Komunikaty PR

Kolejne spotkanie z szefami kuchni w Akademii Qulinarnej Sokołów

2023-07-10  |  11:00
Biuro prasowe

W Akademii Qulinarnej Sokołów cyklicznie organizowane są spotkania, podczas których szefowie kuchni i eksperci zajmujący się tematem szeroko rozumianej diety, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Celem Akademii jest promocja zdrowego trybu życia, którego nieodłącznym elementem jest właściwie zbilansowany jadłospis, a także propagowanie trendu zero waste oraz doskonalenie kulinarnych umiejętności. – W naszej Akademii pokazujemy, jak zdrowo i smacznie gotować i jeść na co dzień – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Uczymy, jak przyrządzać dania, które będą spełniać wymogi racjonalnego żywienia, a przy tym będą wyróżniać się wyśmienitymi walorami kulinarnymi. Właśnie takie możemy przyrządzić na ruszcie – a teraz jesteśmy przecież w szczycie sezonu grillowego. Podczas tego spotkania naszymi ekspertami byli Dominik Moskalenko – związany z nami od wielu lat szef kuchni oraz Szymon Czerwiński – człowiek z ogromną pasją do gotowania.

Perfekcyjny stek z grilla

W pierwszej części warsztatów Dominik Moskalenko podzielił się swoją ekspercką wiedzą z zakresu przyrządzania na ruszcie steków wołowych. Pierwszym etapem jest wybór wysokiej jakości mięsa – tu należy zwrócić uwagę, czy jest ono sezonowane, przez co staje się dojrzałe i odpowiednio kruche oraz czy w jego strukturze jest widoczna charakterystyczna „marmurkowatość”. Szlachetność wołowiny sprawia, że nie trzeba jej marynować, gdyż przyprawy zniwelowałyby jej „czysty” smak. Wystarczy zatem sól, którą możemy dodać przed grillowaniem, o ile mięso szybko trafi potem na ruszt. Stek należy umieścić w tym miejscu grilla, gdzie jest wysoka temperatura. Czas grillowania zależy właśnie od niej, od grubości steka, a także od kulinarnych upodobań. W odpowiednim jego ustaleniu pomoże stworzona przez Sokołów bezpłatna aplikacja Stek Timer, dzięki której łatwo przyrządzić mięso w określonym stopniu wysmażenia: od blue rare, poprzez medium rare po well done. Następnie warto odłożyć mięso na tę część grilla, gdzie temperatura jest niższa. Niezbędnym etapem jest też pozostawienie steka na kilka minut, by „odpoczął” - dzięki czemu znajdujące się w nim soki rozejdą się równomiernie, co zdecydowanie poprawi jego walory smakowe i strukturę. Tak przyrządzona wołowina podczas warsztatów stała się składnikiem warstwowej kanapki, której smak uzupełniły domowe pikle z sezonowych warzyw, chrupiąca sałata i masło czosnkowe.

Kulinarna podróż pod znakiem grillowania

Szef kuchni Szymon Czerwiński zaprezentował, jak szybko i prosto można przyrządzić na ruszcie wyśmienite dania inspirowane kuchniami świata. Były to: tortille z wołowiną, salsą mango i salsą roja, grillowany kebab w oryginalnej marynacie, z domowym coleslawem, dipem paprykowym i tzatzikami, a także zakręcone szaszłyki z karkówki, z dipem miętowym i dipem z grillowanych bakłażanów. W każdym z tych dań wysokiej jakości mięso z Sokołowa, w połączeniu z sezonowymi warzywami i różnorodnymi dodatkami stworzyło wysmakowaną kompozycję.

- Podczas tych warsztatów przygotowaliśmy wiele wyśmienitych dań – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Mam nadzieję, że zainspirowaliśmy naszych gości do odkrywania nowych smaków i że nabytą tu wiedzą będą się dzielić z innymi.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Knorr: 186 lat kulinarnej rewolucji, której serce bije w Poznaniu Biuro prasowe
2024-11-26 | 03:22

Knorr: 186 lat kulinarnej rewolucji, której serce bije w Poznaniu

Gdy słyszysz „Knorr”, myślisz o kostkach bulionowych, Gorącym Kubku, gotowych daniach typu fix i sosach sałatkowych. Marka Knorr, znana i ceniona na całym świecie, ma już 186
Przemysł spożywczy Lantmannen Unibake, dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie w Polsce
2024-11-19 | 14:00

Lantmannen Unibake, dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie w Polsce

  Lantmannen Unibake, wiodący dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie działalności w Polsce. W tym czasie wprowadził na rynek szereg innowacyjnych produktów,
Przemysł spożywczy Producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL
2024-11-14 | 12:45

Producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL

13 listopada br. producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL – Krajowy System Kaucyjny. Głównym zadaniem spółki KAUCJA.PL – Krajowy System

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Ulga na badania i rozwój może być lekiem na rosnące koszty zatrudnienia. Korzysta z niej tylko 1/4 uprawnionych firm

Wysokie koszty zatrudnienia to w tej chwili jedno z poważniejszych wyzwań utrudniających działalność i hamujących rozwój polskich przedsiębiorstw. – Skuteczną odpowiedzią może być ulga badawczo-rozwojowa – wskazuje Piotr Frankowski, dyrektor zarządzający Ayming Polska. Ten instrument umożliwia odliczenie nawet 200 proc. kosztów osobowych, czyli m.in. wynagrodzeń, od podstawy opodatkowania. Ulgę B-+R zna 90 proc. rodzimych przedsiębiorstw, ale korzysta z niej mniej niż 1/4 uprawnionych. Firma, wspólnie z Konfederacją Lewiatan, przedstawiła rządowi szereg rekomendacji działań, które mogłyby te statystyki poprawić.

Farmacja

Diagnostyka obrazowa w Polsce nie odbiega jakością od Europy Zachodniej. Rośnie dostępność badań i świadomość pacjentów

Na podstawie wyników diagnostyki obrazowej, czyli m.in. tomografii komputerowej, USG, RTG czy rezonansu magnetycznego, podejmowanych jest nawet 80 proc. decyzji klinicznych. – Diagnostyka obrazowa będzie miała coraz większe znaczenie w medycynie – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Jakub Swadźba, założyciel i prezes zarządu Diagnostyka SA. Jak ocenia, ten segment w Polsce jest już na światowym poziomie, a ostatnie lata przyniosły znaczący postęp związany z upowszechnieniem nowych technologii i nowoczesnych rozwiązań.

Ochrona środowiska

Europa przegrywa globalny wyścig gospodarczy. Nowa KE będzie musiała podjąć szybkie i zdecydowane działania

Udział Europy w światowej gospodarce się kurczy. Podczas gdy jeszcze w 2010 roku gospodarki UE i USA były mniej więcej tej samej wielkości, tak dekadę później, w 2020 roku Wspólnota znalazła się już znacznie poniżej poziomu amerykańskiego. – Niedługo jedynym, co Europa będzie mogła zaoferować światu, będą konsumenci – mówi europosłanka Ewa Zajączkowska-Hernik. Jak wskazuje, przywrócenie gospodarczej atrakcyjności UE powinno być priorytetem nowej Komisji Europejskiej, ale nie da się tego pogodzić z zaostrzeniem polityki klimatycznej.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.