Kolejna odsłona kampanii „Łączy nas coś dobrego” dobiegła końca
Stowarzyszenie Producentów Pieczywa, zrzeszające największe piekarnie w kraju, promowało pieczywo w trakcie akcji „Łączy nas coś dobrego”. Konsumenci byli edukowani o właściwościach pieczywa i jego istotnym udziale w codziennym, zbilansowanym jadłospisie. Upowszechniano również wiedzę na temat wysokiej jakości wyrobów piekarniczych, oferowanych przez sieci handlowe czy dyskonty.
Kampania spotkała się z bardzo dobrym odbiorem i w ciągu ośmiu miesięcy osiągnęła planowane zasięgi: reklamy w digitalu zostały wyświetlone prawie 28 milionów razy, a w mediach pojawiło się prawie 700 publikacji dotyczących akcji. Szczegóły przedstawione są na załączonej infografice.
- Od kilku lat Stowarzyszenie Producentów Pieczywa edukuje na temat właściwości i jakości odżywczych wyrobów piekarniczych. My, Polacy, lubimy chleb, dlatego niezmiennie przypominamy o tym, jakie są jego właściwości odżywcze, że jest częścią zdrowej i zbilansowanej diety, również tej, która ma doprowadzić nas do redukcji masy ciała. Jednocześnie uświadamiamy konsumentów, że pieczywo wypiekane w sklepach to produkt z krótkim składem, po który możemy sięgać z pełną świadomością, że wybraliśmy dobrą jakość dla siebie i naszej rodziny. Edukacja to długofalowy proces, rosną nam kolejne pokolenia konsumentów, więc nasze działania będziemy kontynuować z myślą o tym, żeby w przyszłym roku przeprowadzić wysokozasięgową kampanię, która dotrze do jeszcze większej grupy odbiorców – skomentował Jacek Górecki, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.
Ambasadorem tej edycji kampanii był Andrzej Polan – osobowość telewizyjna, znany restaurator i kucharz – który nie tylko przybliżał konsumentom właściwości pieczywa, ale także poprzez swoją aktywność inspirował do eksperymentowania z nim w kuchni i tworzenia apetycznych przepisów na bazie różnych rodzajów chleba i bułek. Z jego pomysłami na niebanalne posiłki z pieczywem w roli głównej można było zetknąć się zarówno w jego social mediach, jak i na kanałach społecznościowych kampanii.
Dodatkowo na stronie internetowej www.LaczyNasCosDobrego.pl odbiorcy mogli zapoznać się
z przygotowanymi materiałami edukacyjnymi, obejrzeć spot przybliżający proces produkcji pieczywa, a także pobrać rozszerzoną wersją e-booka pt. „Bułka i spółka” - kierowanego do nauczycieli, rodziców i opiekunów dzieci w różnych przedziałach wiekowych.
Stowarzyszenie Producentów Pieczywa od kilku lat regularnie przybliża konsumentom zalety pieczywa i korzyści wynikające z jego spożywania, ale też walczy z błędnymi przekonaniami o tym, że np. pieczywo tuczy, a gluten jest ogólnie szkodliwy. SPP opiera się na wynikach badań i ekspertyzach, wprowadzając do dyskursu społecznego merytoryczne argumenty i fakty, zwłaszcza te dotyczące pieczywa produkowanego w technologii do wypieku. Dotychczas odbyły się dwie edycje kampanii i obie miały na celu zwiększenie poziomu spożycia pieczywa wśród polskich konsumentów.
Kampania „Łączy nas coś dobrego” została zrealizowana przez agencję Ancymony, która odpowiadała za strategię komunikacji, koncepcję kreatywną, stworzenie kreacji digital, prowadzenie profili w social mediach oraz działania z zakresu public relations, a za kampanię mediową w digitalu odpowiedzialne było Value Media.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.