Komunikaty PR

Opolska fabryka Nutricia z tytułem Lidera Transformacji Energetycznej 2024

2024-03-28  |  12:00
Biuro prasowe

 

Spółka Nutricia Zakłady Produkcyjne, będąca częścią grupy spółek DANONE, otrzymała tytuł Lidera Transformacji Energetycznej 2024. W konkursie o tej samej nazwie nagrodzono program redukcji zużycia energii wdrożony w opolskich zakładach w latach 2021-2023. To nie pierwszy raz, gdy opolska fabryka została doceniona za wprowadzane innowacje, przyczyniające się do poprawy jej efektywności energetycznej.

Kapituła konkursu organizowanego przez Europejską Fundację Inwestycji Zrównoważonych docenia innowacyjne produkty, technologie i usługi związane z ochroną klimatu i środowiska, a także skalowane projekty, mogące mieć wpływ na przyspieszenie zielonej transformacji Polski. W tegorocznej edycji konkursu jednym z projektów nagrodzonych w kategorii Technologia został program redukcji zużycia energii w opolskich zakładach produkcyjnych Nutricia.

Celem wdrożonych rozwiązań była poprawa efektywności energetycznej zakładu poprzez redukcję ilości gazu spalanego na potrzeby produkcji pary do celów technologicznych. Wdrożone rozwiązania przyczyniły się nie tylko do redukcji zużycia energii cieplnej i elektrycznej o około 19%, lecz także zmniejszenia o blisko 20% emisji dwutlenku węgla oraz ograniczenia zużycia wody w produkcji o blisko 24% w latach 2021-2023. – Tytuł Lidera Transformacji Energetycznej to ogromne wyróżnienie dla Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu, potwierdzające, że obrany przez nas kierunek jest słuszny. To także wyraz uznania dla działań i ich efektów, co nie byłoby możliwe bez zaangażowania całego, niezwykle otwartego na rozwój zespołu. Nie zamierzamy jednak spocząć na laurach, jesteśmy zmotywowani do dalszej, jeszcze cięższej pracymówi Grzegorz Cyranka, odpowiedzialny za wdrożenie projektu w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu.

Wdrożone usprawnienia

Uzyskanie pożądanego efektu było możliwe dzięki wprowadzeniu szeregu usprawnień. Jednym z nich była modernizacja układu dozowania pary do zbiornika zasilającego oraz układu wody kotłowej, co spowodowało zwiększenie efektywności ekonomizera kotłowego. Wdrożono także rozwiązanie w postaci odzysku ciepła odpadowego z odsolin kotłowych do podgrzewania wody kotłowej oraz odzysku ciepła odpadowego ze spalin (dodatkowy ekonomizer podgrzewający kondensat wracający z wydziałów produkcyjnych). Istotnym działaniem było również zmniejszenie ciśnienia pary w instalacjach przesyłowych, czego rezultatem jest zmniejszenie strat przesyłowych. Dodatkowo w obszarze zużycia energii elektrycznej wprowadzono tzw. weekendowe działanie wentylacji, w ramach którego zmniejszono krotność wymian powietrza. Przeprowadzono też izolacje termiczne instalacji, wymieniono oświetlenia na LED, a także zamontowano instalację fotowoltaiczną 50 kW.

Wszystkie działania wdrożone w zakładach produkcyjnych Nutricia zgłaszane są do Krajowej Agencji Poszanowania Energii w celu uzyskiwania białych certyfikatów. Obecnie fabryka posiada certyfikaty ISO 14001 i ISO 50001.

Efektywność w parze z rozwojem

To nie pierwszy raz, gdy innowacje implementowane w istniejących od prawie 80 lat opolskich zakładach produkcyjnych Nutricia zostały dostrzeżone. Pod koniec 2022 roku Światowe Forum Ekonomiczne uznało opolską 

fabrykę za „zakład przyszłości”, przyznając jej prestiżowe odznaczenie Lighthouse Award. Jury doceniło wdrożenie nowoczesnych rozwiązań umożliwiających pełną synergię pracy ludzi i maszyn oraz pozwalających zakładowi ograniczyć emisję CO2 niemal o 80%, co przełożyło się na poprawę wydajności i wprowadzenie oszczędności.

Zaangażowanie, doświadczenie i efekty realizowanych projektów są dostrzegane również w grupie spółek DANONE, która ze wrześniu 2023 roku poinformowała o rozbudowanie Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu o nowy wydział. Dzięki wartej 230 mln zł inwestycji znana dotąd z produkcji artykułów dla niemowląt i małych dzieci fabryka, rozpocznie działalność w zupełnie nowym obszarze produktów do żywienia dojelitowego, które były dotychczas importowane. Tym samym firma rozszerzy swoją rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju oraz polskich pacjentów, zaś lokalnej społeczności zaoferuje nowe miejsca pracy i możliwości rozwoju. Będzie także jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego, której produkty powstają lokalnie w Polsce.

Produkty żywienia dojelitowego opracowano z myślą o pacjentach, którzy nie mogą przyjmować pokarmów drogą doustną, m.in. pacjentach onkologicznych z nowotworami zlokalizowanymi w obrębie głowy i szyi lub górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.