MLEKOVITA odnotowała 10-krotny wzrost zainteresowania żywnością funkcjonalną
Produkty mleczne odgrywają istotną rolę w diecie każdego człowieka, także we wspieraniu funkcjonowania układu odpornościowego. Zawierają bowiem wiele ważnych składników odżywczych, m.in. najwyższej jakości białko i wapń, witaminy, makro- i mikroelementy. Tylko w ostatnim roku MLEKOVITA odnotowała znaczny wzrost zainteresowania produktami funkcjonalnymi, o bardzo wysokich naturalnych wartościach odżywczych.
MLEKOVITA w swoim portfolio posiada najszerszy asortyment produktów wykazujących prozdrowotny wpływ na organizm. Jednocześnie dotrzymuje kroku bieżącym trendom w rozwoju produktów funkcjonalnych i wspiera edukację w zakresie zdrowego odżywiania, wskazując na korzyści dla zdrowia wynikające z codziennego spożywania nabiału. Wśród produktów, które można zaliczyć do żywności funkcjonalnej, zarówno konwencjonalnej, jak i wzbogacanej, pod marką MLEKOVITA można znaleźć m.in.:
- produkty bez laktozy, czyli produkty dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia,
- produkty fermentowane – produkty wspomagające funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu odpornościowego,
- produkty wysokobiałkowe – dla osób aktywnych fizycznie i wymagających diety bogatej w białko.
– Zdrowy tryb życia i dobre samopoczucie Polaków znacząco wpływają na ich wybory konsumenckie. Zwłaszcza w obecnej sytuacji, w trakcie pandemii, dostrzegli oni w produktach mlecznych szansę na wsparcie zdrowia czy zwiększenie odporności. Cieszy nas, że coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na prozdrowotne walory codziennego spożywania nabiału, do czego sam konsekwentnie zachęcam – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA, Dariusz Sapiński. – Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają mleczne wyroby fermentowane. Wśród nich szczególnie polecamy produkty z wartością dodaną, jak np. serwatkę DarPRO, która zawiera unikalny szczep probiotyczny L.plantarum PL4 i jest naturalnym źródłem witamin D, B6, B12 i B2, opartym na innowacyjnej technologii. To produkt wzmacniający odporność – podobnie jak mleko acidofilne. Warto sięgnąć także po nowość w naszej ofercie, czyli jogurty pitne Dar Pure o tzw. prostym składzie, które są bez laktozy i bez dodatku cukrów oraz zawierają aż 39% owoców.
Warto tu zauważyć, że aby zwrócić uwagę konsumentów na aspekty prozdrowotne związane ze spożywaniem mlecznych napojów fermentowanych, MLEKOVITA odświeżyła szatę graficzną swoich produktów o szczególnych właściwościach w tym zakresie: linii DarPro i mleka acidofilnego, komunikując na opakowaniu ich pozytywny wpływ na odporność i wzbogacenie w witaminy.
Serwatka DarPRO zawiera bakterie należące do szczepu Lactobacillus plantarum PL4, których aktywność korzystnie modyfikuje skład mikroflory jelita, zmienionej w wyniku działania czynników zaburzających jej skład. Bakterie te występują w przewodzie pokarmowym zdrowych ludzi, są oporne na działanie soku żołądkowego i soli żółci, aby mogły w stanie żywym dotrzeć do jelit i spełniać tam swoją korzystną rolę. Zawartość witamin D, B6, B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witaminy B2 (ryboflawina), B6, B12 wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Co ważne, produkt nie zawiera glutenu. Dostępny jest w dwóch smakach: truskawkowym i cytrynowym. Mogą go spożywać zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci powyżej 3. roku życia.
Kolejną propozycją MLEKOVITY w kategorii mlecznych napojów fermentowanych jest mleko acidofilne, zawierające kultury bakterii fermentacji mlekowej oraz Lactobacillus acidophilus, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka, m.in. wspomagają proces trawienia oraz pobudzają aktywność komórek odpornościowych. Dzięki temu mleko acidofilne polecane jest nie tylko jako produkt na każdą porę dnia: śniadanie, przerwę w pracy, przekąskę, podwieczorek czy kolację, ale również m.in. po leczeniu antybiotykami czy dla pobudzenia odporności organizmu. To również źródło naturalnie obecnych w mleku, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, głównie białka. W asortymencie MLEKOVITY dostępne jest w 3 wariantach smakowych: naturalne, truskawkowe i owoce leśne.
Nowością w ofercie MLEKOVITY są natomiast jogurty pitne Dar Pure o tzw. prostym składzie i bez dodatku cukrów. Zawierają tylko 3 składniki: jogurt, owoce (aż 39%) i owies, nie zawierają laktozy. Oferowane są w wygodnych butelkach w optymalnej porcji 250 g, w atrakcyjnej szacie graficznej, komunikującej naturalność i funkcjonalność produktów. Sprawdzą się jako zdrowe śniadanie, kolacja czy szybka przekąska. Dostępne są w trzech wariantach smakowych: mango - banan, brzoskwinia - banan, truskawka – banan.
