Unilever udostępni branży lodowej swoje patenty, by zmniejszyć emisje CO2
Unilever udzieli branży bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. Dostęp do nich pomoże innym producentom przeformułować składy lodów tak, by pozostały stabilne w wyższej temperaturze zamrażarki wynoszącej -12 st. C., zamiast obecnego standardu branżowego wynoszącego -18 st. C. Celem udostępnienia patentów innym producentom lodów jest to, aby branża na całym świecie mogła wykorzystywać bardziej energooszczędne zamrażarki.
W ubiegłym roku Unilever ogłosił, że podniesie temperaturę w swoich zamrażarkach „ostatniej mili”, zachowując tę samą jakość lodów i wygodę konsumentów. Firma przeprowadziła badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, a także dwa programy pilotażowe w Niemczech. Potwierdziły one, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę -12 st. C. pobierają o 25% mniej energii elektrycznej, co czyni je mniej uciążliwymi dla środowiska i tańszymi w eksploatacji.
– To kolejny krok Unilever w pracach nad podniesieniem temperatury w zamrażarkach w handlu detalicznym. Mamy nadzieję, że dzięki naszej bezpłatnej licencji na patenty modyfikujące receptury lodów, nasi partnerzy w obrębie całego sektora będą pracować nad rozwiązaniem problemu emisji dwutlenku węgla. Wierzymy, że dzięki współpracy możemy zmniejszyć wpływ łańcucha chłodniczego na środowisko, jednocześnie dalej dostarczając najwyższej jakości produkty, które nasi konsumenci uwielbiają – mówi Andy Sztehlo, dyrektor ds. badań i rozwoju lodów w firmie Unilever.
Emisje dwutlenku węgla pochodzące z zamrażarek do lodów w handlu detalicznym stanowią 10% śladu węglowego w łańcuchu wartości Unilever. Plan działań na rzecz transformacji klimatycznej określa konkretne kroki firmy prowadzące do realizacji celów klimatycznych, w tym osiągnięcia zerowej emisji netto w całym łańcuchu wartości do 2039 roku. Innym obszarem działań jest realizacja opartego na podstawach naukowych celu, jakim jest redukcja o połowę wpływu emisji produktów firmy na użytkowanie konsumenckie do 2030 roku w odniesieniu do roku 2010. W obszarze zamrażarek detalicznych opracowywane są innowacje w głównych komponentach technicznych (m.in. sprężarkach), aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej oraz prowadzone są działania w kierunku zasilania urządzeń energią odnawialną.
W celu uzyskania informacji na temat uzyskania licencji na korzystanie z patentów, partnerzy branżowi mogą kontaktować się przez adres IceCream.Reformulations@unilever.com.
Smak zaczyna się od mięsa
Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Przemysł spożywczy
Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa
Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.
Ochrona środowiska
Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania
Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.
Regionalne – Mazowieckie
Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.