SBV - Dokładność ważenia zapewniła szybki zwrot kosztów
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
Sześciogłowicowa naważarka CCW-R2-106B firmy Ishida z 1,5-litrowymi lejami - wykorzystywana przez Salaison Bio Valeur (SBV) w zakładzie w Ille-et-Vilaine. Używana jest do napełniania 150 - gramowych tacek wędzoną i niewędzoną słoniną, zapewniając dokładność do 3 g. docelowej masy. Co równie ważne, wzrost wydajności pakowania sprawił, że cały proces wymaga obecnie tylko dwóch operatorów, zamiast trzech, którzy byli potrzebni wcześniej.
Pierwszy z operatorów dostarcza słoninę na szczyt wagi, gdzie drugi operator rozdziela ją na rząd podajników taśmowych. Te z kolei automatycznie przenoszą produkt do lejów wagowych. Waga w ułamku sekundy wybiera kombinację zbiorników, których łączna waga jest najbliższa docelowej wadze 150 g. Słonina jest następnie przenoszona przez system dystrybucji tacek, które są następnie umieszczane na przenośniku taśmowym w celu uszczelnienia i detekcji pod kątem obecności metalu.
„Zauważyliśmy wyraźną poprawę spójności i dokładności ważenia. Masy poszczególnych opakowań nie odbiegały od założonej masy docelowej więcej niż więcej niż około 3g” – powiedział Vincent Mesnage, dyrektor ds. jakości w SBV.
Naważarka Ishidy przeznaczona do świeżej żywności (FFW) posiada żebrowane części kontaktowe, które idealnie sprawdzają się dla wszelkich rodzajów świeżych, lepkich produktów, pozwalając utrzymać je w ruchu podczas procesu ważenia. Ponadto, w przypadku SBV, kompaktowe wymiary wagi sprawiały, że z łatwością zmieściła się w zakładzie, mimo przestrzeni o ograniczonej wysokości.
Rozwiązanie Ishidy zostało wybrane po dokładnej analizie rozwiązań konkurencji. Maszynę zainstalowano w ramach działań zmierzających do zautomatyzowania linii produkcyjnej w 100% ekologicznej słoniny, która stanowi około 20% produkcji SBV. Celem było zwiększenie produkcji, uzyskanie większej dokładności pakowania i poprawa warunków pracy operatorów, którzy pracują w temperaturze -4°C.
Nowa linia produkuje obecnie około miliona opakowań rocznie.
„Zauważyliśmy wyraźną poprawę spójności i dokładności ważenia. Masy poszczególnych opakowań nie odbiegały od założonej masy docelowej więcej niż więcej niż około 3g” — potwierdził Vincent Mesnage, dyrektor ds. jakości w SBV.
„Pomogło nam to zaoszczędzić produkty o łącznej masie około 4 ton, a dzięki tym oszczędnościom naważarka Ishida zwróci się w mniej niż trzy lata. Co więcej, maszyna jest niezawodna i pozwoliła nam zwiększyć wydajność. Mając dwóch operatorów zamiast trzech, możemy oddelegować jednego pracownika do innego zadania” – dodał.
Naważarka Ishidy przeznaczona do świeżej żywności (FFW) posiada certyfikat IP65 i jest czyszczona codziennie. Bardzo dokładny proces trwa godzinę, z czego tylko 10 minut poświęcamy na beznarzędziowy demontaż i ponowny montaż części stykowych wagi.
SBV znajduje się w Louvigné du Désert w Ille-et-Vilaine i zatrudnia 41 osób. Obroty firmy wynoszą 13 mln euro. Od 2013 roku producent koncentruje się wyłącznie na świeżych i peklowanych ekologicznych produktach wieprzowych, w tym produkcji kiełbas, smalców, szynek, pasztetów i świeżej wieprzowiny. Około 70% produktów jest dystrybuowanych za pośrednictwem Biocoop, francuskiej sieci sklepów z żywnością ekologiczną, a pozostałe dostarczane są do rzeźników, producentów wędlin i sektora restauracyjnego, do których trafiają pod markami Prés Gourmands i Jour Bio.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Transport

Ryanair w tym roku obsłuży rekordową liczbę pasażerów z polskich lotnisk. Przewoźnik nie planuje otwierać połączeń z Radomia
W 2025 roku Ryanair planuje przewieźć 18,3 mln pasażerów z Polski. Nasz kraj jest w czołówce najszybciej rosnących rynków irlandzkiej linii. Największych przyrostów liczby pasażerów Ryanair spodziewa się w Krakowie czy Katowicach. Jednocześnie linia wyklucza obecnie możliwość uruchomienia połączeń z lotniska w Radomiu. – Jeżeli chodzi o infrastrukturę w centralnej Polsce, to na tę chwilę jesteśmy zaspokojeni – mówi Michał Kaczmarzyk, prezes Buzz, Ryanair Group.
Transport
Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.