Komunikaty PR

Lajkonik z Edycją Limitowaną Mini Krakersów nawiązującą do kuchni świata

2024-03-05  |  14:00
Biuro prasowe

Chakalaka i Smakorini – to nowe smaki Mini Krakersów Lajkonik z Edycji Limitowanej inspirowanej kuchnią z różnych zakątków świata. Tym razem marka Lajkonik postawiła na ulubione kierunki podróży kulinarnych przedstawicieli Gen Z – region śródziemnomorski (Smakorini) oraz Afrykę (Chakalaka). Produkty są już dostępne na sklepowych półkach.

Przekąski niewątpliwie kojarzą się z dobrą zabawą oraz imprezami w gronie rodziny lub znajomych. Jak jednak wskazuje raport State of Snacking 2022, są one chętnie spożywane również na co dzień, bez szczególnej okazji. W globalnym badaniu konsumenckim 64% osób stwierdziło, że w ciągu dnia woli jeść częściej mniejsze porcje niż kilka dużych posiłków. Co więcej, 71% ankietowanych przyznało, że podjada je co najmniej 2 razy dziennie.

Na wzrost popularności przekąsek w dużym stopniu wpłynęli przedstawiciele generacji Z, czyli osoby urodzone w latach 1997-2010. Jedną z cech charakterystycznych dla tego pokolenia jest duża ciekawość świata. Zoomerzy chętnie podróżują i są otwarci na nowości, w tym także kuchnie świata. Analizując te trendy, marka Lajkonik przygotowała dwa nowe smaki kultowych Mini Krakersów – Chakalaka oraz Smakorini.

Odkrywanie smaków afrykańskich i śródziemnomorskich z Lajkonikiem

Edycja Limitowana Mini Krakersów Lajkonik została zainspirowana smakami tych regionów, które cieszą się zainteresowaniem i popularnością wśród młodych konsumentów.

Smak Chakalaka to kwintesencja kuchni południowoafrykańskiej, dlatego też w składzie krakersów znalazły się charakterystyczne dla niej przyprawy, m.in. kolendra, kmin, imbir, kardamon czy kurkuma. Projekt opakowania nawiązuje do kultury regionu – na tle utrzymanym w kolorystyce ziemi pojawiły się geometryczne wzory znane ze sztuki afrykańskiej oraz chakalaka w glinianym naczyniu.

W Mini Krakersach Smakorini marka Lajkonik oddała z kolei istotę kuchni śródziemnomorskiej, która kojarzy się z soczystymi pomidorami, czarnymi oliwkami i aromatycznymi ziołami. To właśnie te produkty znalazły się na opakowaniu w intensywnie niebieskim kolorze, z elementami graficznymi nawiązującymi do kultury śródziemnomorskiej.

– Nowe Edycje Limitowane Mini Krakersów Lajkonik to nasza odpowiedź na oczekiwania młodych konsumentów, dla których najbardziej atrakcyjnymi kierunkami podróży kulinarnych są Afryka i region śródziemnomorski. Pomysł był z jednej strony efektem analizy coraz większego zainteresowania konsumentów przekąskami, z drugiej zaś – chęcią odkrywania nowych, nietypowych smaków. O sukcesie tej strategii świadczą nasze wyniki – na przestrzeni roku odnotowaliśmy wzrost sprzedaży Mini Krakersów na poziomie 92% – mówi Małgorzata Stojanowska-Szulejko, Brand Manager Lajkonik.

Edycje Limitowane Mini Krakersów Lajkonik Chakalaka i Smakorini są już dostępne na półkach sklepowych, a ich gramatura wynosi 100 g.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Plastikowe opakowania żywności dominują w europejskich marketach. 40 proc. z nich można usunąć lub zastąpić

65 proc. produktów spożywczych i napojów w europejskich supermarketach jest sprzedawanych w plastikowych opakowaniach. W Polsce ten odsetek jest podobny. Jak wynika z raportu DS Smith „Material Change Index”, w przypadku 40 proc. opakowań zawierających tworzywa sztuczne w Polsce, plastik można by wyeliminować, usuwając go całkowicie lub zastępując go zrównoważonymi alternatywami, np. tekturą czy opakowaniami biodegradowalnymi. W Polsce tylko 22 proc. firm spożywczych planuje w nadchodzącym roku zmiany w opakowaniach.

Transport

Ryanair rozbudowuje siatkę połączeń w Polsce. W tym roku linia planuje przewieźć niemal 20 mln pasażerów

Polska jest jednym z najważniejszym rynków dla Ryanaira. Irlandzka linia w letnim rozkładzie lotów na 2025 roku będzie obsługiwał ponad 300 tras, w tym 23 nowe kierunki, przede wszystkim na południe Europy. Rekordowy letni rozkład lotów Ryanair w Polsce będą obsługiwać 44 samoloty bazujące na polskich lotniskach. W tym roku, pierwszy raz w historii, przewoźnik oferuje ponad 20 milionów miejsc.

Polityka

M. Gosiewska: Na Białorusi znowu odbędą się pseudowybory. Należy zaostrzyć sankcje uderzające w reżim i firmy europejskie tam obecne

Alaksandr Łukaszenka rządzi Białorusią już 30 lat, 26 stycznia będzie się ubiegał o siódmą kadencję. W nadchodzących wyborach nie będzie niezależnych obserwatorów i demokratycznych kandydatów opozycji. Poprzednie wybory, w 2020 roku, zakończyły się masowymi protestami i olbrzymimi represjami, a w 2024 roku przybrały jeszcze na sile. – Tylko twarda i zdecydowana postawa jest w stanie zmienić sytuację u naszego wschodniego sąsiada – ocenia europosłanka Małgorzata Gosiewska.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.