W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów oraz rosnące zapotrzebowanie z uwagi na coraz większą świadomość w kwestii nietolerancji pokarmowych, MLEKOVITA oferuje też szeroką gamę produktów bez laktozy. Na wybór tego typu wyrobów decydują się głównie osoby, które nie mogą cieszyć się naturalnym smakiem mleka ze względu na nietolerancję dwucukru mlecznego występującego w ich składzie, czyli właśnie laktozy. Obecnie oferta pod marką MLEKOVITA liczy już blisko 30 indeksów. W proponowanym asortymencie dostępne są m.in. mleko, masło, śmietana, sery żółte, serki homogenizowane, ser kanapkowo-sałatkowy, twaróg oraz jogurty naturalne i smakowe (zarówno w kubeczkach, jak i pitne). Największą popularnością cieszy się mleko Wydojone bez laktozy 2% i 3,2% tł. 1 l. W ostatnim czasie MLEKOVITA rozszerzyła linię produktów bez laktozy o jogurt Polski bez laktozy w dwóch wariantach smakowych – gruszka i truskawka w kubku 150 g.
W produkty funkcjonalne od MLEKOVITY można zaopatrzyć się m.in. w hurtowniach firmowych i sklepach Mlekovitka oraz w sklepie internetowym mlekovitka.pl, który oferuje możliwość dostawy zamówienia w każdy zakątek kraju.
Jednym z najważniejszych makroelementów jest białko, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i regeneracji organizmu. Jest głównym materiałem budulcowym organizmu: stanowi około 20% masy ciała człowieka, w tym głównie układu mięśniowego. Białko pełni także role transportowe i magazynujące. Odpowiednia ilość białka dostarczanego do organizmu wpływa nie tylko na prawidłowy wzrost i rozwój ciała człowieka oraz regenerację uszkodzonych tkanek, ale jest szczególnie ważna dla osób aktywnych. MLEKOVITA oferuje szereg produktów wysokobiałkowych w linii Super Body Active, w tym SBA WPC 80, o wyjątkowej przyswajalności i doskonałym profilu aminokwasowym, oraz mleczne napoje proteinowe SBA, które zawierają najwyższej jakości kompleks białek (białka kazeinowe i serwatkowe). Poza sklepami Mlekovitka oraz hurtowniami firmowymi można je szybko i wygodnie zamówić nie tylko w sklepie internetowym mlekovitka.pl, ale również w sklepie sba.com.pl dedykowanym produktom wysokobiałkowym.
Knorr: 186 lat kulinarnej rewolucji, której serce bije w Poznaniu
Lantmannen Unibake, dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie w Polsce
Producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Ulga na badania i rozwój może być lekiem na rosnące koszty zatrudnienia. Korzysta z niej tylko 1/4 uprawnionych firm
Wysokie koszty zatrudnienia to w tej chwili jedno z poważniejszych wyzwań utrudniających działalność i hamujących rozwój polskich przedsiębiorstw. – Skuteczną odpowiedzią może być ulga badawczo-rozwojowa – wskazuje Piotr Frankowski, dyrektor zarządzający Ayming Polska. Ten instrument umożliwia odliczenie nawet 200 proc. kosztów osobowych, czyli m.in. wynagrodzeń, od podstawy opodatkowania. Ulgę B-+R zna 90 proc. rodzimych przedsiębiorstw, ale korzysta z niej mniej niż 1/4 uprawnionych. Firma, wspólnie z Konfederacją Lewiatan, przedstawiła rządowi szereg rekomendacji działań, które mogłyby te statystyki poprawić.
Farmacja
Diagnostyka obrazowa w Polsce nie odbiega jakością od Europy Zachodniej. Rośnie dostępność badań i świadomość pacjentów
Na podstawie wyników diagnostyki obrazowej, czyli m.in. tomografii komputerowej, USG, RTG czy rezonansu magnetycznego, podejmowanych jest nawet 80 proc. decyzji klinicznych. – Diagnostyka obrazowa będzie miała coraz większe znaczenie w medycynie – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Jakub Swadźba, założyciel i prezes zarządu Diagnostyka SA. Jak ocenia, ten segment w Polsce jest już na światowym poziomie, a ostatnie lata przyniosły znaczący postęp związany z upowszechnieniem nowych technologii i nowoczesnych rozwiązań.
Ochrona środowiska
Europa przegrywa globalny wyścig gospodarczy. Nowa KE będzie musiała podjąć szybkie i zdecydowane działania
Udział Europy w światowej gospodarce się kurczy. Podczas gdy jeszcze w 2010 roku gospodarki UE i USA były mniej więcej tej samej wielkości, tak dekadę później, w 2020 roku Wspólnota znalazła się już znacznie poniżej poziomu amerykańskiego. – Niedługo jedynym, co Europa będzie mogła zaoferować światu, będą konsumenci – mówi europosłanka Ewa Zajączkowska-Hernik. Jak wskazuje, przywrócenie gospodarczej atrakcyjności UE powinno być priorytetem nowej Komisji Europejskiej, ale nie da się tego pogodzić z zaostrzeniem polityki klimatycznej.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.