Rynek żywności eko wart ponad 125 miliardów euro i będzie rósł
Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Francja – te trzy kraje to największe rynki żywności ekologicznej. Cały światowy segment eko żywności wart jest ponad 125 miliardów euro. Do rozwoju trendów ekologicznych przyczynia się między innymi prawodawstwo unijne, które zakłada, że w 2030 roku 25 % wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. Efekty zaczynają być powoli widoczne. Jak wynika z raportu The World Of Organic Agriculture 2023 zauważalny jest dynamiczny wzrost rynków ekologicznych.
„Rynek żywności ekologicznej dynamicznie się rozwija, jest to wyraźnie widoczne w statystykach. Powierzchnia światowych ekologicznych użytków rolnych cały czas rośnie i obecnie wynosi 76,4 mln hektarów ekologicznych użytków rolnych, w tym także obszary w trakcie konwersji. Perspektywy rozwoju rynku żywności eko są bardzo dobre. Trendy idą w parze z założeniami Unii Europejskiej. Już teraz w UE są kraje, których obszar upraw ekologicznych jest na wysokim poziomie. Austria 26,5 %, czy Estonia 23 %” – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.
Zwiększające się obszary zajmowane przez uprawy ekologiczne sprawiają, że produkty eko są coraz szerzej dostępne, a co za tym idzie bardziej powszechne. Globalna sprzedaż żywności eko w 2021 roku osiągnęła niemal 125 miliardów euro. Największym rynkiem były Stany Zjednoczone, wartość tego rynku to niemal 49 miliarda dolarów. – „Potencjał tego rynku jest ogromy i w kolejnych latach będziemy zapewne obserwować dalsze umocnienie trendów i jeszcze większe zainteresowanie produktami ekologicznymi w Stanach Zjednoczonych” – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.
Jeśli chodzi o średnie wydatki na żywność ekologiczną prym wiodą kraje europejskie, z grupy wysoko rozwiniętych. Na pierwszym miejscy znalazła się Szwajcaria, której mieszkańcy wydają średnio 425 euro na tego rodzaju produkty, na kolejnych miejscach są Duńczycy – 384 euro i mieszkańcy Luksemburga - 313 euro. W grupie pięciu pierwszych krajów z najwyższymi wydatkami na żywność ekologiczną znalazła się jeszcze Austria i Szwecja. Ta sama grupa krajów ma najwyższy udział żywności organicznej w całym rynku spożywczym.
„Z analizy danych dotyczących wydatków i udziału żywności eko w całym rynku widzimy, że kraje wysoko rozwinięte, z wysoką świadomością ekologiczną są w czołówce. Jesteśmy przekonani, że w kolejnych latach wyższy poziom wydatków na bio żywność osiągną także kraje rozwijające się, w tym Polska, w której wydatki na bio żywność to obecnie około 9 EUR rocznie. Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku” – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.
Bio Planet S.A. jest obecnie liderem wśród dostawców żywności ekologicznej w Polsce. Działalność spółki koncentruje się na konfekcjonowaniu oraz dystrybucji żywności ekologicznej. W ofercie posiada ok. 8,0 tys. indeksów sprzedażowych obejmujących produkty trwałe oraz produkty świeże. Od 2007 roku produkty Bio Planet S.A. posiadają certyfikat AGRO BIO TEST, który jest podstawą kwalifikowania żywności oferowanej przez Spółkę jako żywności ekologicznej (żywności bio).
Smak zaczyna się od mięsa
Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Przemysł spożywczy
Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa
Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.
Ochrona środowiska
Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania
Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.
Regionalne – Mazowieckie
Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.