Komunikaty PR

Świat odwraca oczy. Alarmujące statystyki dotyczące głodu na świecie.

2021-04-28  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Dorota Zadroga
PMM

ul. Batorego 2/30
31-135 Kraków
dorota.zadroga|pmm.org.pl| |dorota.zadroga|pmm.org.pl
698989141
pmm.org.pl
Do pobrania głód ( 0.05 MB )

Mapa głodu na świecie powiększyła się o nowe kraje – Madagaskar, Honduras i Liban to kolejne miejsca, w których nie ma zapewnionego bezpieczeństwa żywnościowego. Bez natychmiastowych działań, do 2030 roku całkowita ilość ludzi dotkniętych głodem przekroczy 840 milionów. W tragicznej sytuacji znajdują się obecnie Sudan Południowy i Jemen, gdzie przedłużająca się destabilizacja polityczna i klęski żywiołowe doprowadziły do katastrofy humanitarnej. 

– Niedożywienie na wczesnym etapie rozwoju dziecka, a w przypadku Jemenu mówimy o ponad dwóch milionach maluchów poniżej piątego roku życia, wywołuje spustoszenie w organizmie. Jego skutkiem jest opóźnienie sprawności fizycznej i umysłowej, obniżenie odporności, zaburzenia metaboliczne i hormonalne. Do tego dochodzi cały szereg chorób występujących w kraju, w tym malaria, które mają cięższy przebieg niż u zdrowych dzieci – mówi Małgorzata Olasińska-Chart, dyrektor programu pomocy humanitarnej Polskiej Misji Medycznej.  

2100 kcal dziennie – to minimalne wymaganie dotyczące wartości energetycznej pożywienia dla dorosłej osoby. W Jemenie to standard nierealny do spełnienia. Ponad 16 milionów Jemeńczyków idzie spać ze świadomością, że nie starczy im jedzenia na kolejny dzień, a rozdzielając niewielkie racje muszą stawać przed wyborem, kto przeżyje.  

– Ludzie starają się oszukać żołądek podobnymi metodami, jakie widzieliśmy przy wcześniejszych klęskach głodu, w różnych częściach świata. Z zagotowanej wody i wrzuconych do niej ziół i traw można zrobić wywar, który na chwilę przytłumi organizm domagający się pożywienia. Możemy sobie wyobrazić, jak codzienne zastępowanie pożywnego posiłku takimi napary wpływa na zdrowie - dodaje Dorota Zadroga z Polskiej Misji Medycznej. 

Mimo wystarczających zasobów, głód wciąż jest globalnym problemem. Na całym świecie około 9% populacji nie może liczyć na pożywienie, które zapewniałoby codzienne minimum niezbędne organizmowi do przetrwania. Najbardziej narażonymi grupami są mieszkańcy wsi i terenów oddalonych od większych miast – to tam głód i ubóstwo są najdotkliwsze, dodatkowo ich sytuację pogarsza brak dostępu do lekarzy i gotówki na opłacenie wizyty medycznej. Bez kompleksowego podejścia do kwestii rolnictwa, zapobiegania konfliktom i gospodarki wodnej, najubożsi mieszkańcy globu pozostaną na straconej pozycji.    

Miesięczny koszt zakupu żywności dla siedmioosobowej rodziny w Jemenie to około 50 dolarów. Jest to równowartość ośmiogodzinnego dnia pracy pracownika średniego szczebla w Polsce. Stworzony przez Polską Misję Medyczną kalkulator pozwala obliczyć, jaką pomoc jesteśmy w stanie dostarczyć przekazując równowartość jednej godziny naszej pracy dla najbardziej potrzebujących. Kalkulator jest dostępny pod adresem: https://pmm.org.pl/walka-z-glodem-i-niedozywieniem  

Wesprzyj akcję Polskiej Misji Medycznej w Jemenie: 

- wpłać datek przez stronę https://pmm.org.pl/walczymy-z-glodem-w-jemenie 

- przekaż 1% podatku wpisując KRS 0000162022 

- przekaż darowiznę na numer konta PMM dla Jemenu: 62 1240 2294 1111 0000 3718 5444  

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PMM
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.