Roślinna Instalacja Sferyczna w Lublinie na 75-lecie Herbapolu-Lublin
Świętując w tym roku 75. urodziny, Herbapol-Lublin szeroko podkreśla główne wartości firmy, którymi są przywiązanie i szacunek do natury, a także docenianie jej bogatych zasobów. Służą temu zarówno kampanie wizerunkowe czy promujące tworzone z naturalnych składników produkty, jak i okolicznościowe akcje, w tym m.in. stworzenie wirtualnego zielnika www.ogrod-herbapol.com.pl. – Już od 75 lat jesteśmy zakochani w naturze z wzajemnością i właśnie pod tym hasłem obchodzimy nasze urodziny – mówi Anna Radowicka, PR & Social Media Manager w Herbapolu-Lublin S.A. - Program ich świętowania jest naprawdę bogaty, a teraz mamy dla konsumentów kolejną niespodziankę, czyli Roślinną Instalację Sferyczną. Powstała ona w Lublinie, naszym „rodzinnym” mieście, bo zgodnie z naszą strategią CSR, zawsze chcemy być też blisko społeczności lokalnych.
Instalacja w kształcie sfery to przestrzenny ogród społeczny, którego ściany złożone są z donic obsadzonych różnorodnymi roślinami. Odwiedzający mogą wejść do środka i zanurzyć się w zapachach ziół, doświadczając unikalnych doznań sensorycznych.
Grow Room, bo tak nazywa się ta instalacja, to innowacyjna koncepcja rolnictwa miejskiego, opracowana m.in. przez architektów Sine Lindholm i Mads-Ulrik Husum. Ideą Grow Roomu jest eksploracja architektury produkującej żywność, która umożliwia ludziom uprawę roślin w domu, biurze lub wspólnych przestrzeniach publicznych. Pierwszy raz Grow Room został zaprezentowany na Targach Sztuki CHART w Kopenhadze w 2016 roku.
- Zapraszamy do odwiedzenia naszego Grow Roomu, który będzie dostępny przez całe lato, do końca września – mówi Anna Radowicka, PR & Social Media Manager w Herbapolu-Lublin S.A. – Zachęcamy, by być blisko natury każdego dnia, a wizyta w tym wyjątkowym przestrzennym ogrodzie to kolejna okazja, by poczuć niezwykły związek z przyrodą
Grow Room znajduje się na lubelskim Placu Króla Władysława Łokietka 1, od strony ulicy Lubartowskiej.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.