Komunikaty PR

Kolejne spotkanie z szefami kuchni w Akademii Qulinarnej Sokołów

2023-07-10  |  11:00
Biuro prasowe

W Akademii Qulinarnej Sokołów cyklicznie organizowane są spotkania, podczas których szefowie kuchni i eksperci zajmujący się tematem szeroko rozumianej diety, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Celem Akademii jest promocja zdrowego trybu życia, którego nieodłącznym elementem jest właściwie zbilansowany jadłospis, a także propagowanie trendu zero waste oraz doskonalenie kulinarnych umiejętności. – W naszej Akademii pokazujemy, jak zdrowo i smacznie gotować i jeść na co dzień – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Uczymy, jak przyrządzać dania, które będą spełniać wymogi racjonalnego żywienia, a przy tym będą wyróżniać się wyśmienitymi walorami kulinarnymi. Właśnie takie możemy przyrządzić na ruszcie – a teraz jesteśmy przecież w szczycie sezonu grillowego. Podczas tego spotkania naszymi ekspertami byli Dominik Moskalenko – związany z nami od wielu lat szef kuchni oraz Szymon Czerwiński – człowiek z ogromną pasją do gotowania.

Perfekcyjny stek z grilla

W pierwszej części warsztatów Dominik Moskalenko podzielił się swoją ekspercką wiedzą z zakresu przyrządzania na ruszcie steków wołowych. Pierwszym etapem jest wybór wysokiej jakości mięsa – tu należy zwrócić uwagę, czy jest ono sezonowane, przez co staje się dojrzałe i odpowiednio kruche oraz czy w jego strukturze jest widoczna charakterystyczna „marmurkowatość”. Szlachetność wołowiny sprawia, że nie trzeba jej marynować, gdyż przyprawy zniwelowałyby jej „czysty” smak. Wystarczy zatem sól, którą możemy dodać przed grillowaniem, o ile mięso szybko trafi potem na ruszt. Stek należy umieścić w tym miejscu grilla, gdzie jest wysoka temperatura. Czas grillowania zależy właśnie od niej, od grubości steka, a także od kulinarnych upodobań. W odpowiednim jego ustaleniu pomoże stworzona przez Sokołów bezpłatna aplikacja Stek Timer, dzięki której łatwo przyrządzić mięso w określonym stopniu wysmażenia: od blue rare, poprzez medium rare po well done. Następnie warto odłożyć mięso na tę część grilla, gdzie temperatura jest niższa. Niezbędnym etapem jest też pozostawienie steka na kilka minut, by „odpoczął” - dzięki czemu znajdujące się w nim soki rozejdą się równomiernie, co zdecydowanie poprawi jego walory smakowe i strukturę. Tak przyrządzona wołowina podczas warsztatów stała się składnikiem warstwowej kanapki, której smak uzupełniły domowe pikle z sezonowych warzyw, chrupiąca sałata i masło czosnkowe.

Kulinarna podróż pod znakiem grillowania

Szef kuchni Szymon Czerwiński zaprezentował, jak szybko i prosto można przyrządzić na ruszcie wyśmienite dania inspirowane kuchniami świata. Były to: tortille z wołowiną, salsą mango i salsą roja, grillowany kebab w oryginalnej marynacie, z domowym coleslawem, dipem paprykowym i tzatzikami, a także zakręcone szaszłyki z karkówki, z dipem miętowym i dipem z grillowanych bakłażanów. W każdym z tych dań wysokiej jakości mięso z Sokołowa, w połączeniu z sezonowymi warzywami i różnorodnymi dodatkami stworzyło wysmakowaną kompozycję.

- Podczas tych warsztatów przygotowaliśmy wiele wyśmienitych dań – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Mam nadzieję, że zainspirowaliśmy naszych gości do odkrywania nowych smaków i że nabytą tu wiedzą będą się dzielić z innymi.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.