Komunikaty PR

Menù stawia na zwiększoną szybkość i wydajność

2023-07-26  |  09:00
Biuro prasowe

Dwie naważarki do świeżej żywności firmy Ishida (FFW) zainstalowane w zakładzie firmy menù s.R.L., wiodącego włoskiego producenta specjałów spożywczych dla branży gastronomicznej, zapewniają znaczną poprawę szybkości i wydajności produkcji. Pozwoliły też na znaczne zmniejszenie nakładów pracy w procesie ważenia i pakowania szeregu wysokiej jakości produktów warzywnych i owoców morza.

 

Pierwszą naważarką FFW zainstalowaną w fabryce Menù w Medolli była 12-głowicowa waga CCW-R2-112WB. Producent zdecydował się na nią w celu sprostania konkretnemu wyzwaniu związanemu z odważaniem niektórych mieszanych składników do puszek. Korzyści, jakie wiązały się z tym zakupem, zwłaszcza w porównaniu z tym, że do tej pory proces ważenia nadzorowany był ręcznie, sprawiły że bardzo szybko zdecydowano się na wprowadzenie drugiej, sześciogłowicowej wagi CCW-R2-106WB. Ta naważarka wykorzystywana jest w zakładzie do ważenia warzyw w opakowaniach typu doypack.

 

Oba urządzenia znacznie zwiększyły prędkość napełniania. CCW-R2-112 może napełniać do 50 puszek na minutę w przypadku ważenia pojedynczego składnika. CCW-R2-106 osiąga do 20 doypacków na minutę. 

 

Naważarka Ishida z serii FFW stanowi alternatywne rozwiązanie do obsługi bardzo lepkich, świeżych i wrażliwych na obicia produktów. Sprawdza się szczególnie w fabrykach z ograniczeniami wysokości. FFW może odbierać produkty z przenośnika taśmowego do górnej części wagi, gdzie jeden lub dwóch operatorów za pomocą podajników taśmowych równomiernie rozprowadza je do lejów wagowych. Pomaga to zmaksymalizować szybkość i wydajność procesu ważenia. Funkcje takie jak drzwiczki zgarniacza, żebrowane powierzchnie i zasuwy zgarniające na zbierających przenośnikach taśmowych minimalizują przywieranie produktu.

 

W menù każda waga obsługuje różnorodne lepkie i delikatne produkty, w tym karczochy, młodą cebulę, grzyby, suszone pomidory, oliwki i owoce morza. System dystrybucji z lejkiem wahliwym automatycznie przenosi produkt do podajników taśmowych za pomocą przedłużonego ramienia, które porusza się po górnej części wagi. Czujniki nad każdym lejem zbiornika monitorują ilość produktu i w razie potrzeby uzupełniają jego ilość.

 

Niektóre produkty mieszane stanowią wyzwanie podczas pakowania. Zwłaszcza grzyby, nie mieszają się dobrze, ponieważ różnice w ich kształtach i gęstości mogą powodować, że po wymieszaniu podczas podawania i przenoszenia do wagi rozpadają się. W przypadku innych mieszanek, takich jak owoce morza, ważne jest zachowanie spójności mieszanki, szczególnie dotyczy to równomiernego rozprowadzania droższych produktów.

 

To właśnie temu wyzwaniu starał się sprostać producent. 12-głowic modelu CCW-R2-112 można podzielić, tak by oddzielnie ważyć poszczególne produkty, a następnie równomiernie odważać każdy z nich podczas napełniania puszek. Dzięki tej elastyczności, w przypadku odważania produktów jednoskładnikowych, można podzielić wagę na dwie części, każda po sześć głowic, obie z rynną wyładowczą poniżej. Umożliwia to jednoczesne napełnianie dwóch puszek w celu zmaksymalizowania przepustowości.

 

Maszyna CCW-R2-106 obsługuje opakowania doypack o masie 1 kg i 2,5 kg. Obecnie testowany jest również mniejszy rozmiar 400 g. Naważarka obsługuje również dwie wysokości puszek - o pojemności jednego litra (1050 g) i 600 g. Dokładność wynosi od 5 do 10 g wagi docelowej.

 

Przy szerokiej gamie obsługiwanych produktów, obie wagi oferują elastyczność umożliwiającą szybkie i wydajne przezbrojenia, aby sprostać wszystkim wymaganiom. Higieniczna konstrukcja FFW umożliwia szybkie czyszczenie - wszystkie zbiorniki można łatwo wyjąć i umieścić na specjalnym stojaku w celu całkowitego umycia.

 

Kolejną specjalną cechą instalacji jest zmotoryzowana suwnica dla 12-głowicowej wagi FFW, która umożliwia cofnięcie całego systemu ważenia i napełniania znad napełniarki puszek, zapewniając łatwy dostęp do wagi w celu jej czyszczenia i konserwacji.

 

„Jesteśmy zachwyceni wydajnością naważarek do świeżej żywności firmy Ishida i tym, jak pomogły nam one przekształcić operację wymagającą ręcznej obsługi w znacznie bardziej wydajne rozwiązanie" – podkreśla Massimo Baccarini, dyrektor techniczny menu.

 

Menù s.R.L. jest wiodącym producentem specjałów spożywczych dla gastronomii, w tym przypraw, sosów i past, dań makaronowych, dań gotowych oraz mieszanek do ciast i deserów. Szefowie kuchni firmy łączą kreatywność z najnowocześniejszą technologią, by nieustannie rozwijać autorskie receptury, zapewniając wysoki poziom produkcji bez uszczerbku dla jakości. Składniki są pozyskiwane zarówno lokalnie, jak i z najważniejszych włoskich i zagranicznych rynków żywności. Wszystkie specjały firmy są produkowane bez konserwantów i pod najsurowszymi warunkami kontroli. Menù jako jedna z pierwszych we Włoszech zastosowała aseptyczne systemy sterylizacji, aby zapewnić produkty o niepowtarzalnej jakości i świeżości.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.