Kolejne spotkanie z szefami kuchni w Akademii Qulinarnej Sokołów
W Akademii Qulinarnej Sokołów cyklicznie organizowane są spotkania, podczas których szefowie kuchni i eksperci zajmujący się tematem szeroko rozumianej diety, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Celem Akademii jest promocja zdrowego trybu życia, którego nieodłącznym elementem jest właściwie zbilansowany jadłospis, a także propagowanie trendu zero waste oraz doskonalenie kulinarnych umiejętności. – W naszej Akademii pokazujemy, jak zdrowo i smacznie gotować i jeść na co dzień – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Uczymy, jak przyrządzać dania, które będą spełniać wymogi racjonalnego żywienia, a przy tym będą wyróżniać się wyśmienitymi walorami kulinarnymi. Właśnie takie możemy przyrządzić na ruszcie – a teraz jesteśmy przecież w szczycie sezonu grillowego. Podczas tego spotkania naszymi ekspertami byli Dominik Moskalenko – związany z nami od wielu lat szef kuchni oraz Szymon Czerwiński – człowiek z ogromną pasją do gotowania.
Perfekcyjny stek z grilla
W pierwszej części warsztatów Dominik Moskalenko podzielił się swoją ekspercką wiedzą z zakresu przyrządzania na ruszcie steków wołowych. Pierwszym etapem jest wybór wysokiej jakości mięsa – tu należy zwrócić uwagę, czy jest ono sezonowane, przez co staje się dojrzałe i odpowiednio kruche oraz czy w jego strukturze jest widoczna charakterystyczna „marmurkowatość”. Szlachetność wołowiny sprawia, że nie trzeba jej marynować, gdyż przyprawy zniwelowałyby jej „czysty” smak. Wystarczy zatem sól, którą możemy dodać przed grillowaniem, o ile mięso szybko trafi potem na ruszt. Stek należy umieścić w tym miejscu grilla, gdzie jest wysoka temperatura. Czas grillowania zależy właśnie od niej, od grubości steka, a także od kulinarnych upodobań. W odpowiednim jego ustaleniu pomoże stworzona przez Sokołów bezpłatna aplikacja Stek Timer, dzięki której łatwo przyrządzić mięso w określonym stopniu wysmażenia: od blue rare, poprzez medium rare po well done. Następnie warto odłożyć mięso na tę część grilla, gdzie temperatura jest niższa. Niezbędnym etapem jest też pozostawienie steka na kilka minut, by „odpoczął” - dzięki czemu znajdujące się w nim soki rozejdą się równomiernie, co zdecydowanie poprawi jego walory smakowe i strukturę. Tak przyrządzona wołowina podczas warsztatów stała się składnikiem warstwowej kanapki, której smak uzupełniły domowe pikle z sezonowych warzyw, chrupiąca sałata i masło czosnkowe.
Kulinarna podróż pod znakiem grillowania
Szef kuchni Szymon Czerwiński zaprezentował, jak szybko i prosto można przyrządzić na ruszcie wyśmienite dania inspirowane kuchniami świata. Były to: tortille z wołowiną, salsą mango i salsą roja, grillowany kebab w oryginalnej marynacie, z domowym coleslawem, dipem paprykowym i tzatzikami, a także zakręcone szaszłyki z karkówki, z dipem miętowym i dipem z grillowanych bakłażanów. W każdym z tych dań wysokiej jakości mięso z Sokołowa, w połączeniu z sezonowymi warzywami i różnorodnymi dodatkami stworzyło wysmakowaną kompozycję.
- Podczas tych warsztatów przygotowaliśmy wiele wyśmienitych dań – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Mam nadzieję, że zainspirowaliśmy naszych gości do odkrywania nowych smaków i że nabytą tu wiedzą będą się dzielić z innymi.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Grupa nowych biednych emerytów stale się powiększa. Ich świadczenie jest znacznie poniżej minimalnej emerytury
Przybywa osób, które z powodu zbyt krótkiego czasu opłacania składek pobierają emeryturę niższą od minimalnej. Tak zwanych nowych biednych emerytów jest w Polsce ok. 430 tys., a zdecydowaną większość grupy stanowią kobiety – wskazują badania ekspertów Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. W ich przypadku krótszy okres składkowy zwykle wynika z konieczności opieki nad dziećmi lub innymi osobami w rodzinie. Wśród innych powodów, wymienianych zarówno przez panie, jak i panów, są także praca za granicą lub na czarno oraz zły stan zdrowia.
Media i PR
M. Wawrykiewicz (PO): Postępowanie z art. 7 przeciw Węgrom pokazało iluzoryczność tej sankcji. Unia wywiera naciski poprzez negocjacje nowego budżetu

Przykład Węgier pokazał, że procedura z artykułu 7 traktatu o UE o łamanie praworządności nie ma mocy prawnej z powodu braku większości, nie mówiąc o jednomyślności wśród pozostałych państw członkowskich. Negocjacje nowego budżetu UE to dobry pretekst do zmiany sposobu części finansowania z pominięciem rządu centralnego. Czerwcowy marsz Pride w Budapeszcie pokazał, że część społeczeństwa, głównie stolica, jest przeciwna rządom Viktora Orbána, ale i na prowincji świadomość konsekwencji działań Fideszu staje się coraz większa przed przyszłorocznymi wyborami.
Firma
Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin

Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.