SBV - Dokładność ważenia zapewniła szybki zwrot kosztów
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
Sześciogłowicowa naważarka CCW-R2-106B firmy Ishida z 1,5-litrowymi lejami - wykorzystywana przez Salaison Bio Valeur (SBV) w zakładzie w Ille-et-Vilaine. Używana jest do napełniania 150 - gramowych tacek wędzoną i niewędzoną słoniną, zapewniając dokładność do 3 g. docelowej masy. Co równie ważne, wzrost wydajności pakowania sprawił, że cały proces wymaga obecnie tylko dwóch operatorów, zamiast trzech, którzy byli potrzebni wcześniej.
Pierwszy z operatorów dostarcza słoninę na szczyt wagi, gdzie drugi operator rozdziela ją na rząd podajników taśmowych. Te z kolei automatycznie przenoszą produkt do lejów wagowych. Waga w ułamku sekundy wybiera kombinację zbiorników, których łączna waga jest najbliższa docelowej wadze 150 g. Słonina jest następnie przenoszona przez system dystrybucji tacek, które są następnie umieszczane na przenośniku taśmowym w celu uszczelnienia i detekcji pod kątem obecności metalu.
„Zauważyliśmy wyraźną poprawę spójności i dokładności ważenia. Masy poszczególnych opakowań nie odbiegały od założonej masy docelowej więcej niż więcej niż około 3g” – powiedział Vincent Mesnage, dyrektor ds. jakości w SBV.
Naważarka Ishidy przeznaczona do świeżej żywności (FFW) posiada żebrowane części kontaktowe, które idealnie sprawdzają się dla wszelkich rodzajów świeżych, lepkich produktów, pozwalając utrzymać je w ruchu podczas procesu ważenia. Ponadto, w przypadku SBV, kompaktowe wymiary wagi sprawiały, że z łatwością zmieściła się w zakładzie, mimo przestrzeni o ograniczonej wysokości.
Rozwiązanie Ishidy zostało wybrane po dokładnej analizie rozwiązań konkurencji. Maszynę zainstalowano w ramach działań zmierzających do zautomatyzowania linii produkcyjnej w 100% ekologicznej słoniny, która stanowi około 20% produkcji SBV. Celem było zwiększenie produkcji, uzyskanie większej dokładności pakowania i poprawa warunków pracy operatorów, którzy pracują w temperaturze -4°C.
Nowa linia produkuje obecnie około miliona opakowań rocznie.
„Zauważyliśmy wyraźną poprawę spójności i dokładności ważenia. Masy poszczególnych opakowań nie odbiegały od założonej masy docelowej więcej niż więcej niż około 3g” — potwierdził Vincent Mesnage, dyrektor ds. jakości w SBV.
„Pomogło nam to zaoszczędzić produkty o łącznej masie około 4 ton, a dzięki tym oszczędnościom naważarka Ishida zwróci się w mniej niż trzy lata. Co więcej, maszyna jest niezawodna i pozwoliła nam zwiększyć wydajność. Mając dwóch operatorów zamiast trzech, możemy oddelegować jednego pracownika do innego zadania” – dodał.
Naważarka Ishidy przeznaczona do świeżej żywności (FFW) posiada certyfikat IP65 i jest czyszczona codziennie. Bardzo dokładny proces trwa godzinę, z czego tylko 10 minut poświęcamy na beznarzędziowy demontaż i ponowny montaż części stykowych wagi.
SBV znajduje się w Louvigné du Désert w Ille-et-Vilaine i zatrudnia 41 osób. Obroty firmy wynoszą 13 mln euro. Od 2013 roku producent koncentruje się wyłącznie na świeżych i peklowanych ekologicznych produktach wieprzowych, w tym produkcji kiełbas, smalców, szynek, pasztetów i świeżej wieprzowiny. Około 70% produktów jest dystrybuowanych za pośrednictwem Biocoop, francuskiej sieci sklepów z żywnością ekologiczną, a pozostałe dostarczane są do rzeźników, producentów wędlin i sektora restauracyjnego, do których trafiają pod markami Prés Gourmands i Jour Bio.
Smak zaczyna się od mięsa
Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Przemysł spożywczy
Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa
Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.
Ochrona środowiska
Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania
Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.
Regionalne – Mazowieckie
Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.