Komunikaty PR

Światowy Dzień Chleba. Co powinniśmy wiedzieć o współczesnej produkcji pieczywa?

2023-10-12  |  11:50
Biuro prasowe

Obchodzony 16 października Światowy Dzień Chleba to dobry moment na docenienie wypieku, który jest podstawowym posiłkiem człowieka od wielu lat. Kiedyś wypiekało się go w domowych warunkach, angażując w to nierzadko całą rodzinę i sąsiadów, dzisiaj najczęściej po prostu go kupujemy. Świat idzie do przodu, a my szukamy rozwiązań, które pozwolą zaoszczędzić nam czas. Jednym z nich jest stosowanie nowoczesnych technologii w dużych piekarniach, które pozwalają częściowo zastąpić pracę ludzkich rąk. Część z nas nieufnie podchodzi do mechanizacji w branży piekarniczej. Czy słusznie? 

Nieco ponad sto lat temu nowością na rynku była automatyczna maszyna do krojenia chleba. Pozwalała zaoszczędzić czas i uzyskać apetycznie wyglądające kromki. Dzisiaj to dla nas oczywistość. Ułatwianie sobie życia jest czymś, z czym radzimy sobie bardzo dobrze. Dotyczy to każdej dziedziny życia. Z zachwytem spoglądamy w stronę technologii umożliwiającej wyprodukowanie smartfonu ze składanym ekranem dotykowym, a jeszcze nie tak dawno temu w naszych domach królowały stacjonarne telefony. Prowadzimy konwersacje ze sztuczną inteligencją albo z ludźmi z całego świata za pomocą mediów społecznościowych. Mimo to czasami, gdy słyszymy o automatyzacji pracy w dużych piekarniach i stosowaniu technologii do tak zwanego wypieku, przez głowę przechodzi nam myśl: czy tak powinno to wyglądać? Aby rozwiać wątpliwości, warto jest dowiedzieć się, jak faktycznie robi się dzisiaj wypieki na dużą skalę. Szybko okaże się, że nie ma powodu do obaw!

 

Nowocześnie, czyli jak?

Przy wypieku pieczywa człowiek jest niezbędny – nawet mimo stosowania nowoczesnych technologii. Chleby powstające w dużych zakładach piekarniczych są wytwarzane w technologii do tak zwanego wypieku. Co to oznacza? Miesza się ze sobą składniki: mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i ewentualne dodatki (na przykład ziarna lub maślankę) – na tym etapie proces ten wygląda podobnie jak w tradycyjnych piekarniach. Następnie formuje się ciasto, które wyrasta w garowni, a potem jest wypiekane w piecu do około 80%. Kiedy ciasto wystygnie, zamraża się je metodą owiewową, a więc przy użyciu zimnego powietrza. Pieczywo jest dopiekane już na miejscu w sklepach, po czym umieszczane luzem w strefach piekarniczych przeznaczonych dla świeżych produktów. 

Jaka jest więc różnica między tradycyjnym wytwarzaniem chlebów i bułek a nowoczesnym? Część pracy ludzkich rąk została po prostu zastąpiona przez maszyny, co znacząco usprawnia cały proces, a technologia wypieku do około 80% pozwala dostarczać świeże wyroby na sklepowe półki adekwatnie do zapotrzebowania. 

 

Badania Instytutu Żywności i Żywienia

To, że wyroby piekarskie wytwarzane w nowoczesnej technologii są wysokiej jakości – podobnie jak te uzyskiwane metodą tradycyjną – ma potwierdzenie w naukowych badaniach. Przeprowadzone zostały one w Instytucie Żywności i Żywienia i skupiały się na walorach sensorycznych oraz szybkości czerstwienia. W badaniu uczestniczyły kobiety i mężczyźni w różnym wieku i z różnym poziomem wykształcenia. Ich ocenie poddane zostało pieczywo sporządzone metodą tradycyjną oraz w technologii do tzw. wypieku. Badani nie mieli świadomości, który rodzaj wypieków w danym momencie oceniają. 

 

Jakie wnioski przyniósł eksperyment? Potwierdzono wysoką jakość pieczywa niezależnie od stosowanej technologii wypieku. Czynnikiem, który wpływa na wysokie walory chlebów czy bułek nie jest więc technologia. Nowoczesna czy nie – jest to bez znaczenia. Ważny jest skład, dlatego przy wyborze chleba najlepiej skupić się właśnie na nim.

 

Z czego dzisiaj robi się dobry chleb?

Światowy Dzień Chleba jest świetną okazją do kupienia zdrowego, pysznego i pachnącego wypieku. Czy nasze świętowanie musi rozpocząć się od wizyty w tradycyjnej piekarni? Może, ale nie zawsze mamy tam po drodze. Alternatywą jest sklep, a w nim specjalna strefa piekarnicza – to miejsce, gdzie pieczywo dostępne jest luzem, niespakowane. Wypieki z tej strefy to właśnie produkty wyprodukowane w dużych zakładach piekarniczych, które odznaczają się dobrym składem.

Co ma w sobie współczesny, zdrowy chleb? Pięć składników i opcjonalne dodatki polepszające jego walory smakowe, np. różnego rodzaju ziarna, pestki czy suszone owoce. Bez zbędnych dodatków i wypełniaczy, a za to z naturalnymi składnikami, które z pewnością pozytywnie wpłyną na nasz organizm. 

