Komunikaty PR

Nowość od Alpro: roślinne napoje kawowe – idealne na letnie dni

2023-06-19  |  12:00

Konsumenci coraz częściej decydują się na włączanie do codziennej diety produktów roślinnych. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi marka Alpro, wprowadzając na rynek kolejne nowości. Na półki sklepowe trafiły właśnie roślinne napoje kawowe w trzech wariantach smakowych i dwóch pojemnościach – również w formacie „on-the-go”. Produkty roślinne, które będą dostępne od czerwca do września, to nie tylko przepyszny smak orzeźwiającej, mrożonej kawy, ale i element diety planetarnej, korzystnej zarówno dla zdrowia, jak i dla planety[1].

Polacy coraz chętniej sięgają po artykuły spożywcze na bazie roślin. W 2022 roku co już niemal co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce przynajmniej raz sięgnęło po produkty roślinne[2]. – Tegoroczne dane również potwierdzają wysoki poziom konsumpcji produktów roślinnych, co przekłada się na wielkościowy wzrost rynku alternatyw dla mleka i jego przetworów. Konsumenci oczekują różnorodności, dlatego kierując się tymi preferencjami, do oferty marki Alpro wprowadzamy nowe, sezonowe produkty – kawy mrożone na bazie soi i migdałów w wyjątkowych wariantach smakowych. To doskonały sposób na orzeźwienie podczas nadchodzących letnich dni – mówi Monika Kuciak, Starszy Kierownik marki Alpro.

Roślinne orzeźwienie

Niezależnie od stylu życia i ulubionej formy odpoczynku – latem potrzebujemy ochłodzenia. Zapewnią je nowości od Alpro – 100 % roślinne, chłodzone napoje kawowe. Jednym z nich jest napój sojowy macchiato z ekstraktem kawy - Alpro Iced Coffee. Jego przygotowanie jest niezmiernie proste – aby cieszyć się kawowym smakiem i delikatną konsystencją, wystarczy schłodzić napój w lodówce. Produkty w opakowaniu o pojemności 1 l to perfekcyjny towarzysz długich rozmów o poranku oraz wakacyjnych chwil w gronie przyjaciół.

Marka Alpro przygotowała propozycję również dla tych, którym lato upływa pod znakiem nowych projektów, podróży czy spacerów. Mały, wygodny, w sam raz do ręki - format „on-the-go” to doskonały pomysł na orzeźwienie tu i teraz. W nowej pojemności (235 ml) dostępne są dwa smaki - napój kawowo-migdałowy oraz kawowo-sojowy z karmelem. Zarówno Alpro Iced Coffee, jak i napoje kawowe „on-the-go” to nie tylko doskonały smak, ale i źródło białka roślinnego[3], wapnia, witamin B2 i B12 oraz witaminy D[4]. Dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, a także braku laktozy i glutenu w składzie, sprawdzą się w każdej diecie.

Napoje roślinne w diecie przyszłości

Włączenie produktów roślinnych do codziennego menu to także odpowiedni sposób, aby zatroszczyć się o stan środowiska naturalnego, ponieważ wszystko, co pojawia się na naszych talerzach, wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na planetę. Wprowadzanie większej ilości roślin do naszego menu to jedna z podstawowych zasad diety planetarnej. Zakłada ona m.in., że białko w większości powinno być czerpane z produktów pochodzenia roślinnego, np. nasion roślin strączkowych czy nasion i orzechów[5]. Odżywanie zgodnie z zasadami „diety przyszłości”, m.in. w wydaniu polskim, promuje raport „Talerz przyszłości” opracowany przez Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości. Jak wskazują jego autorzy, na zwiększanie liczby lat przeżytych w zdrowiu wpływ mają czynniki związane z prawidłową dietą, opartą o produkty pochodzenia roślinnego[6].

W założenia diety planetarnej wpisują się także dotychczas dostępne napoje roślinne Alpro - sojowe, owsiane, migdałowe czy kokosowe, a także Alpro PSST!... TO NIE MLEK* oraz warianty smakowe. Dzięki poszerzeniu oferty o produkty sezonowe konsumenci mogą cieszyć się także smakiem mrożonej kawy.

 


[1] e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf (pzh.gov.pl), str.8

[2] Panel Gospodarstw Domowych GFK, roczna penetracja w kategorii produktów roślinnych w (napoje roślinne oraz roślinne alternatywy dla jogurtów, deserów i śmietan) w 2022 roku.

[3] Dotyczy napoju kawowo-sojowego z karmelem i napoju sojowego macchiato z ekstraktem kawy.

[4] Dotyczy napoju sojowego macchiato z ekstraktem kawy.

[5] e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf (pzh.gov.pl),

[6] Raport „Talerz przyszłości”, https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren Biuro prasowe
2024-08-20 | 18:00

Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren

Wypiekane w piecu, chrupiące i pełne ziaren – przekąski Dobry Chrup to nowy subbrand produktów marki Lajkonik. Krakersy, paluchy oraz bajgle z ziołami prowansalskimi są
Przemysł spożywczy Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę
2024-08-19 | 14:30

Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę

Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego
Przemysł spożywczy Salad Story otworzyła dwa nowe lokale
2024-08-14 | 15:04

Salad Story otworzyła dwa nowe lokale

Salad Story powiększyła liczbę swoich restauracji o kolejne dwie, tym samym firma łącznie posiada ich obecnie aż 54 w całym kraju. Marka widzi potencjał na niemal podwojenie liczby

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

ePłatności z wykorzystaniem portfeli cyfrowych będą już wkrótce dostępne w mObywatelu. Do pilotażu usługi dołączy więcej urzędów

Ponad 50 gmin korzystających z ePłatności w mObywatelu i 82 tys. zrealizowanych transakcji – to dotychczasowy efekt pilotażu tej usługi prowadzonego od ubiegłego roku. Mieszkańcy uczestniczących w nim gmin mogą przez aplikację i portal płacić m.in. podatek od nieruchomości czy podatek rolny albo uiszczać opłaty za śmieci. Do opcji opłacania zobowiązań administracyjnych wkrótce dojdą także płatności z inicjatywy użytkownika, czyli np. opłaty skarbowe ponoszone przy okazji załatwiania różnych spraw urzędowych. Trwają także prace nad wdrożeniem kolejnych metod płatności – do BLIK-a właśnie dołączyły karty płatnicze, a następne będą cyfrowe portfele, czyli Google Pay i Apple Pay.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.