Komunikaty PR

Rusza pierwsza edycja programu #NestleDlaNauki

2024-10-15  |  11:00
Biuro prasowe

Nestlé Polska rozpoczyna program #NestleDlaNauki, którego celem jest stworzenie platformy do współpracy z młodymi naukowcami w obszarze łańcucha żywnościowego. Program jest w swoim założeniu inicjatywą długofalową skierowaną do studentów i pracowników naukowych. Idea zakłada coroczną sekwencję dwóch aktywności tematycznych. Pierwsza z nich - ideathon to dwudniowe wydarzenie, podczas którego studenci będą mieli okazję opracować innowacyjne rozwiązania stawianych przed nimi wyzwań naukowych, ekonomicznych i środowiskowych. Tegoroczny temat, z którym zmierzą się uczestnicy to: „Niskoemisyjne nawożenie bez negatywnego wpływu na plonowanie – optymalizacja wykorzystania nawozów w uprawach roślin.” Drugą aktywnością w ramach pierwszej edycji #NestleDlaNauki będzie konkurs grantowy dla studentów i doktorantów studiów rolniczych.

Nestlé dostrzega znaczenie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony środowiska. Firma ogłosiła inwestycje na poziomie 1,2 miliarda CHF globalnie, by wspierać rozwój rolnictwa regeneratywnego w swoim łańcuchu dostaw. Celem Nestlé jest, by do 2025 roku pozyskiwać 20% kluczowych surowców od rolników stosujących regeneratywne praktyki, a w 2030 roku odsetek ten ma wzrosnąć do 50%. Warto podkreślić, że działania podejmowane w tym obszarze są także kluczowe na drodze do osiągnięcia zerowej emisji netto. Dlatego tegoroczna, pierwsza edycja #NestleDlaNauki poświęcona jest właśnie temu zagadnieniu.

- Wierzymy, że #NestleDlaNauki przyczyni się do zbudowania solidnego mostu między światem nauki i biznesu. Chcemy stworzyć ekosystem, w którym młode talenty będą rozwijać swoje pomysły, a my jako Nestlé Polska będziemy ich w tym wspierać. Zależy nam, by aktywnie kształtować branżę, a jednocześnie inwestować w przyszłość żywności. Nie jest to możliwe bez zaplecza naukowego oraz - w co głęboko wierzymy utalentowanych, innowacyjnie myślących młodych ludzi. - komentuje start programu Blanka Mellova, koordynatorka #NestleDlaNauki oraz Kierownik ds. Żywienia i Zdrowia w Nestlé Polska.

Inicjatywę #NestleDlaNauki wspierają eksperci z dziedziny nauki i biznesu, którzy tworzą Radę Programową. W jej skład na lata 2024/2025 wchodzą: prof. Krystyna Gutkowska (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), prof. Magdalena Rudzińska (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), prof. Anna Dąbrowska (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie), prof. Tomasz Piechota (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), prof. Katarzyna Przybyłowicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), dr Aneta Perzanowska (Instytut Rolnictwa SGGW), Adam Baucza (Fundacja Terra Nostra), Michał Mądry (Foodtech.ac), zaś z ramienia Nestlé Polska Aleksander Wasilewski (prezes zarządu Nestlé Polska), koordynatorka programu Blanka Mellova, ponadto eksperci agronomii Katarzyna Karawaj i Sebastian Bloch.

Ideathon #NestleDlaNauki 2024, organizowany w ramach pierwszej edycji programu, odbędzie się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w dniach 22-24 listopada 2024 r. Podczas wydarzenia Rada Programowa nagrodzi najlepsze pomysły – przewidziane są dwie nagrody finansowe po 10 000 zł oraz nagroda główna - „Pakiet akceleracyjny” o wartości 19 000 zł. Nad realizacją ideathonu czuwać będzie partner merytoryczny - firma Foodtech.ac. Zgłoszenia zespołów studenckich przyjmowane są od 1 do 30 października za pośrednictwem formularza na stronie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Grupa nowych biednych emerytów stale się powiększa. Ich świadczenie jest znacznie poniżej minimalnej emerytury

Przybywa osób, które z powodu zbyt krótkiego czasu opłacania składek pobierają emeryturę niższą od minimalnej. Tak zwanych nowych biednych emerytów jest w Polsce ok. 430 tys., a zdecydowaną większość grupy stanowią kobiety – wskazują badania ekspertów Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. W ich przypadku krótszy okres składkowy zwykle wynika z konieczności opieki nad dziećmi lub innymi osobami w rodzinie. Wśród innych powodów, wymienianych zarówno przez panie, jak i panów, są także praca za granicą lub na czarno oraz zły stan zdrowia.

Media i PR

M. Wawrykiewicz (PO): Postępowanie z art. 7 przeciw Węgrom pokazało iluzoryczność tej sankcji. Unia wywiera naciski poprzez negocjacje nowego budżetu

Przykład Węgier pokazał, że procedura z artykułu 7 traktatu o UE o łamanie praworządności nie ma mocy prawnej z powodu braku większości, nie mówiąc o jednomyślności wśród pozostałych państw członkowskich. Negocjacje nowego budżetu UE to dobry pretekst do zmiany sposobu części finansowania z pominięciem rządu centralnego. Czerwcowy marsz Pride w Budapeszcie pokazał, że część społeczeństwa, głównie stolica, jest przeciwna rządom Viktora Orbána, ale i na prowincji świadomość konsekwencji działań Fideszu staje się coraz większa przed przyszłorocznymi wyborami.

Firma

Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin

Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.