Komunikaty PR

Nowość od Alpro: roślinne napoje kawowe – idealne na letnie dni

2023-06-19  |  12:00

Konsumenci coraz częściej decydują się na włączanie do codziennej diety produktów roślinnych. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi marka Alpro, wprowadzając na rynek kolejne nowości. Na półki sklepowe trafiły właśnie roślinne napoje kawowe w trzech wariantach smakowych i dwóch pojemnościach – również w formacie „on-the-go”. Produkty roślinne, które będą dostępne od czerwca do września, to nie tylko przepyszny smak orzeźwiającej, mrożonej kawy, ale i element diety planetarnej, korzystnej zarówno dla zdrowia, jak i dla planety[1].

Polacy coraz chętniej sięgają po artykuły spożywcze na bazie roślin. W 2022 roku co już niemal co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce przynajmniej raz sięgnęło po produkty roślinne[2]. – Tegoroczne dane również potwierdzają wysoki poziom konsumpcji produktów roślinnych, co przekłada się na wielkościowy wzrost rynku alternatyw dla mleka i jego przetworów. Konsumenci oczekują różnorodności, dlatego kierując się tymi preferencjami, do oferty marki Alpro wprowadzamy nowe, sezonowe produkty – kawy mrożone na bazie soi i migdałów w wyjątkowych wariantach smakowych. To doskonały sposób na orzeźwienie podczas nadchodzących letnich dni – mówi Monika Kuciak, Starszy Kierownik marki Alpro.

Roślinne orzeźwienie

Niezależnie od stylu życia i ulubionej formy odpoczynku – latem potrzebujemy ochłodzenia. Zapewnią je nowości od Alpro – 100 % roślinne, chłodzone napoje kawowe. Jednym z nich jest napój sojowy macchiato z ekstraktem kawy - Alpro Iced Coffee. Jego przygotowanie jest niezmiernie proste – aby cieszyć się kawowym smakiem i delikatną konsystencją, wystarczy schłodzić napój w lodówce. Produkty w opakowaniu o pojemności 1 l to perfekcyjny towarzysz długich rozmów o poranku oraz wakacyjnych chwil w gronie przyjaciół.

Marka Alpro przygotowała propozycję również dla tych, którym lato upływa pod znakiem nowych projektów, podróży czy spacerów. Mały, wygodny, w sam raz do ręki - format „on-the-go” to doskonały pomysł na orzeźwienie tu i teraz. W nowej pojemności (235 ml) dostępne są dwa smaki - napój kawowo-migdałowy oraz kawowo-sojowy z karmelem. Zarówno Alpro Iced Coffee, jak i napoje kawowe „on-the-go” to nie tylko doskonały smak, ale i źródło białka roślinnego[3], wapnia, witamin B2 i B12 oraz witaminy D[4]. Dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, a także braku laktozy i glutenu w składzie, sprawdzą się w każdej diecie.

Napoje roślinne w diecie przyszłości

Włączenie produktów roślinnych do codziennego menu to także odpowiedni sposób, aby zatroszczyć się o stan środowiska naturalnego, ponieważ wszystko, co pojawia się na naszych talerzach, wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na planetę. Wprowadzanie większej ilości roślin do naszego menu to jedna z podstawowych zasad diety planetarnej. Zakłada ona m.in., że białko w większości powinno być czerpane z produktów pochodzenia roślinnego, np. nasion roślin strączkowych czy nasion i orzechów[5]. Odżywanie zgodnie z zasadami „diety przyszłości”, m.in. w wydaniu polskim, promuje raport „Talerz przyszłości” opracowany przez Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości. Jak wskazują jego autorzy, na zwiększanie liczby lat przeżytych w zdrowiu wpływ mają czynniki związane z prawidłową dietą, opartą o produkty pochodzenia roślinnego[6].

W założenia diety planetarnej wpisują się także dotychczas dostępne napoje roślinne Alpro - sojowe, owsiane, migdałowe czy kokosowe, a także Alpro PSST!... TO NIE MLEK* oraz warianty smakowe. Dzięki poszerzeniu oferty o produkty sezonowe konsumenci mogą cieszyć się także smakiem mrożonej kawy.

 


[1] e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf (pzh.gov.pl), str.8

[2] Panel Gospodarstw Domowych GFK, roczna penetracja w kategorii produktów roślinnych w (napoje roślinne oraz roślinne alternatywy dla jogurtów, deserów i śmietan) w 2022 roku.

[3] Dotyczy napoju kawowo-sojowego z karmelem i napoju sojowego macchiato z ekstraktem kawy.

[4] Dotyczy napoju sojowego macchiato z ekstraktem kawy.

[5] e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf (pzh.gov.pl),

[6] Raport „Talerz przyszłości”, https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.