100 ton produktu miesięcznie i jesteśmy przekonani, że możemy zwiększyć tę ilość do około 140 do 160 ton" – zapewnił.

 

Źródło: ishidaeurope.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Biznes na słodko, czyli miód jako idealny dodatek do słodkości reklamowych Biuro prasowe
2024-05-15 | 13:00

Biznes na słodko, czyli miód jako idealny dodatek do słodkości reklamowych

Miód, od wieków ceniony jest zarówno ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jego obecność w słodyczach, takich jak miodowe karmelki, to
Przemysł spożywczy Sport, owoce i warzywa – co Polacy myślą o zdrowym trybie życia?
2024-05-13 | 17:00

Sport, owoce i warzywa – co Polacy myślą o zdrowym trybie życia?

30. kwietnia br. w Paryżu odbyło się spotkanie, będące jednocześnie inauguracją kampanii GOOD MOVE, którego jednym z organizatorów było Stowarzyszenie Polskich
Przemysł spożywczy VEGETA przyprawą numer 1 na rynku europejskim
2024-05-09 | 01:00

VEGETA przyprawą numer 1 na rynku europejskim

VEGETA liderem w Europie [1] Marka VEGETA od 65 lat jest obecna na polskim rynku i towarzyszy konsumentom w codziennym przygotowywaniu posiłków. VEGETA Uniwersalna, to znana mieszanka

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Regionalne

Start-upy mogą się starać o wsparcie. Trwa nabór do programu rozwoju innowacyjnych pomysłów na biznes

Trwa nabór do „Platform startowych dla nowych pomysłów” finansowany z Funduszy Europejskich dla Polski Wschodniej 2021–2027. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości wybrała sześć partnerskich ośrodków innowacji, które będą oferować start-upom bezpłatne programy inkubacji. Platformy pomogą rozwinąć technologicznie produkt i zapewnić mu przewagę konkurencyjną, umożliwią dostęp do najlepszych menedżerów i rynkowych praktyków, ale też finansowanie innowacyjnych przedsięwzięć. Każdy z partnerów przyjmuje zgłoszenia ze wszystkich branż, ale także specjalizuje się w konkretnej dziedzinie. Jest więc oferta m.in. dla sektora motoryzacyjnego, rolno-spożywczego, metalowo-maszynowego czy sporttech.

Transport

Kolej pozostaje piętą achillesową polskich portów. Zarządy liczą na przyspieszenie inwestycji w tym obszarze

Nazywane polskim oknem na Skandynawię oraz będące ważnym węzłem logistycznym między południem i północą Europy Porty Szczecin–Świnoujście dynamicznie się rozwijają. W kwietniu 2024 roku wydano decyzję lokalizacyjną dotycząca terminalu kontenerowego w Świnoujściu, który ma szansę powstać do końca 2028 roku. Zdaniem ekspertów szczególnie ważnym elementem rozwoju portów, podobnie jak w przypadku innych portów w Polsce, jest transport kolejowy i w tym zakresie inwestycje są szczególnie potrzebne. – To nasza pięta achillesowa – przyznaje Rafał Zahorski, pełnomocnik zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście ds. rozwoju.

Polityka

Projekt UE zyskuje wymiar militarny. Wojna w Ukrainie na nowo rozbudziła dyskusję o wspólnej europejskiej armii

Wspólna europejska armia na razie nie istnieje, a w praktyce obronność to wyłączna odpowiedzialność państw członkowskich UE. Jednak wybuch wojny w Ukrainie, tuż za wschodnią granicą, na nowo rozbudził europejską dyskusję o potrzebie posiadania własnego potencjału militarnego. Jak niedawno wskazał wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz, Europa powinna mieć własne siły szybkiego reagowania i powołać komisarza ds. obronności, ponieważ stoi obecnie w obliczu największych wyzwań od czasu zakończenia II wojny światowej. – Musimy zdobyć własną siłę odstraszania i zwiększać wydatki na obronność – podkreśla europoseł Janusz Lewandowski.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.