 

Rodzaje chlebów z dużych piekarni

Kiedy już zdecydujemy się na wyprawę do dużego sklepu i przejrzymy etykiety dostępnych tam produktów, pozostanie nam wybór konkretnego wypieku. Branża piekarnicza nie lubi nudy, dlatego oferuje nam w tym zakresie sporo możliwości. Oto kilka propozycji:

  • Chleb creapane grande z dynią – tradycyjnie prosty. Każda jego sztuka jest formowana ręcznie i składana w charakterystyczny sposób. Ma delikatny miękisz i niezwykle chrupką skórkę. W składzie znajdują się pestki dyni (11%) nadające smakowi wyjątkowego charakteru. 
  • Chleb rustykalny premium na kamieniu – dla koneserów. Cechuje go naturalny zakwas i złotobrązowa skórka. Ma czystą etykietę, a więc do produkcji użyto wyłącznie naturalnych składników. Swoją rustykalność zawdzięcza między innymi wypiekowi na granitowym kamieniu wulkanicznym pochodzącym z włoskiego regionu Val D’Ossola. Zapewni świętowanie Dnia Chleba z przytupem.
  • Chleb drwalski Fintes – posiada dużo ziaren (9,5%) i wyrazisty smak. Dodatek zakwasu żytniego sprawia, że wyróżnia się smakiem i charakterystycznym aromatem miękiszu. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, a dzięki wypiekowi na kamiennym podłożu jego świeżość jest dłuższa. Idealny na specjalne okazje, ale i jako wsparcie przed trudami dnia codziennego.
  • Chleb nowodworski z maślanką i makiem – oryginalny i smaczny. Na zewnątrz obficie posypany makiem, wewnątrz z dodatkiem maślanki. Ma rustykalny wygląd i charakterystyczne nacięcie. Po wgryzieniu się od razu wyczuwa się jego chrupką skórkę. 

 

Podsumowując, chleby z sieci handlowych możemy kupować bez obaw o ich jakość. Są tworzone w sposób nowocześniejszy, ale dla konsumenta nie ma to żadnego znaczenia. Mówią o tym badania, mówi o tym skład. Światowy Dzień Chleba to dobry czas, żeby docenić chleb współczesny. Na zdrowie!

 

*Fotografie: Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego".

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Knorr: 186 lat kulinarnej rewolucji, której serce bije w Poznaniu Biuro prasowe
2024-11-26 | 03:22

Knorr: 186 lat kulinarnej rewolucji, której serce bije w Poznaniu

Gdy słyszysz „Knorr”, myślisz o kostkach bulionowych, Gorącym Kubku, gotowych daniach typu fix i sosach sałatkowych. Marka Knorr, znana i ceniona na całym świecie, ma już 186
Przemysł spożywczy Lantmannen Unibake, dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie w Polsce
2024-11-19 | 14:00

Lantmannen Unibake, dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie w Polsce

  Lantmannen Unibake, wiodący dostawca produktów piekarniczych, obchodzi 30-lecie działalności w Polsce. W tym czasie wprowadził na rynek szereg innowacyjnych produktów,
Przemysł spożywczy Producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL
2024-11-14 | 12:45

Producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL

13 listopada br. producenci napojów zawiązali spółkę akcyjną KAUCJA.PL – Krajowy System Kaucyjny. Głównym zadaniem spółki KAUCJA.PL – Krajowy System

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Ulga na badania i rozwój może być lekiem na rosnące koszty zatrudnienia. Korzysta z niej tylko 1/4 uprawnionych firm

Wysokie koszty zatrudnienia to w tej chwili jedno z poważniejszych wyzwań utrudniających działalność i hamujących rozwój polskich przedsiębiorstw. – Skuteczną odpowiedzią może być ulga badawczo-rozwojowa – wskazuje Piotr Frankowski, dyrektor zarządzający Ayming Polska. Ten instrument umożliwia odliczenie nawet 200 proc. kosztów osobowych, czyli m.in. wynagrodzeń, od podstawy opodatkowania. Ulgę B-+R zna 90 proc. rodzimych przedsiębiorstw, ale korzysta z niej mniej niż 1/4 uprawnionych. Firma, wspólnie z Konfederacją Lewiatan, przedstawiła rządowi szereg rekomendacji działań, które mogłyby te statystyki poprawić.

Farmacja

Diagnostyka obrazowa w Polsce nie odbiega jakością od Europy Zachodniej. Rośnie dostępność badań i świadomość pacjentów

Na podstawie wyników diagnostyki obrazowej, czyli m.in. tomografii komputerowej, USG, RTG czy rezonansu magnetycznego, podejmowanych jest nawet 80 proc. decyzji klinicznych. – Diagnostyka obrazowa będzie miała coraz większe znaczenie w medycynie – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Jakub Swadźba, założyciel i prezes zarządu Diagnostyka SA. Jak ocenia, ten segment w Polsce jest już na światowym poziomie, a ostatnie lata przyniosły znaczący postęp związany z upowszechnieniem nowych technologii i nowoczesnych rozwiązań.

Ochrona środowiska

Europa przegrywa globalny wyścig gospodarczy. Nowa KE będzie musiała podjąć szybkie i zdecydowane działania

Udział Europy w światowej gospodarce się kurczy. Podczas gdy jeszcze w 2010 roku gospodarki UE i USA były mniej więcej tej samej wielkości, tak dekadę później, w 2020 roku Wspólnota znalazła się już znacznie poniżej poziomu amerykańskiego. – Niedługo jedynym, co Europa będzie mogła zaoferować światu, będą konsumenci – mówi europosłanka Ewa Zajączkowska-Hernik. Jak wskazuje, przywrócenie gospodarczej atrakcyjności UE powinno być priorytetem nowej Komisji Europejskiej, ale nie da się tego pogodzić z zaostrzeniem polityki klimatycznej.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.