Powitaj wiosnę na swoim talerzu!
Lensomai Communication
d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597
W marcu wszystko budzi się do życia, a to za sprawą pierwszych promieni słonecznych, które dodają nam energii. Aby zadbać o wiosenne nastawienie, kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, przedstawia dwa wyjątkowe przepisy, które nasycą każdego łasucha. Bogate w błonnik kotlety z kaszy bulglur oraz włoski specjał pod postacią aranchini to idealne propozycje na wiosenny obiad, które z łatwością przygotuje każdy z nas!
Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
O właściwościach kaszy bulgur można by pisać długo. Tym, co świadczy o jej wyjątkowości jest przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i utrzymanie dobrego nastroju. Kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, postanowił wykorzystać ten nieoceniony składnik, tworząc autorski przepis na kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora:
- Wiosna to bez wątpienia wyjątkowy czas, kiedy po zimie wszystko wraca do życia. To jedna z moich ulubionych pór roku, gdzie na talerzu królują wyraziste w smaku potrawy, które nasycą nas w ciągu dnia - mówi Marcin Sikora - Kotlety z kaszy bulgur z wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora to przepis, który swoją prostotą zachwyci każdego. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej, która nada potrawie wyjątkowego i orzeźwiającego charakteru.
Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową
Ryż arborio to doskonała alternatywa dla popularnego ryżu jaśminowego czy basmati. Charakterystyczny i pękaty kształt nadaje stałej konsystencji potrawom. Aranchini z gruszką to specjał kuchni sycylijskiej, podawany z salsą pomidorową:
- Zbiory polskich pomidorów przypadają właśnie na końcówkę marca - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej - Nasze pomidory, uznawane za jedne z najsmaczniejszych, to dopełnienie tego włoskiego dania. Dodatkiem, który zbalansuje słodycz pomidorów i pikantność potrawy będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.
Powitajmy wiosnę z otwartymi ramionami! To świetna okazja na spróbowanie nowych i oryginalnych potraw, które nasycą nas w trakcie wiosennych dni. Oba dania bez problemu można przygotować we własnej kuchni, a ich wyjątkowy charakter zaskoczy każdego.
Przepisy:
1. Kotlety z kaszy bulgur: https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Kotlety-z-kaszy-bulgur-z-warzywami-wedzonym-twarogiem-i-pesto-z-lisci-kalafiora.html
2. Aranchini z gruszką:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/aranchini_z_gruszka.html
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.