Rusza pierwsza edycja programu #NestleDlaNauki
Nestlé Polska rozpoczyna program #NestleDlaNauki, którego celem jest stworzenie platformy do współpracy z młodymi naukowcami w obszarze łańcucha żywnościowego. Program jest w swoim założeniu inicjatywą długofalową skierowaną do studentów i pracowników naukowych. Idea zakłada coroczną sekwencję dwóch aktywności tematycznych. Pierwsza z nich - ideathon to dwudniowe wydarzenie, podczas którego studenci będą mieli okazję opracować innowacyjne rozwiązania stawianych przed nimi wyzwań naukowych, ekonomicznych i środowiskowych. Tegoroczny temat, z którym zmierzą się uczestnicy to: „Niskoemisyjne nawożenie bez negatywnego wpływu na plonowanie – optymalizacja wykorzystania nawozów w uprawach roślin.” Drugą aktywnością w ramach pierwszej edycji #NestleDlaNauki będzie konkurs grantowy dla studentów i doktorantów studiów rolniczych.
Nestlé dostrzega znaczenie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony środowiska. Firma ogłosiła inwestycje na poziomie 1,2 miliarda CHF globalnie, by wspierać rozwój rolnictwa regeneratywnego w swoim łańcuchu dostaw. Celem Nestlé jest, by do 2025 roku pozyskiwać 20% kluczowych surowców od rolników stosujących regeneratywne praktyki, a w 2030 roku odsetek ten ma wzrosnąć do 50%. Warto podkreślić, że działania podejmowane w tym obszarze są także kluczowe na drodze do osiągnięcia zerowej emisji netto. Dlatego tegoroczna, pierwsza edycja #NestleDlaNauki poświęcona jest właśnie temu zagadnieniu.
- Wierzymy, że #NestleDlaNauki przyczyni się do zbudowania solidnego mostu między światem nauki i biznesu. Chcemy stworzyć ekosystem, w którym młode talenty będą rozwijać swoje pomysły, a my jako Nestlé Polska będziemy ich w tym wspierać. Zależy nam, by aktywnie kształtować branżę, a jednocześnie inwestować w przyszłość żywności. Nie jest to możliwe bez zaplecza naukowego oraz - w co głęboko wierzymy utalentowanych, innowacyjnie myślących młodych ludzi. - komentuje start programu Blanka Mellova, koordynatorka #NestleDlaNauki oraz Kierownik ds. Żywienia i Zdrowia w Nestlé Polska.
Inicjatywę #NestleDlaNauki wspierają eksperci z dziedziny nauki i biznesu, którzy tworzą Radę Programową. W jej skład na lata 2024/2025 wchodzą: prof. Krystyna Gutkowska (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), prof. Magdalena Rudzińska (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), prof. Anna Dąbrowska (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie), prof. Tomasz Piechota (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), prof. Katarzyna Przybyłowicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), dr Aneta Perzanowska (Instytut Rolnictwa SGGW), Adam Baucza (Fundacja Terra Nostra), Michał Mądry (Foodtech.ac), zaś z ramienia Nestlé Polska Aleksander Wasilewski (prezes zarządu Nestlé Polska), koordynatorka programu Blanka Mellova, ponadto eksperci agronomii Katarzyna Karawaj i Sebastian Bloch.
Ideathon #NestleDlaNauki 2024, organizowany w ramach pierwszej edycji programu, odbędzie się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w dniach 22-24 listopada 2024 r. Podczas wydarzenia Rada Programowa nagrodzi najlepsze pomysły – przewidziane są dwie nagrody finansowe po 10 000 zł oraz nagroda główna - „Pakiet akceleracyjny” o wartości 19 000 zł. Nad realizacją ideathonu czuwać będzie partner merytoryczny - firma Foodtech.ac. Zgłoszenia zespołów studenckich przyjmowane są od 1 do 30 października za pośrednictwem formularza na stronie.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.