Komunikaty PR

Traysealer QX-500 – rewolucja w technologii zgrzewania tacek

2023-05-22  |  14:10
Biuro prasowe

Ishida Europe wprowadza na rynek traysealer - nowy model stanowi przełom zarówno pod względem wydajności, jak i korzyści dla środowiska.

QX-500 został opracowany w oparciu o szczegółowe informacje zwrotne, jakie globalni klienci i partnerzy przekazywali Ishidzie W efekcie powstał kompaktowy traysealer, który łatwo dopasować zarówno do nowych jak i istniejących linii pakowania. Nowy model łączy w sobie doskonałą jakość zgrzewu i wysoką przepustowość, co ułatwia firmom realizację celów związanych w zakresie zrównoważonego rozwoju.

QX-500 zapewnia 66% wzrost prędkości cyklu, 44% redukcję masy, 46% redukcję rozmiaru i 50% redukcję zużycia energii. Oznacza to, że nowy traysealer pozwala znacząco zmniejszyć ilość strat produktowych i zapewnia skokową zmianę wydajności - podaje Ishida.

Traysealer Ishida oferuje wiele opcji wysokiej jakości zgrzewania— samo zgrzewanie, pakowanie próżniowe z przepłukiwaniem gazem, pakowanie w atmosferze ochronnej MAP, pakowanie w folię stretch i skinpack — w szerokim zakresie wzorów i materiałów tacek, w tym tacek wykonanych z tworzyw sztucznych, kartonu, a także nadających się do recyklingu oraz innowacyjnych formatów folii papierowych, aby wspierać stosowanie zrównoważonych opakowań. W przypadku tylko zgrzewania, nowy traysealer jest w stanie wykonywać do 25 cykli na minutę. W przypadku pakowania map prędkość wynosi 17 cykli na minutę. Model jest dostępny ze zintegrowanym systemem kodowania folii, mieszania gazów i zintegrowanym systemem próżniowym.

„Globalny rynek żywności pozostaje niezwykle konkurencyjny, a firmy każdego dnia muszą stawiać czoła wielu wyzwaniom” — powiedziała Tara O’Connor, product manager w Ishida Europe, odpowiedzialna za traysealery. „Dzięki wartościowym rozmowom z naszymi klientami i partnerami byliśmy w stanie w pełni zrozumieć ich wymagania związane z procesem zgrzewania tacek. Model QX500 został zaprojektowany tak, aby zmaksymalizować wydajność i przepustowość linii, bez uszczerbku na jakości produktu lub opakowania i przy jednoczesnym zminimalizowaniu wpływu produkcji na środowisko."

Oprócz wysokiej wydajności, QX-500 zawiera nowy system Ishidy "IntelliSeal" (technologia zgłoszona do opatentowania), który zapewnia doskonałą integralność zgrzewu. Wpływa to na przedłużenie okresu przydatności produktu do spożycia, zapewniając jednocześnie łatwość otwierania dla użytkownika końcowego. System stale mierzy siłę z jaką traysealer zgrzewa tacki, aby zoptymalizować ciśnienie, temperaturę i czas dla każdego cyklu. Dzięki temu QX-500 może dostosować się do każdego formatu opakowania, gwarantując najwyższą jakość, spójność i integralność opakowania.

Unikalny system umożliwia wymianę narzędzi w ciągu 10 minut, bez konieczności stosowania dodatkowego sprzętu do obsługi ręcznej. Nowy system podawania i przenoszenia tacek w sposób bezkonkurencyjnie płynny obsługuje się zarówno z tackami jak i z produktem, zapewniając maksymalną dokładność zgrzewania i przenoszenie produktów bez rozlewania.

Na etapie projektowania QX-500, dla każdego elementu maszyny został indywidualnie obliczony ślad węglowy, w razie potrzeby wybrano także alternatywne materiały, k†óre wpływają na zmniejszenie wpływu na środowisko. Zastosowanie wysoce wydajnej technologii serwomotorów minimalizuje zużycie energii i koszty eksploatacji. QX-500 monitoruje też zużycie energii podczas produkcji, aby upewnić się, że działa na ustawieniach zapewniających największą energooszczędność.

Kolejnym zidentyfikowanym przez Ishidę wyzwaniem było dostosowanie nowego modelu do dostępnych przestrzeni zakładowych. Dodatkowym celem projektu QX-500 stało się zmniejszenie rozmiaru i wagi wszystkich głównych podsystemów traysealera, aby zapewnić wysoką wydajność przy minimalnej powierzchni zajmowanej przez maszynę. Pozwala to firmom uzyskać wysoki zwrot z inwestycji na często ograniczonej powierzchni.

Stworzenie pełnowymiarowej makiety maszyny na wczesnym etapie jej rozwoju zaowocowało rozwiązaniami poprawiającymi dostęp do maszyny i usprawniającymi poruszanie się wokół niej. Usprawniono również usługi tras serwisowych i wdrożenie głównych operacji konserwacyjnych.

Ponieważ długoterminowa niezawodność, dla każdej operacji zgrzewania tacek, jest niezbędna, wszystkie platformy technologiczne dla QX-500 zostały przetestowane na 17 milionach cykli, co odpowiada wielu latom pracy linii produkcyjnej. Co 1 milion cykli platformy były sprawdzane. Nadal działają, na bieżąco dostarczając informacji umożliwiających Ishidzie dalsze ulepszenia, np. te dotyczące oferty konserwacji predykcyjnej i zapobiegawczej.

Źródło: ishidaeurope.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren Biuro prasowe
2024-08-20 | 18:00

Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren

Wypiekane w piecu, chrupiące i pełne ziaren – przekąski Dobry Chrup to nowy subbrand produktów marki Lajkonik. Krakersy, paluchy oraz bajgle z ziołami prowansalskimi są
Przemysł spożywczy Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę
2024-08-19 | 14:30

Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę

Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego
Przemysł spożywczy Salad Story otworzyła dwa nowe lokale
2024-08-14 | 15:04

Salad Story otworzyła dwa nowe lokale

Salad Story powiększyła liczbę swoich restauracji o kolejne dwie, tym samym firma łącznie posiada ich obecnie aż 54 w całym kraju. Marka widzi potencjał na niemal podwojenie liczby

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

ePłatności z wykorzystaniem portfeli cyfrowych będą już wkrótce dostępne w mObywatelu. Do pilotażu usługi dołączy więcej urzędów

Ponad 50 gmin korzystających z ePłatności w mObywatelu i 82 tys. zrealizowanych transakcji – to dotychczasowy efekt pilotażu tej usługi prowadzonego od ubiegłego roku. Mieszkańcy uczestniczących w nim gmin mogą przez aplikację i portal płacić m.in. podatek od nieruchomości czy podatek rolny albo uiszczać opłaty za śmieci. Do opcji opłacania zobowiązań administracyjnych wkrótce dojdą także płatności z inicjatywy użytkownika, czyli np. opłaty skarbowe ponoszone przy okazji załatwiania różnych spraw urzędowych. Trwają także prace nad wdrożeniem kolejnych metod płatności – do BLIK-a właśnie dołączyły karty płatnicze, a następne będą cyfrowe portfele, czyli Google Pay i Apple Pay.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.