Komunikaty PR

Wedel finalizuje największą od 100 lat inwestycję

2024-03-14  |  12:00
Biuro prasowe

Tuż obok Fabryki Czekolady E.Wedel w Warszawie, w której produkowane są kultowe słodycze, powstaje wyjątkowa przestrzeń. – Odwiedzający będą mogli odkrywać fascynujący świat produkcji czekolady, który dostarczy wrażeń angażujących wszystkie zmysły – zapowiada Maciej Herman, dyrektor zarządzający firmy Wedel. To jedyne miejsce o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej i jedno z zaledwie kilku na całym świecie – dodaje Herman.

Największa inwestycja w historii firmy powstaje w zrewitalizowanym budynku przypominającym gigantyczne kostki czekolady – zlokalizowane tu silosy służyły niegdyś do przechowywania i przetwarzania kakao. Materiały i szare cegły ułożone w dekoracyjne motywy nawiązują do dawnych zdobień gmachu wedlowskiej fabryki i tradycji architektonicznej warszawskiego Kamionka. Z tarasu na szczycie sześciopiętrowego budynku roztacza się wyjątkowy widok na panoramę Warszawy i Park Skaryszewski.

Co kryje w sobie ta ogromna czekoladowa tabliczka? Potężna przestrzeń zajmuje powierzchnię ponad 8 tys. m2. Poza muzeum czekolady oraz Pijalnią Czekolady E.Wedel, do nowej fabryki, wyposażonej w nowoczesny park maszynowy, zostanie przeniesiona produkcja takich produktów marki E.Wedel jak Chałwa Królewska, Sezamki czy słynne Baryłki. Tutaj powstanie także nowe laboratorium R&D (badań i rozwoju) i rozbudowana pracownia Rarytasów, czyli manufaktura, w której ręcznie produkowane są wyroby dla sieci Pijalni Czekolady E.Wedel.

– Wedel nieustannie się rozwija, optymalizuje swoje procesy, zwiększa moce produkcyjne, rozbudowuje centrum R&D i opracowuje nowości produktowe. Ta przełomowa inwestycja jest elementem realizacji naszej długoterminowej strategii, w ramach której chcemy zaskakiwać naszych konsumentów nie tylko bogatą ofertą produktową, ale także zapraszać ich do doświadczania świata czekolady w zupełnie nowej formie – mówi Maciej Herman, Dyrektor Zarządzający firmy Wedel.

Muzeum – Fabryka Czekolady E.Wedel otworzy swoje wnętrza dla turystów z Warszawy, Polski i całego świata jesienią. Na czele przyszłej słodkiej wizytówki stolicy stoi Robert Zydel, który przez ostatnie trzy lata kierował Państwowym Muzeum Etnograficznym.

– Marka E.Wedel od zawsze związana jest z moim rodzinnym miastem, dlatego cieszę się, że mogę być częścią projektu, który z pewnością dołączy do listy kultowych atrakcji na warszawskiej mapie. To jedyne miejsce o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej, w dodatku nawiązujące do historii rodziny Wedlów, którzy byli jednymi z twórców czekoladowych dziejów w Polsce. Poprzez interaktywne wystawy, zapachy, smaki i tekstury, inspirujemy zmysły i dzielimy się pasją do czekolady, pozwalając naszym gościom odkrywać tajemnice wyjątkowego procesu jej tworzenia. – mówi Robert Zydel.

I dodaje, że nawigacją po powstającym muzeum będzie unoszący się w powietrzu zapach czekolady.

Wedel jest obecny na warszawskim Kamionku od lat 30-tych XX w., gdy Jan Wedel, syn Emila, wnuk Karola – założyciela firmy, zbudował tu zakład produkcyjny. Fabryka od tego czasu pozostaje sercem produkcji kultowych słodyczy.

Niewiele jest na świecie produktów spożywczych tak tradycyjnych i wyjątkowych, by zasługiwały na muzeum, bo to, co jemy niekoniecznie kojarzy się z muzealnymi eksponatami. Takie unikalne połączenie staje się możliwe i nabiera szczególnego sensu, gdy nowoczesna i jednocześnie bliska odbiorcom forma zostaje powiązana z marką tak bliską Polkom i Polakom od pokoleń, jaką jest E.Wedel – dodaje Maciej Herman.

Firma do współpracy przy swojej inwestycji zaprosiła renomowaną warszawską pracownię BiM Architekci, natomiast wykonawcą robót budowlanych jest HOCHTIEF Polska. Za projekt i realizację wystawy w Fabryce Czekolady E.Wedel odpowiada Pracownia WWAA, za treści multimedialne – Lunapark Motion Arts Collective, a za identyfikację wizualną – Studio Homework. Doradztwem inżynieryjno-technicznym zajmuje się firma ARUP, kwestie dostępności i inkluzyjności miejsca konsultowano z Fundacją Polska Bez Barier.

Tworząc nowe przestrzenie oraz część wystawienniczą Fabryki Czekolady E.Wedel, firma współpracowała z wieloma pasjonatami czekolady oraz historii rodziny Wedlów, w tym swoimi pracownikami, a także lokalnymi instytucjami kultury. Dodatkowo, w ramach otwartych konsultacji społecznych projekt prezentowany był na spotkaniach organizowanych przez Urząd Gminy Praga Południe, a także zatwierdzany przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.